Rudens semestris Skrīveru Mūzikas un mākslas skolas mākslas programmas audzēkņiem iezīmējas ne tikai ar mācību  darbu un izstādēm, bet arī ar mācību ekskursiju uz kādu no Rīgas muzejiem un izstāžu zālēm. Šoreiz jaunie mākslinieki devās uz izstāžu zāli “Arsenāls”, lai iepazītu mākslinieku Vijas un Kaspara Zariņu daiļradi. Projekta nosaukums “Paralēli” raksturo abus māksliniekus, jo viņu dzīves un radošais ritējums ir plūdis līdzās.

Izstādē bija aplūkojami lielformāta darbi, kuri pārsteidza mākslas programmas audzēkņus. Māksliniece Vija Zariņa savos darbos ir attēlojusi Latvijas ainavas, kurās izteikusi savu mīlestību pret Latviju, tās dabu, pret vietu, kurā mēs esam. Savukārt,  Kaspars Zariņš ir pievērsies jaunam, modernam izteiksmes veidam- glezniecības un ciļņa apvienojums. Tajās mākslinieks ir attēlojis savas domas par laikmetu, dzīvi un mūžību, izmantojot netradicionālus materiālus.

Izprast izstādes saturu mums palīdzēja gide, kura iepazīstināja ar mākslinieku idejām, paralēli aizpildot darba lapas. Izstādes aplūkošana prasīja pacietību, tāpēc tur mākslinieki bija novietojuši soliņus, lai varētu apsēsties un mierīgi vērot darbus, jo kā saka pats Kaspars Zariņš: ”Darbi ir meditatīva rakstura, kas prasa iedziļināšanos. Es pat saviem darbiem esmu atļāvis pieskarties, lai sajustu finiera klātbūtni un dobuma dziļumu.”

Ar labām sajūtām un radoši iedvesmoti, audzēkņi devās mājās, lai paši radītu darbus par godu Latvijas simtgadei.

Inga Melne
Skrīveru MMS skolotāja