Aizkrauklē jūlijā un septembrī (divas grupas pa 5 dienām) notiks apmācības „MEŽAUDŽU KOPŠANAS PAMATI”. Apmācāmie pēc kursa beigšanas iegūs motorinstrumenta vadītāja kvalifikāciju apliecinošu apliecību, sertifikātu par Mežaudžu kopšanas pamatu kursa apgūšanu un a/s „Latvijas valsts meži” izsniegto apliecību, kas dod tiesības piedalīties LVM izsludinātajos jaunaudžu kopšanas iepirkumos.

Dalības maksa≈30-40 EUR – vēl nav noteikta/ grupā no 15 līdz 17 cilvēkiem.

Programmas veids – pieaugušo neformālā izglītība.

MK noteikumu Nr. 310 “Darba aizsardzības prasības mežsaimniecībā” 3. punkts nosaka, ka lai persona mežsaimniecības darbos varētu lietot motorinstrumentus (krūmgriezi vai motorzāģi) vai vadīt meža mašīnu, nepieciešama attiecīgā motorinstrumenta vai meža mašīnas vadītāja kvalifikāciju apliecinoša licencētas izglītības iestādes izsniegta apliecība.

MEŽAUDŽU KOPŠANAS PAMATI (40 stundas)

1. un 2. dienas teorijas apgūšana sāksies 9.30 t/c IGA Centrā, Aizkrauklē – 16 akadēmiskās stundas.
Programmā: Meža resursi Latvijā. Likumdošana, normatīvie akti, kas attiecas uz meža apsaimniekošanu un ES atbalstu. Meža uzbūves elementi. Koka augšanas gaita. Vietējās koku un krūmu sugas. Koku saderība. Meža tipi. Meža apsaimniekošanas cikls. Audzes raksturojošie rādītāji, noteikšanas metodes. Meža inventarizācija. Mežaudžu kopšanas veidi, pamatprincipi. Dabas aizsardzības prasības. Jaunaudžu kopšana, sastāva veidošana, atzarošana, meža ekonomiskās vērtības paaugstināšana. Atbilstība normatīvo aktu prasībām. Cirtes izpildes pamatprincipi, izcērtamo koku izvēle. Darba instrumenti, to ekspluatācija. Vides prasības. Darba drošības prasības mežsaimniecības darbos. Koku sugu atpazīšana.
3. diena – 4 akadēmiskās stundas – teorija un LVM eksāmens. 4 akadēmiskās stundas prakse mežā.
4. un 5. dienas praktiskās nodarbības mežā – 16 akadēmiskās stundas.

Programmā: Darba instrumenti, to ekspluatācija. Vides prasības. Darba drošības prasības mežsaimniecības darbos. Koku sugu atpazīšana. Platības novērtēšana, koku izzīmēšana, darbu plānošana. Audzes raksturojošo rādītāju noteikšana dabā. Praktiskā kopšana, darba paņēmieni, labā prakse. Dažādas tehnikas un instrumentu pielietojums. Praktisko iemaņu demonstrēšana.

Pieteikties zvanot 26534704 (Jekaterīna Blaua) vai rakstot jekaterina.blaua@mkpc.llkc.lv

Apmācības organizē SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” filiāle „Meža konsultāciju pakalpojumu centrs”

Aprīlī: Mazvērtīgo mežaudžu nomaiņa (MM) – Madonā – Mairita Bondare – 28381176
Mežaudžu kopšanas pamati (MKP) – Cēsis – Laila Šestakovska – 28323647
Maijā: MM – Madonā, MKP – Cēsis
Jūlijs: MKP – Madona, MKP – Aizkraukle – Jekaterīna Blaua – 26534704
Augusts: MKP – Preiļi – Astrīda Rudzīte – 26410476
Septembris: MKP – Preiļi, MKP – Aizkraukle, MKP – Madona, MKP – Cēsis

