Skrīveru Mūzikas un mākslas skolas jaunie akordeonisti ir sagaidījuši unikālu mūzikas instrumentu- koncertakordeonu Scandalli polifonico XIV DL, kurš uzbūvēts Itālijā pēc speciāla pasūtījuma un ir viens no augstākās klases mūzikas instrumentiem pasaulē.

Akordeona pirmsākumi meklējami senajā Ķīnā trīs tūkstoši gadus pirms mūsu ēras. Toreiz ķīniešiem bija mūzikas instruments šengs, kas sastāvēja no vairākām dažāda garuma bambusa niedres caurulītēm, iestiprinātām izkaltētā ķirbī. Caurulīšu lejasdaļā bija izgrieztas mēlītes, kas, gaisam cauri plūstot, vibrēja un veidoja skaņu.

Līdzīgs skaņas rašanās princips ir arī akordeonam, kad gaisa plūsmas iedarbībā vibrē metāla mēlītes.  Akordeona priekšteči ir ērģeles, harmonijs, dūdas. Akordeons pēc uzbūves ir ļoti sarežģīts un smalks mūzikas instruments. Tas izgudrots  tikai XIX gadsimtā un, neraugoties uz krāšņi bagātīgajām skanējuma iespējām un strauji iegūto popularitāti tautas un populārajā mūzikā, klasiskajā mūzikā tas ienāca tikai pagājušā gadsimta otrajā pusē. Pirmā akordeonu ražotne bija Vācijā, vēlāk arī citur Eiropā.

Pasaulē slavenākais ir itāliešu akordeons. „Scandalli” zīmols ir prestižs un kvalitāte, kā arī etalona paraugs citiem akordeona ražotājiem. 1900. gadā Silvio Scandalli ar ģimenes atbalstu akordeonus sāka ražot nelielā mājas darbnīcā. Pēc dažiem gadiem ražotne paplašinājās, atverot arvien jaunas, plašas un modernas rūpnīcas.

Mūsdienu akordeonam ir divas dažādas basu sistēmas, klavieru klaviatūra un daudzveidīga skaņu tembru izvēle. Ne velti tas dēvēts par akordeonu – orķestri. Akordeons – tā ir daudzbalsīga burvība. Ļoti krāsains skanējums. Akordeons arvien pārsteidz ar jaunām krāsām, plēšu tehniku un skaņas veidošanas iespējām. Akordeonu izmanto gan solo, gan ansambļu spēlē, kā arī orķestrī. Akordeona mūzikas popularitāte mūsdienās strauji pieaug.

Akordeona spēles pedagogs Marita Karpa pastāstīja, kā jārūpējas par jauno instrumentu un kā tas jāiespēlē, lai nezaudētu kvalitatīvo skanējumu.

Atverot jauno instrumentu, audzēkņus pārņēma zināms satraukums un izbrīns: cik skaists instruments! Daži pat pamanīja spīguļojošos kristāliņus uz kreisās puses basa podziņām. Un cik reģistru… Nebūs vairs audzēkņi ar “šallītēm” jāpiesien pie akordeona. Arī speciālā muguras siksna ir nokomplektēta.

Patiess pārsteigums mūs visus pārņēma tad, kad pedagoga Maritas Karpas izpildījumā noklausījāmies dažāda žanra skaņdarbu fragmentus. Par pirmajiem iespaidiem dalījāmies pie kopīgas tējas un saldumu baudīšanas.

Skrīveru novada akordeona mūzikas cienītāji un atbalstītāji akordeona mūziku baudīt kvalitatīva instrumenta skanējumā varēs mūsu skolas ziemas koncertā – izstādē “Ziemai atnākot…”, kurš notiks Skrīveru Kultūras centra zālē 10. decembrī.

Foto galerija: Skrīveru MMS audzēkņi tiek pie unikāla akordeona (M.Vaivodes foto)

 

Marita Vaivode, Skrīveru MMS direktores vietniece