4.jūnijā 10:00-18:00 Latvijas Universitātes Akadēmiskajā centrā Jelgavas ielā 1, Rīgā notiks unikālas apmācības “Agrīnā intervence: Denveras modelis” (Early Start Denver Model). Šī metode 2012.gadā tika atzīta par vienu no 10 nozīmīgākajiem medicīnas atklājumiem pasaulē. Apmācības organizē Kalifornijas Universitātes Davis MIND institūts (University of California Davis Medical Investigation of Neurodevelopmental Disorders).
Semināru vadīs Denveras modeļa supervizore un pētījumu komandas vadītāja Melissa Mello, M.A., BCBA ar septiņu gadu klīniskā vadītāja pieredzi agrīnās intervences prgrammās.

Kam paredzēts Denveras modelis?
– bērniem no 12 mēnešu līdz 4 gadu vecumam, kuriem ir jebkāda veida grūtības uzvedībā vai attīstībā;
– Denveras modeļa principus var izmantot personām, kuru garīgās attīstības līmenis ir līdz četru gadu vecumam

Kas ir Denveras modelis?
Denveras modelis (Early Start Denver Model), ir visefektīvākā agrīnās intervences metode, kas apvieno uzvedības analīzes terapijas (ABA) un bērna- pieaugušā pozitīvas mijiedarbības terapijas (Parent-Child Interaction Therapy) principus.
Ir pierādīts, ka iejūtīgas, atbalstošas un audzinošas vecāku-bērnu attiecības agrīnā bērnībā pozitīvi ietekmē bērna emocionālo labklājību, morālo attīstību, vēlākos akadēmiskos sasniegumus, samazina problemātiskas uzvedības veidošanos. Pētījumi liecina, ka Denveras metode uzlabo smadzeņu funkcionēšanu, normalizē smadzeņu aktivitāti, izteikti palīdz uzlabot valodas attīstību un adaptācijas spējas, mazina autisma simptomus, kā arī uzlabo intelekta koeficientu par 18 punktiem, salīdzinot ar 4 punktiem citās intervencēs.
Denveras modeļa ietvaros sociālā mācīšanās notiek ikdienas aktivitāšu un dabisku sociālo mijiedarbību procesā. Ļoti būtiski ir tas, ka šīs terapijas principus var īstenot arī paši bērnu vecāki.
Kas ir semināra mērķauditorija?
– vecāki, kuriem ir bērni līdz 4 gadu vecumam;
– vecāki, kuru bērniem kavējas valodas attīstība vai tā attīstās neparasti;
– vecāki, kuriem ir mazi bērni un kuri uztraucas par jebkādām attīstības problēmam;
– pirmsskolu pedagogi, aprūpes un atbalsta personālam pirmsskolā, un izglītības iestāžu komandas, kuras īsteno speciālās programmas;
– atbalsta persomāls, kuš strādā ar bērniem;
– sociālie darbinieki, kuri strādā ar ģimenēm;
– ģimenes ārsti;
– psihologi;
– audiologopēdi un logopēdi;
– ergoterapeiti, fizioterapeiti un citi profesionāļi;
– citi, kuri strādā ar bērniem ar īpašām vajadzībām līdz četru gadu vecumam vai bērniem, kuri ir tā sauktajā “diagnostikas logā”, kad speciālisti liek gaidīt līdz trim četriem/pieciem gadiem diagnozes saņemšanai un intervences noteikšanai. Jo tad jau daudz kas ir nokavēts.

Kāds dokuments tiks izniegts?

Speciālisti saņems apliecinājumu ar TIP punktiem
Pedagogi saņems apliecinājumu par 8 stundu profesionālās tālākizglītības programmas noklausīšanos
Dalībnieki saņems apliecību, kura dos iespēju piedalīties profesionālajā EDSM (Advanced Early Denver Model) apmācību kursā, bet ikvienam būs iespējas izmantot Denveras modeļa principus ikdienā un profesionālajā praksē jau pēc šī semināra.

Vai pasākums tiks tulkots?
Jā, tiks nodrošināts sinhronais tulkojums no angļu uz uz latviešu valodu

Cik maksā seminārs?
Dalības maksa ir 80 eiro, bet, apmaksājot dalību līdz 10.aprīlim, dalības maksa ir 50 eiro.
Pieteikšanās: www.ej.uz/denvera . Ja nepieciešams izrakstīt rēķinu, lūdzam anketā norādīt rekvizītus
Organizācijas, kas vēlas sūtīt vairāk nekā piecus darbiniekus, saņems atlaidi. Lūdzam to norādīt anketā vai rakstiet uz info@autisms.lv

Ar cieņu
Līga Bērziņa
Latvijas Autisma apvienība
29454011
http://www.autisms.lv
http://www.facebook.com/autisms