Lattelecom Rīgas maratons jau tuvojas, un ir pienācis pēdējais laiks sākt regulārus treniņus garajām distancēm. “Adidas” skriešanas skolas lekcijās ikvienam skrējējam piedāvā smelties nepieciešamās teorētiskās zināšanas par galvenajām treniņu sastāvdaļām un principiem, lai katrs spētu izvērtēt sev būtiskos treniņu virzienus un prioritātes.

Uzcītīgākie skrējēji savu 2016. gada sezonu turpina individuāli, vairums turpina piedalīties pagājušajā gadā iesāktajās adidas skriešanas skolas piedāvātajās lekcijās, kas notika reizi mēnesī janvārī un februārī. Vēl atlikusi viena lekcija  šosestdien – 19. martā – būtiskākais fizioloģijas, sirds un asinsvadu sistēmas darbībā slodzes laikā un 8 nedēļu treniņu plāni pusmaratonam, 10 km un 6k m distancei.

Vai zināji, ka iespēja sasniegt savu mērķi ir divas reizes lielāka, ja izmanto treniņu plānu, lai ar sistemātisku pieeju un specifiskiem treniņiem pēc iespējas labāk sagatavotos savam skrējienam 15. maijā?

Treniņu plānus izstrādājis “Adidas” skriešanas skolas un Ironman.lv komandas galvenais treneris Romāns Melderis, kurš treniņu plānu pamatā uzsver skrējēju veselību un mērenu pieeju skriešanas apjomam un intensitātei. Treniņu plānos iestrādāts pēc iespējas mazāks risks traumēties, treniņus veidojot dažādās skriešanas intensitātēs ar pietiekamu atjaunošanās laiku.

Savukārt koptreniņos Mežaparkā notiks skriešanas treniņi kopā ar adidas skriešanas skolas treneriem Romānu Melderi, Zandu Zariņu –Rešetinu un profesionāliem skrējējiem. Lieliska iespēja sagatavoties savai distancei un trenēties kopā ar draugiem.

16 un 12 nedēļu treniņu plāni maratonam, pusmaratonam un 10km distancei atrodami: http://www.lattelecomrigamarathon.lv/lv/par-maratonu/

  Distances

  Komandu kauss

  Tempa turētāji

Lattelecom Rīgas maratona starta un finiša vieta visām distancēm ir 11. novembra krastmala starp Vanšu un Akmens tiltiem.  Starta laiki 15. maijā:

  • Maratonam un pusmaratonam – 8:30
  • 10km distancei – 12:30
  • 6km distancei – 14:00

Kardiopulmonālais slodzes tests – labākais veids kā sagatavoties aktīviem treniņiem

Vai zini, ko par Tavu skriešanu saka sirds? Vai zini, cik ātri vai lēnu vislabāk skriet treniņos? Cik daudz un kā nepieciešams trenēties, lai pēc iespējas labāk (un veselīgāk) finišētu savu distanci? Atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem par veselību, treniņu slodzēm, atjaunošanos iespējams uzzināt, veicot kardiopulmonālo slodzes testu. Tests palīdzēs ne tikai apzināties savu veselības stāvokli un gatavību aktīviem treniņiem, bet arī dos būtisku izpratni par efektīviem skriešanas treniņu principiem un prioritātēm. Sertificēta sporta ārsta klātbūtnē veiktais tests uz skrejceļa ļauj monitorēt sirds, asinsrites, elpošanas un citu organisma sistēmu darbību pieaugošas slodzes laikā, atklājot tā reakciju uz slodzi, būtiskajiem intensitātes sliekšņiem un dos skaidru redzējumu par nepieciešamo treniņu pamatvirzienu.

Lattelecom Rīgas maratona oficiālais medicīnas partneris Veselības centra 4 grupas uzņēmums “Capital Clinic Riga” 2016.gada treniņu sezonā piedāvā visiem skrējējiem veikt kardiopulmonālo slodzes testu ar 15% atlaidi. Ja esat nobrieduši nopietni pieiet saviem skriešanas treniņiem, slodzes tests ir lielisks sākums mērķtiecīgiem un sistemātiskiem treniņiem.

Vairāk par kardiopulmonālo slodzes testu un citām veselības pārbaudēm lasi “Capital Clinic Riga” mājas lapā.

