Aizvadītās nedēļas nogalē Skrīveru kultūras centrā, svinīgā sarīkojumā atzīmējot Latvijas simto dzimšanas dienu, sumināja cilvēkus, kuri devuši personīgo ieguldījumu, darot vairāk nekā prasa pienākums. Goda rakstus un piemiņas balvu pasniedza 26 skrīveriešiem.

Izskanot Latvijas Republikas valsts himnai, pasākumu ar svinīgu uzrunu atklāja Skrīveru novada domes priekšsēdētājs Andris Zālītis.

“Skrīveru novada domes pašvaldības vārdā sveicu visus Latvijas simtgadē! 18. novembrī 1918. gadā tika pasludināta brīva un neatkarīga Latvijas Republika. Bet viņas vēl nebija. Tā bija kā mīksts, negatavs veidojums, kuram bija jāiet caur pārbaudīšanas uguni. Neredzēta, neapjausta, pussapņu tēls pusīstenība. Tā Kārlis Skalbe rakstīja lielas domas domas savās “Mazajās piezīmēs”. Līdzīgu situāciju esam piedzīvojuši pirms 27 gadiem, kad neatkarība tika atjaunota. Tā īsti nezinājām, ko ar to brīvību darīt. Tikai pamazām sākām saprast, ka demokrātija ne tikai dod tiesības, bet uzliek arī pienākumus,” uzrunā sacīja priekšsēdētājs. “11. novembrī mēs pieminējām un godinājām to paaudzi, kura ar ieročiem rokās izcīnīja brīvu zemi, brīvu valsti. Mums jāsaprot, ka brīvība Latvijai nebija dāvana. Mūsu pienākums ir šo brīvību sargāt un pilnveidot. Ir labi apzināties, ka valsts esam mēs paši. Lai cik mēs runātu par ekonomisko situāciju, Latvijas galvenā vērtība ir tās veidotāji. Arī mēs, skrīverieši, ar savu īpašo mentalitāti, esam šīs valsts daļa. Varam būt lepni, ka piedalāmies visos procesos, kas notiek valstī. Šobrīd esam dažādu reformu priekšnojautā un gaidās. Mēs nezinām, kā sauksimies pēc gadiem trim. Vai būsim pagasts, novads vai kāda rajona sastāvdaļa. Bet neatkarīgi no tā Skrīveri bija, ir un būs, ja šeit esat jūs, iedzīvotāji. Šodien man jāsaka paldies visiem, kuri pašaizliedzīgi strādā Latvijas Republikas labā. Liels paldies uzņēmējiem, kuri ir mūsu ekonomiskais pamats. Bez uzņēmēju sūrā darba, mums būtu grūti ko sasniegt. Paldies pašvaldībā strādājošajiem, paldies pedagogiem par ieguldījumu jaunatnes audzināšanā. Īpašs paldies divām visaktīvākajām iedzīvotāju grupām – jauniešiem un senioriem. Paldies ikvienam! Mīlēsim savu valsti, cienīsim viens otru. Lai mūsu sapņi piepildās un domas dzīvo nākamajā simtgadē. Vēlu veselību, saticību veiksmi it visā un, protams, jaunu valdību!”

Skrīveru novada dome pēc deputātu iniciatīvas un lēmuma domes sēdē, par personīgo ieguldījumu godināja Māru Kaško, Jāni Vigovski, Helēnu un Andri Eģīšus, Aldi Rakstiņu, Aivaru Milleru, Jāni Ansenu, Aleksandru Ansenu, Ilgu Babri, Vairu un Jāni Zālīšus, Vilmu un Kārli Brikmaņus, Birutu un Edgaru Murānus, Dainu Vancāni-Viļumu, Rusudanu Pankuli, Marutu Veiguri, Ģediminu Siliņu, Edīti Aneraudi, Dainu Ziediņu, Ināru Diku, Ingrīdu Mačuļsku, Lidiju Ieriķi, Dzintaru Spurīti un Regīnu Grīnblati.

Svētku koncertu sniedza Skrīveru novada pašdarbības kolektīvi, noslēgumā visiem pašdarbniekiem un zālē sēdošajiem vienojoties kopīgā spēka dziesmā.

Fotogalerija no pasākuma šeit: http://ejuz.lv/mcn