To un daudz ko citu interesantu Nacionālajā teātrī uzzināja Skrīveru Mūzikas un mākslas skolas vizuāli plastiskās mākslas programmas audzēkņi mācību ekskursijas laikā pirmā semestra noslēgumā.

Vispirms apmeklējām mākslinieka Kristiana Brektes darbu izstādi “Arsenāls” tāda paša nosaukuma izstāžu zālē. Šajās telpās viesojāmies pirmo reizi. Kristians Brekte ir gados jauns mākslinieks, kurš ieguvis atpazīstamību un vairākus gadus ir pasniedzējs Mākslas akadēmijā. Šī bija laikmetīgās mākslas izstāde kā inscenējums ar skaņu, kustīgiem objektiem, fotogrāfijām un maskām, kas stāsta par militāram lietām un mirušo pasauli. Mūsu skolas audzēkņiem izstāde patika, tomēr galvenais mācību ekskursijas uzdevums bija iepazīties ar Nacionālo teātri no “otras puses”. Tur mūs sagaidīja  teātra zinātniece Rita Melnace un pastāstīja par teātra vēsturi, uzsverot, ka tieši šajā teātrī proklamēta Latvijas republika. Ceļojums sākās Baltajā zālē, bet pēc tam mums bija ļauts atrasties arī uz Nacionālā teātra skatuves. Tas bija neaizmirstams brīdis! Apskatījām arī Aktieru un Jauno zāli. Kā jau darba dienās, mums garām savas gaitās devās daudzi Nacionālā teātra aktieri- Agnese Cīrule, Evija Skulte, režisors Edmunds Freibergs u.c. Redzējām arī dekorāciju cehu un aktieru frizētavu, ļoti interesanti bija ielūkoties aktieru ģērbtuvē, kura savulaik grimmējušies Kārlis Sebris un Gunārs Cilinskis, tagad Zigurds Neimanis un Mārcis Maņjakovs. Šajā ģērbtuvē koncertiem gatavojies arī pats maestro Raimonds Pauls.

Ekskursijas noslēgumā, stāvot vestibilā pie teātra izcilāko aktieru fotogrāfijām, ļoti nozīmīgi bija Ritas Melnaces vārdi “ Nacionālajā teātrī strādā labākie aktieri, kuri sevi jau ir pierādījuši!” Bija ko pārdomāt, ejot uz staciju un ceļā vērojot naksnīgo Rīgu svētku rotā.

Daina Sarkanbārde