Latvijas simtgadi gaidot, šogad valstī tika iniciēta jauna tradīcija – svinēt 4. maiju, Latvijas Republikas neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienu, sanākot pie balta galdauta klāta galda.

Balti klāts galds latviešiem allaž ir bijis godu un svētku galds. Arī baltajai krāsai jau mūsu senču tradīcijās ir īpaša simboliska nozīme. Balts – tas ir garīgi tīrs un tikumīgs, neaptraipīts un svēts, sakārtots un harmonisks. Baltais – no kura smelties un tālāk dot.

Arī mūsu svētkos Skrīveru novadā goda vietā bija balti klāts galds, uz kura tika likti dažādi skrīveriešu sanesti cienasti: zirņi, cepumi, maizītes, kūkas un tēja.

Svētkus atklāja Skrīveru novada domes priekšsēdētājs Andris Zālītis un Sarmīte Jansone. Koncertā ar priekšnesumiem priecēja senioru koris “Baltābele”, jauktais koris “Dīvaja”, deju kolektīvs “Dzēse” un deju kopa “Aiva”.”

Uz vēlamo cienastu un dāvanu galda bērni zīmēja gan dažādus našķus – konfektes, saldējumu, gan ziedus, kokus, sauli, smaidiņus, sirsniņas, varavīksnes un citas jaukas lietas.

Svētku apmeklētāji uz lentītēm rakstīja savus vēlējumus Skrīveriem un Latvijai. Tos var izlasīt kultūras centra foajē. Daži no tiem: “Lai mēs vēl būtu ilgi, Dievs svētī Latviju! Mīlestību, Latvija! Lai Skrīveros daudz bērnu!
Nevienam mēs Latviju neatdosim, tā ir, bija un būs mūsu! Smaidpilnus, priecīgus, izdarīgus, mērķtiecīgus un laimīgus cilvēkus! Lai Skrīveru deputātiem mazāk kašķu, vairāk darbu! Latvijai – sirdsgudrību, sirdssiltumu, cilvēkmīlestību.”

Tāpat bija iespēja izkrāsot Latvijas karodziņu uz simtgades simbola un iestiprināt to Latvijas kartē, tā apliecinot piederību Latvijai.

Pēc koncerta skrīverieši dziedāja un dejojā kopā ar “Hāgenskalna muzikantiem”.

Patīkami bija pēc koncerta saņemt sirsnīgus pateicības vārdus par uzburto svētku noskaņu. Paldies sakām arī mēs ikvienam, kas bija kopā ar mums, un vēlam šo jauko tradīciju turpināt, just lepnumu un atbildību par savu zemi un valsti ne tikai svētku reizē, bet arī ikdienas darbos.