Veselības tests maratona dienai

Lai Lattelecom Rīgas maratonā varētu skriet ar smaidu un sadziedāties ar līdzjutēju koriem trases malā, aicinām padomāt par savu sagatavotību veikt jūsu izvēlēto distanci, nepieciešamības gadījumā samainot to uz īsāku, kā arī izejot “Veselības testu”.

“Veselības tests” izveidots ar mērķi, lai skrējējiem dotu iespēju mājas apstākļos novērtēt iespējamos veselības riskus un vajadzības gadījumā konsultēties ar ārstu. Ja kaut uz vienu no testa jautājumiem atbildat pozitīvi, iesakām pirms treniņu uzsākšanas vai starta izvēlētajā distancē konsultēties ar ārstu.  “Veselības testa” jautājumi ir sagatavoti sadarbībā Lattelecom Rīgas maratona oficiālo medicīnas partneri Veselības centra 4 grupas uzņēmumu Capital Clinic Riga, kā arī ar Latvijas Olimpiskās komitejas sporta medicīnas konsultantiem, Pasaules Veselības organizācijas Veselības konsultanti Ilzi Aizsilnieci, Lattelecom Rīgas maratona un Ironman.lv treneri Romānu Melderi, kā arī balstoties uz starptautisko maratonu pieredzi.

PIEVIENOJIES TRENIŅIEM MEŽAPARKĀ UN SKRIENAM KOPĀ!

“Adidas” skriešanas skola aicina uz iknedēļas skriešanas treniņiem Mežaparkā, lai treneru vadībā un kopā ar citiem skrējējiem sagatavotos savai distancei, kā arī pavadītu sportiskas brīvdienas draugu un ģimenes lokā. Skriešanas skolas treniņi Mežaparkā ir piemērota vide gan tiem skrējējiem, kas savam sagatavošanās procesam izvirzījuši noteiktu laika ambīciju, gan visiem tiem skrējējiem, kas meklē atbalstošu kompāniju, papildus iedrošinājumu vēl tikai sākt savas skrējēju gaitas vai vēlas aizvadīt aktīvus svētdienu rītus ģimenes lokā.

Katru svētdienu treniņos Mežaparkā piedalīsies pieredzējušās skrējējas Anita Kažemāka un Jolanta Liepiņa, kuras pārliecinoši ir vienas no ātrākajām Latvijas maratonistēm. Anita un Jolanta kopā ar adidas skriešanas skolas treneriem Romānu Melderi un Zandu Zariņu-Rešetinu vadīs treniņus trīs tempa grupām jeb skrējējiem, kas sev izvirzījuši mērķi sasniegt kādu konkrētu rezultātu Lattelecom Rīgas maratona garajās distancēs. Savukārt sporta ārste Sandra Rozenštoka un treneri no Sporta Laboratorijas, vadīs treniņu iesildošo un atsildošo daļu un sniegs padomus ikvienam skrējējam, kurš treniņos Mežaparkā vēlas sagatavoties kādai no īsākajām distancēm vai noskriet sagatavojošo treniņu pa savu izvēlēto maršrutu savā tempā atbilstoši savam garastāvoklim, treniņu grafikam un laika apstākļiem.

Skrējēji, kuri vēlas sagatavoties savam startam ar sistemātisku treniņu procesu, ir aicināti iepazīties ar treniņu plāniem, kas pieejami maratona, pusmaratona un 10 km distancēm.

Treniņu norise: ikviens aicināts pievienoties treniņiem katru svētdienas rītu! Tikšanās pulksten 10.00 netālu no ieejas Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Sagatavošanas treniņos dalība ir bez maksas un iepriekšēja reģistrēšanās treniņu skrējieniem nav nepieciešama. Treniņus var apmeklēt kā bērni, tā pieaugušie gan ar, gan bez iepriekšējas skriešanas pieredzes.

Pievienojies “Adidas” skriešanas skolas treniņiem kopā ar draugiem, iepazīsties ar treneriem, apgūsti nepieciešamās zināšanas saviem ikdienas treniņiem un pavadi sportiskas brīvdienas, gatavojoties Lattelecom Rīgas maratonam 2016!

 

Lūdzu pieteikties jau tagad, jo jāsagatavo vienotais komandas pieteikums un jaunajiem dalībniekiem savlaicīgi jāpasūta krekliņi. Maratona dalībniekus 15. maijā uz Rīgu aizvedīs un atvedīs pašvaldības autobuss.

 

Materiālu sagatavoja Zigrīda Sprukte