Andreja Upīša memoriālmājā Skrīveros līdz 31. jūlijam apskatāma Tautas lietišķās mākslas studijas “Rota” izstāde “Segu stāsti”.

Ikvienai no piecpadsmit eksponētajām krāšņajām segām klāt pievienots stāsts, kas skatītājam paver vēl vienu dimensiju, ļauj izzināt segas vēsturi, izprast krāsu un rakstu simbolisko nozīmi.

Katras segas ceļš līdz stellēm bijis atšķirīgs – viena atausta pēc atkritumu tvertnē atrasta segas atliekas fragmenta, cita pēc saglabājušās skrandiņas, vēl cita ieraudzīta tirgū uz kartupeļu maisiem.

“Segām klāt pieliktais stāsts ir patiess, no dzīves, katra no tām glabā kādas dzimtas notikumus, vēsturi,” pastāstīja Aija Krūmiņa, Tautas lietišķās mākslas studijas “Rota” vadītāja. “Pētot un meklējot materiālus, studijas dalībnieces atklāj un uzzina daudz jauna arī pašas. Piemēram, sega, kurai ir balts fons, ir kāzu sega. Šīs segas tradicionāli auž topošās vīramātes. Mums studijā pēc stāsta uzzināšanas kāzu segas auž arī meitu mātes. Un ir jau vairākas kāzas notikušas! Tāpēc — nevar neticēt!”