25. septembrī Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas EKO padomes dalībnieki un skolotāja Vija Meroža devās uz Rīgu, lai saņemtu EKO karogu. Savukārt pirmdien, 28. septembrī, to pacēla mastā.

Par EKO kustību un darbību pastāstīja EKO kustības koordinatore A. Upīša Skrīveru vidusskolā skolotāja Vija Meroža:

„Bija radusies vēlme pievērst bērnu uzmanību videi, kādā dzīvojam, likt bērniem apjaust tos procesus, kas ietekmē apkārtējo sabiedrību. EKO kustības mērķis – rosināt bērnus piekopt veselīgu dzīvesveidu, iesaistot zaļajā kustībā  gan ģimeni, gan sabiedrību.

Mūsu skola izvēlējās tēmu „Mežs” un tai pakārtoja visus pasākumus gan skolā, gan novadā – Zemes stundā piedalījās visi mūsu skolas skolēni, ļoti daudz vecāku un  novada ļaužu. Svarīgi, ka EKO padomes sēdes vienmēr bija saturīgas, ar tālejošiem plāniem, lai realizētu EKO kodeksa uzdevumus, lai sakārtotu dokumentāciju EKO vides fondam, lai veiktu pasākumus pēc plāna.

Lai saņemtu karogu, bija jāveic daudz un regulāru uzdevumu – skolēni vāca makulatūru un baterijas, raudzījās, lai taupītu elektrību un ūdeni, lai taupītu papīru. Ārpus skolas  tika realizēts galvenais uzdevums tēmā „Mežs”. Jā, mūsu skolēni stādīja kokus, tātad stādīja mežu. Kopa takas, kurās var apbrīnot meža skaistumu un bagātības, pētīja mūsu mežus bagāto floru un faunu, veidoja aprakstus.

Svarīga ir pieredze un dalīšanās tajā, tāpēc mēs piedalījāmies EKO forumos un tos rīkojām arī mūsu skolā, kā arī turpinām sadarboties ar EKO skolām.

Darbs turpinās, interesentu paliek vairāk. Neesam raduši apstāties pie sasniegtā.”

Izziņai. Ekoskolu programma ir viens no visaptverošākajiem un populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē. Programmas pamatā ir vienkāršas un brīvi piemērojamas vides pārvaldes sistēmas izveide skolā. Šī programma veicina izpratni par vidi, saistot  to  ar daudziem mācību priekšmetiem, veido attieksmi un vērtības, interesi par vidi  un līdz ar to arī vēlmi rīkoties, pie tam procesā iekļaujot ne tikai skolas dzīvē iesaistītos, bet arī apkārtējo sabiedrību, tādējādi veicinot kopējo vides apziņas attīstību.

Patlaban Ekoskolu programmā iesaistītas vairāk kā 40 000 skolas visā pasaulē, Latvijā tās ir 168 izglītības iestādes, sākot no PII līdz par augstskolām. Programma nekonkurē ar citām vides izglītības iniciatīvām, bet rada ietvaru koordinētam un sekmīgam ilgtermiņa darbam ar vides izglītības jautājumiem skolās.

Foto no pasākuma: Skrīveru vidusskolā paceļ ekoskolas zaļo karogu

 

Daina Vancāne-Viļuma