Starptautisks jauniešu apmaiņas projekts “A drop” (lāse) norisinājās Turcijā, tajā piedalījās 30 jaunieši no Grieķijas, Turcijas, Nīderlandes, Polijas, Čehijas un Latvijas.

Kā tad norisinājās starptautisks jauniešu apmaiņas projekts?
Kā galvenie projekta uzdevumi bija ne tikai kopīga ūdens resursu izpēte Antālijā, Turcijā, bet arī mājas uzdevumi, lai varētu iepazīties ar stāvokli katrā valstī.
Jaunieši un viņu vadītāji sanāca kopā jau 2013. gada februārī, lai vienotos par uzdevumiem, kuri būs jāpilda – tie bija ūdens resursu izpēte Latvijā, – filmas veidošana par ūdens taupīšanu, plakāts un foto konkurss par tēmu „ūdens”. Visas valstis labi bija paveikušas mājasdarbu, bija interesanti uzzināt par ūdens resursiem Grieķijā, kur vasarās izžūst ezeri, par Nīderlandi, kas ir zem jūras līmeņa, tāpēc tiek veidoti ūdens kanālu sistēma, kas maksā miljardus. Polijā un Čehijā stāvoklis ir līdzīgs kā Latvijā, mēs stāstījām par plūdiem Daugavā, kas ļoti daudzus pārsteidza- kā tas ir iespējams. Antālijā ir 2 miljoni iedzīvotāju, bet sezonas laikā piepulcējas vēl 12 miljoni, tā kā viss ūdens ir jāattīra un jānodrošina visus ar dzeramo ūdeni, kas nav viegls uzdevums. Mūs pārsteidza inovācijas Antālijā ūdens apgādes sistēmā un attīrīšanā, pie tā strādā 6 tūkstoši darbinieki, laboratorijā ir viena no labākajām Eiropā. Mēs iepazināmies, kā darbojas ūdens attīrīšanas iekārtas. Dzeramo ūdeni iegūst ar dziļurbumu līdz 80 metriem, ūdens netiek attīrīts, tas ir ļoti tīrs, viesojāmies Antālijā ūdens apgādes sadales vietās, kas padod ūdeni uz reģioniem. Interesanti ir tas, ka ūdens ir dārgāks Latvijā, arī Skrīveros, kur īstenībā ūdens resursu netrūkst, acīmredzot pietrūkst inovatīvu zināšanu un realizētie ūdens projekti ir novecojuši jau pirms to realizācijas.
Projekts parādīja Eiropas pamatvērtības , ka mēs visi dzīvojam kopā un nav iespējams palikt vienaldzīgam par situāciju Grieķijā vai Turcijā, kur trūkst dzeramā ūdens. Visas problēmas ir jārisina kopīgi, nav tikai Grieķijas vai Latvijas problēma, tās attiecas uz visām valstīm. Demokrātija – tās ir mūsu kopīgas vērtība, mēs dzīvojam vienā pasaulē un mums visiem kopā ir jāsatiek un jāsadzīvo, jāiztiek ar resursim, ko mums dod daba, šajā pasaulē visi esam līdzīgi un arī vērtības ir līdzīgas. Mēs apzināmies, kas ir brīvība un cilvēku līdztiesība, lai kāda valsts vienā dienā nevarētu mums to visu atņemt. Projekta ietvaros tika pielietotas vairākas darba metodes – darbs grupās, prāta vētra, lomu spēles, praktiskās nodarbības, grupu prezentācijas, kultūras vakari un sporta aktivitātes, iekļaujot arī turku deju mācīšanos.
Projekts veicināja starpkultūru vienotības garu, uzņēmību un radošu domāšanu, valodu prasmju uzlabošanu, citu kultūru un to tradīciju iepazīšanu un izpratni, kā arī jaunu draugu iegūšanu.

Projekts „A drop”, tapa ar ES programmas „Jaunatne darbībā” finansējumu

Kad: No 23.- 29. Martam
Kur: Antālijā, Turcijā

Autors: Atis Bičkovskis, Biedrības „JES” prezidents