Ordeņu kapituls šī gada 7. aprīlī nolēmis piešķirt Atzinības krusta V šķiru ilggadējai Skrīveru novada kultūras darbiniecei Lidijai Ieriķei. Augsto apbalvojumu viņa saņems 4. maijā svinīgā ceremonijā Melngalvju namā.

“Lidijas kundzei  vienmēr piemitušas milzīgas darba spējas,” savā ieteikuma vēstulē  Triju Zvaigžņu ordeņa domei raksta skrīverieši. “Viņa vienmēr pratusi strādāt inovatīvi, lai arī cik smagi un sarežģīti bijuši laika grieži.”

Mamma dejotājiem

Viņas darbs visus šos gadus bijis skrīveriešiem pamanāms – skaisti noorganizēti kultūras pasākumi, sirdssiltuma  un mīlestības caurstrāvoti svētki. “Lidijas Ieriķes organizatores un vadītājas spējas bija apbrīnojamas – balles brīvā dabā notika vairākās vietās Skrīveros, tāpēc  kultūras nama darbinieki tika izcili organizēti šādiem  izbraukuma pasākumiem. Lidija Ieriķe rīkoja arī ļoti plašos  Estrādes svētkus, kurus ievadīja tādas tolaik vēl savas karjeras uzsākušās grupas kā “Līvi” un “Credo”,” teikts skrīveriešu vēstulē.

“Un, protams, kur bez dejas mīlestības, kuru Lidijas kundze īstenoja, vadot deju kolektīvus. Katrā no tiem valda sirsnīga un mājīga gaisotne, katra kolektīva dvēsele ir Lidija, katrs viņas vadītais deju kolektīvu mēģinājums ir pārdomāts, novadīts, nemanot, kā pagājis laiks.

Lidijas Ieriķes mīlestību uz deju ir pārņēmusi viņas meita Gita Skudra, kura Skrīveru kultūras centrā vada pirmskolas bērnu deju kolektīvu, skolas, jauniešu deju kolektīvus un vidējās paaudzes deju kolektīvu „Dzēse”. Viņa vēl arvien ir meitas palīgs, jo katrā mēģinājumā ir klāt un palīdz ar savu lielo pieredzi, padomu, un ne velti visi kolektīvi skatēs gūst augstākos novērtējumus un piedalās gan skolēnu, gan lielajos Dziesmu un deju svētkos.

Visi dejotāji – lieli un mazi – Lidiju mīļi sauc par mammu, un viņa tāda ir: visus uzklausa, samīļo. Pirms koncertiem bērni pulcējas pie Lidijas, jo tikai mamma vislabāk sapin bizes, sasien kakla lakatiņus un vienmēr ierāda pareizo pastalu siešanas metodi. viņa rūpējas, lai uz skatuves dejotāji uzietu skaisti un lepni.

Galvenās lomas

Lidija Ieriķe kā īstena Skrīveru patriote ir saglabājusi stingri iesakņojušās tradīcijas un tās izkopusi tālāk. Viņas lielā aizraušanās ir arī teātra spēlēšana. Darbodamās Skrīveru kultūras nama dramatiskajā kopā, ir veicinājusi iepriekšējo režisoru (Cīrules, Besera) iesākto – visu padarīt pašiem, savu sniegumu sniegt visiem, kas mīl teātri, tāpēc Skrīveru kultūras nama dramatiskās kopas dalībnieki savas direktores Lidijas Ieriķes vadībā ar izrādēm apceļoja vai visu Latviju.

Šobrīd Lidijas kundze ir Skrīveru kultūras centra amatierteātra dvēsele. No 1996. gada, kad teātri Skrīveros sāka vadīt režisors Juris Kalvišķis, Lidija ir piedalījusies visās izrādēs un spēlējusi galvenās lomas. Teātrī viņa allaž seko līdzi visam, raugās, lai katram būtu vajadzīgie rekvizīti, lai aktieri nenokavētu savus uznācienus. Viņa ir cilvēks ar lielu atbildību un ļoti augstu pienākuma sajūtu.

Īstenā nama saimniece

Lidijas kundze vienmēr ir bijusi sava Skrīveru kultūras nama īstenā saimniece. Viņa strādāja par direktori tajā laikā, kad kultūras nama krāšņu apkuri nomainīja centrālā apkure, kad vajadzēja racionāli izmantot piešķirtos līdzekļus vissvarīgākajam. Remontdarbi, telpu pārkārtošana, pielāgošana – tas viss bija pa spēkam kultūras nama direktorei. Viņa  vienmēr ir mīlējusi sakārtotību sevī un vidē, kurā dzīvo un strādā. Neskaitāmas stundas viņa kopā ar saviem darbiniekiem ir ieguldījusi, lai Skrīveru kultūras nama apkārtne kļūtu arvien skaistāka, pievilcīgāka, cilvēkus aicinošāka.

Lidijas kundzei patīk būt cilvēkos un sabiedrībā. Viņa  ir optimiste, cilvēks, kuram vairāk patīk dot, dāvināt, no tā gūstot prieku un gandarījumu. Lidiju Ieriķi visi skrīverieši raksturo kā sabiedrisku, ļoti aktīvu un darbīgu cilvēku. Viņa arvien  ir neatsverama padomdevēja gan gatavojoties  dziesmu un deju svētkiem, gan pašos svētkos.  No Lidijas Ieriķes katrs varētu mācīties mērķtiecību, diplomātiju, pret katru viņa ir saprotoša, gādīga, koleģiāla.

Lidija Ieriķe aktīvi piedalās visos novada, muzeja un novada bibliotēkas pasākumos. Viņa labprāt dalās ar savu dzīves un darba pieredzi. Katrā darbā ieliek sirdi, katru darbu veic ar mīlestību.”

 

Arvis Upīts