“Mūsu gleznas ir kā maza dzīve,” atzīst četras mākslinieces Aija Ozoliņa, Valentīna Lase, Ināra Plakane un Mudīte Kaličus. Viņu darbi apskatāmi Skrīveru kultūras centrā iekārtotajā gleznu izstādē “Bez rāmjiem”.

“Mēs esam ar gaismu, tēliem, dabu un klusumu. Mainām un maināmies… Mūsu gleznas ir kā maza dzīve. Dzīve ir mirkļi,” par sevi saka mākslinieces. Viņas ir četras, kā pašas saka – no rāmjiem atbrīvojušās dīvas, mūzām mainīgās un cerību pilnās, kuras vieno atšķirīgais. “Esam kā četri gadalaiki, kas ir tik atšķirīgi, tomēr viens otru papildina.”

Kas viņas ir? Aija Ozoliņa līdzinās ziemai, kas nebeidz pārsteigt ar tēlu bagātību. Valentīna Lase ar pavasara pieskārienu liek tvert jaunas vēsmas, izbaudīt pavasara saules starus, putnu dziesmas un smaidus cilvēku sejās. Ināras Plakanes būtība ir kā vasara – ar siltajiem vējiem matos un ziedu kupenām un sapņiem. Rudens krāsu pavēlniece Mudīte Kaličus  savos darbos saplūst ar krāsu smeldzi, ienesot rudens rītu burvību, kad migla veido pasakainus skatus. Tādas viņas ir gleznojot. Ikdienā? Apdāvinātas būtnes ar mākslinieces skatījumu uz dzīvi. Ināra, Mudīte un Valentīna ir skrīverietes, Aija – aizkraukliete. Ilgus gadus mākslinieces darbojās Skrīveru gleznošanas studijā pie vadītājas Vēsmas Vītolas, tagad viņas strādā individuāli.

Ja gribi ieraudzīt, ko mākslinieces vēlējušās pateikt pasaulei un ko nevar ielikt rāmjos, nāc uz Skrīveru kultūras centru! Izstāde būs apskatāma līdz 15. martam.

 

Arvis Upīts