Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) informē, ka no 2017. – 2019.gadam visā Latvijā notiek Eiropas Savienības nozīmes biotopu izplatības un kvalitātes apzināšana. Darbi tiek veikti atbilstoši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas apstiprinātai un Zemkopības Ministrijas saskaņotai metodikai. Biotopu izplatības un kvalitātes apzināšana šogad uzsākta jūnijā un ilgs līdz oktobrim.

Jūs kā zemes īpašnieks, iespējams, jau esat saņēmis informatīvu vēstuli par to, ka Jūsu īpašumā esošajā zemes vienībā eksperts veiks biotopu apsekošanu. Tā kā esat Lauku atbalsta dienesta elektroniskās pieteikšanās sistēmas lietotājs, informējam, ka eksperti veiks Jūsu apsaimniekošanā esošo vēsturiski bioloģiski vērtīgo zālāju (līdz 2013.gadam noteikto un 2015.gadā Pārvaldē un apsaimniekošanu pieteikto zālāju) un ilggadīgo zālāju novērtēšanu. Ir iespējams, ka tiks apsekotas arī Jūsu meža zemes.

Biotopu izplatības un kvalitātes apzināšana nepieciešama, lai veicinātu bioloģiski vērtīgo zālāju (turpmāk tekstā BVZ) apsaimniekošanu un uzlabotu Lauku attīstības programmas atbalsta maksājumu piešķiršanu īpašumu apsaimniekotājiem. Piemēram – ja jūsu atbalstam pieteiktajā un apsaimniekotajā “0” kategorijas BVZ tiks konstatēts biotops, BVZ kategorija un secīgi arī pieejamais atbalsta maksājums par platību būs lielāks. Gadījumā, ja eksperts Jūsu īpašumā konstatēs BVZ, Jūs par to tiksiet informēts – BVZ atrašanās vieta un platība no nākamā gada 1.februāra būs redzama Lauku atbalsta dienesta lauku bloku kartē un dabas datu pārvaldības sistēmā “Ozols”. Papildus uzsveram, ka kartēšanas rezultāti palīdzēs plānot saimniecisko darbību, teritorijas attīstību, mazinās izmaksas un termiņus, kādos tiek izsniegtas dažādas atļaujas un saskaņojumi saimnieciskajai darbībai.

Informācija par atbalsta maksājumiem meža zemēs pieejama www.lad.gov.lv

Satiekot ekspertu, Jums ir tiesības piedalīties sava apsaimniekojamā īpašuma apsekošanā un uzdot par to jautājumus. Lūdzam ņemt vērā, ka eksperta vērtējums ir informatīvs un tikai pēc datu kvalitātes kontroles Pārvaldē, informācija tiek iekļauta datubāzēs. Attiecībā uz BVZ ražības klasi lēmumu pieņem Dabas aizsardzības pārvalde.

Dabas vērtību apzināšanu Pārvaldes uzdevumā veic SIA “Estonian, Latvian & Lithuanian Environment” un Latvijas Dabas Fonda eksperti, kuri dabā apsekos teritoriju, aizpildīs anketu un kartē iezīmēs biotopa robežas, ja tas tiks konstatēts. Visiem ekspertiem līdzi ir Pārvaldes izdotas apliecības: http://skaitamdabu.gov.lv/public/lat/par_dabas_skaitisanu/es_nozimes_biotopu_kartesana/

Papildus informācija pieejama www.daba.gov.lv vai www.skaitamdabu.gov.lv, jautājumu gadījumā lūdzam sazināties, rakstot e-pastu uz skaitamdabu@daba.gov.lv vai zvanot +37126107005

Dabas aizsardzības pārvalde