Mācību gada sākumā Latvijā tika izsludināta “Cūkmena detektīvi” ekoprogramma pirmskolas izglītības iestādēm. Arī mēs, Skrīveru PII “Sprīdītis” piecgadīgā “Rūķīšu” grupiņa atsaucāmies aicinājumam piedalīties šajā programmā, kuru atbalstīja Latvijas vides aizsardzības fonds un AS “Latvijas valsts meži”.

Tā nu mēs saņēmām sūtījumu no Cūkmena, kurā bija vēstule, mācību materiāli, galda spēle, Latvijas karte un ķērāmies pie darba! Darba, protams, daudz – jāpēta, jālasa, jāskatās, jāzīmē, jāveido, jāfilmē, jāmācās deju soļi utt.! Bet tas mūs pilnīgi nebiedēja. Mēs to varam! Sākām jau septembrī soli pa solim atklāt meža noslēpumus, jo līdz pavasarim gribam būt īsti Cūkmena detektīvi!

Pirmais atklājums – “Meža netīrie noslēpumi”. Rudenī izgatavojām Cūkmena lelli, tad iepazināmies ar Lausku no Bauskas, Melanholisko Plēvi, Smago Lūzni, Lepno Drazu, Nīgro Bateriju, Mūžīgo Pudeli. Dažus no šiem meža “iemītniekiem” mums, diemžēl, vajadzēja sastapt arī mūsu Skrīveru vietējā mežiņā. Bet, vai šiem “iemītniekiem” tur vajadzēja atrasties? Ejot ciemos pie lielā skudru pūžņa, mazie detektīvi centās tos savākt un ievietot melnajā maisā. Rūķīšiem ir pilnīgi skaidrs, ka šādiem “iemītniekiem” nav vietas mežā un grāvmalās! Rūķīši zina: “Nemēslo mežā, par cūku pārvērtīsies!”

Otrais atklājums – “Cūkmenam pa pēdām”. Vēlāk, kad uzsniga sniegs, visur varējām pētīt pēdas – stirnas, zaķa, putnu, peļu, mežacūku… Redzējām, ka mežā arī ziemā ir labās un sliktās pēdas. Pētījām stirnu gultiņu, zvēru barotavu, kuru jāpiepilda ar dārzeņu gardumiem; putnu barotavas, kurās ieliek pašgatavotas taku-sēkliņu bumbas, maizes drupačiņas – ziemā darba daudz! Un tad var vērot putniņus pie loga! Rūķīšu detektīvi zina kā kopt un saudzēt dabu, tāpēc Ziemassvētkos kopā ar vecākiem gatavojām katrs savu-ekoeglīti, grupiņā uz papīra izgatavojām savu mežu un dabu nepostījām nemaz!

Trešais atklājums – “Mežs rotaļlietu kastē”. Šis bija varen labs atklājums! Kas ir Lietaskoks? Tas ir koks, ko liek lietā! Tam ir iespēja no meža ceļot, piemēram, uz Rīgu – tur to liek lietā! Rūķīšu detektīvi vispirms izpētīja rotaļlietas grupiņā, kuras ir no koka. Atcerējāmies kā pagājušajā mācību gadā paši kopā ar tētiem likām lietā koku – pagatavojām 3 strazdu būrīšus, kuros jau pavasarī jautri vīteroja putniņi! Pastaigu laikā pētījām, kur Skrīveros izmanto Lietaskoku – kurina mājas ar malku, briketēm, sasmalcinātu koku – šķeldu, ir kokapstrādes ražotne “Akācija”, “Swandoor” – darbnīca, kur izgatavo durvis, logus, zāģmateriālus. Ražotnē var strādāt mūsu tēti, ir darbs – tas ir jauki!

19. janvārī devāmies ekskursijā uz skolu, lai turpinātu iepazīt Lietaskoku. Skolotājs A. Katajs-Paeglis mums parādīja, kur lielie skolas puiši strādā ar koku. Uzzinājām, ka no mazas sēkliņas izaug liels koks, un no koka var izgatavot daudzas lietas – spēļu automašīnas, vilcieniņus, koka karotes, olu turētājus, metamos kauliņus… Visjaukāk. protams, bija pašiem praktiski strādāt ar koku, un nu mēs bijām nokļuvuši īstā koka rotaļlietu darbnīcā! Paši ņēmām koka klucīti, to slīpējām, slīpējām, slīpējām… līdz visi stūrīši ir apaļi, visas maliņas noslīpētas! Tad vajadzēja atzīmēt punktiņus, tos skolotājs Aivars izurba ar speciālu mašīnu. Tā mēs visi bijām izgatavojuši metamo spēļu kauliņu! “Lai labi ripo!” – skolotājs Aivars novēlēja Rūķīšiem, mazajiem Cūkmena detektīviem! Paldies skolotājam Aivaram, kas mūs iepazīstināja ar Lietaskoku un ceram uz turpmāko sadarbību!

Daina Dzerkale,
“Rūķīšu” grupas skolotāja