Dienā, kad Latvijas Biznesa savienība aicināja atzīmēt Mazā biznesa dienu, uzņēmumā “Skrīveru saldumi” uzņēmēji tikās ar premjerministri Laimdotu Straujumu, lai runātu par Finanšu ministrijas ierosinātajiem grozījumiem likumdošanā, kas mazo biznesu mūsu valstī sagrautu.

Lai gaidāmo smago sarunu nedaudz saldinātu, SIA “Skrīveru saldumi” īpašnieks Normunds Audzišs sabraukušos vispirms aicināja apskatīt uzņēmumu, un šī bija viena no retajām reizēm, kad saldumu ražošanas procesu varēja vērot nevis videofilmā, kā tas viesiem ierasts, bet klātienē. Apskatījuši, kā top slavenās Skrīveru “Gotiņas”, kas jau tiek fasētas Ziemassvētkiem atbilstošā iepakojumā, un nobaudījuši pa konfektei, Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji, uzņēmēji un premjerministre devās uz apspriežu zāli, kur sarunas turpinājās aiz slēgtām durvīm.

Šokā par ministrijas ierosinājumu

Galvenā sarunu tēma bija šogad jau vairākkārt reformētais mikrouzņēmumu nodokļu režīms. Tika mainīta nodokļa likme, sagatavots nozaru saraksts, kurās mikrouzņēmumus veidot nedrīkstēs, kā arī plānots ieviest sociālās apdrošināšanas iemaksas. Taču vislielāko vētru sacēla pēdējais Finanšu ministrijas (FM) ierosinājums, kas iepriekš netika plašāk apspriests. Tas paredz, ka mikrouzņēmums nedrīkstēs sniegt pakalpojumus juridiskām personām.

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), kas bija šīs tikšanās iniciatore, pauda sašutumu par to, uzskatot, ka šādi pilnībā tiks iznīcināts mazais bizness un radīta milzīga sociālā spriedze sabiedrībā.

FM piedāvājums paredz, ka dažādi mazie ražotāji varēs pārdot savas preces tikai gala pircējam, bet nevarēs sadarboties ar juridiskām personām, piemēram, veikalu tīkliem, nodrošināt prezentācijas materiālus kompānijām utt. “Esam ļoti nepatīkami pārsteigti par FM piedāvājumu, kas totāli grauj mikrouzņēmumu ideju un mazo biznesu kopumā,” pirms tikšanās sacīja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

“Diemžēl aiz tabulām FM neredz cilvēkus un nesaprot, ko nozīmēs šo visu ideju realizēšana. Sāksies masveida aizbraukšanas no valsts, ēnu ekonomika pieaugs milzīgā tempā un sociālais budžets nespēs tikt galā ar lielo bezdarbnieku skaitu,” norādīja J. Endziņš. “Šī tuvredzība un muļķība ir vairāk nekā biedējoša. Diez vai ministri un ierēdņi ir gatavi atbildēt par sekām, kādas tas radīs visai valstij kopumā. Katru dienu rodas jauni, arvien trakāki ierosinājumi. Sāk jau kļūt bail, ko sagaidīsim rīt.”

Uzklausa kritiku

Straujumai nācās uzklausīt arī uzņēmēju kritisko viedokli par dialoga trūkumu ar Finanšu ministriju, kas līdz šim neieklausījās uzņēmēju teiktajā. “Saņēmu daudz pārmetumu par dialoga trūkumu ar Finanšu ministriju, uzzināju arī daudz praktisku lietu, kas risināmas. Pēc tā, ko šodien dzirdēju, saprotu: ja būtu bijis dialogs, nebūtu tik daudz sasāpējušu lietu,” pēc vairāk nekā divas stundu ilgās tikšanās sacīja premjerministre Laimdota Straujuma, kura atklāja, ka sarunas gaitā arī telefoniski sazinājusies ar finanšu ministru Jāni Reiru, kurš gan tajā brīdī esot atradies slimnīcā.

Ministru prezidente pauda, ka jūtas atbildīga par veidu, kā notika valsts budžeta izstrāde nākamajam gadam, kad to veidoja nevis Finanšu ministrija sadarbībā ar uzņēmējiem un organizācijām, bet gan koalīcijas darba grupā.  Lai turpmāk uzlabotu attiecības starp politiķiem, valsts pārvaldi un uzņēmējiem, nolemts uzsākt jaunas sarunu platformas veidošanu, kur tiksies organizētais bizness un atbildīgie ministri, kā arī augstākā ierēdniecība.

Vienojas par sadarbību

“Mēs vienojāmies, ka jāveido cita dialoga forma ar uzņēmējiem, organizējot tikšanos ar uzņēmējiem, premjeru, atbildīgajiem ministriem un vecākajiem ierēdņiem. Reizi mēnesī jātiekas ar Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvjiem, lai izrunātu tos jautājumus, kas sasāpējuši. 3. decembrī Finanšu ministrijā uzsāk nākamā gada un vidējā termiņa nodokļu izvērtēšanu, un ļoti svarīgi, lai tajā piedalītos arī Tirdzniecības un rūpniecības kamera,” informēja Straujuma.

Jautāta par mikrouzņēmumu nodokļu režīmu un jaunākajiem ierosinājumiem attiecībā uz sadarbību ar juridiskām personām, premjerministre paziņoja, ka šis priekšlikums netiek virzīts tālākai apspriešanai. Nozaru saraksts, kurās mikrouzņēmumus nevarēs veidot, 2016. gadā netiks ieviests, arī sociālās apdrošināšanas nodokļa ieviešana atlikta uz 2017. gadu. Sanākušie uzņēmēji sacīja: ja notiks tā, kā solīts, viņi būs ļoti gandarīti, uzskatot, ka tā būs viņu uzvara.

 

Guna Skaistkalne, laikraksts “Staburags”