Lauku attīstības programma 2014-2020 projekts, mežsaimniecība

(skaidri nosacījumi būs zināmi pēc MK noteikumu izstrādes – pagaidām viss ļoti aptuveni un nenoteikti – arī 1. kārtu atvēršanu paredz uz 2015. gadā sākumu)
PASĀKUMS „Ieguldījumi mežu attīstībā un mežu dzīvotspējas pilnveidošanā”
Apakšpasākums „Ieguldījumi meža ekosistēmu noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai”
• Atbalstāmās aktivitātes

  1. Jaunaudžu kopšana (sastāva kopšana mākslīgi un dabiski atjaunotās un ieaudzētās mežaudzēs) un atzarošana;
  2. Mazvērtīgo mežaudžu nomaiņa (ietver mazvērtīgu mežaudžu nomaiņu, neproduktīvu mežaudžu aizstāšanu ar produktīvām audzēm no ciršanas noteikumiem);
  3. Valdošās koku sugas nomaiņa pāraugušās apšu un baltalkšņu audzēs

• Finansējums – 21 milj. EUR.
Atbalsta apjoms
Atbalsta apjoms tiks noteikts, pamatojoties uz standarta izmaksām par veiktajiem darbiem. Orientējoši atbalsts jaunaudžu kopšanai 130 LVL/ha.
1) Jaunaudžu kopšana un/vai atzarošana;

  • Kopšana atbalstāma līdz 15 gadu vecās mežaudzēs, vai vecākās ar augstumu līdz 10 m; līdz 10 gadu vecās baltalkšņa audzēs.
  • Atbalstāma nākotnes koku atzarošana no 6 m augstuma līdz 15 gadu vecās mežaudzēs.
  • Starp kopšanām min 3 gadi, sasaistot ar esošo periodu (priekšlikums- mākslīgi atjaunotām mežaudzēm kopšanu atbalstīt arī biežāk.)
  • Atbalstāmās platības piesaistei skicei, kura tiek sagatavota pēc darbu izpildes un var tikt sagatavota un iesnigta elektroniskā formā.
  • Dabiskajai attīstībai atstājami ieslēgumi līdz 0,1 ha.

2) Mazvērtīgas mežaudzes aizstāšana (atjaunošana, atjaunotās mežaudzes kopšana);
• Atbalstāma neproduktīvo audžu (neproduktīvo audžu definīcija saskaņā ar Ministru kabineta 2012.gada 18.decembra noteikumiem Nr.) un mežaudžu ar šķērslaukumu mazāku par kritisko šķērslaukumu novākšana un atjaunošana.
• Nav paaugstinātu likmju atjaunojot ar cietajiem lapu kokiem.
• Atbalstāma iepriekšminēto platību kopšana līdz 3 reizēm.
• Atjaunojot ar egli, meža apsaimniekošanas plānā atļauts paredzēt saglabāt segaudzi plānošanas perioda laikā.
3) Pāraugušo audžu aizstāšana
• Atbalstāma pāraugušo baltalkšņa un apšu audžu (pāraugušas baltalkšņa no 30 gadiem, apses pēc ciršanas vecuma sasniegšanas) jebkura vecuma baltalkšņu, blīgznu un citu vītolu audžu novākšana un atjaunošana, izņemot atjaunošanu ar apsi, baltalksni, blīgznu un citiem vītoliem priedi, egli, bēržu, melnalksni; atjaunotās mežaudzes kopšana.
• Nav paaugstinātu likmju atjaunojot ar cietajiem lapu kokiem
• Atbalstāma iepriekšminēto platību kopšana līdz 3 reizēm ar 1,5x paaugstinātu likmi, jo jākopj 2x sezonā.
• Atjaunojot ar egli, meža apsaimniekošanas plānā atļauts paredzēt saglabāt segaudzi plānošanas perioda laikā.

Apakšpasākums: „Meža ieaudzēšana”
• Atbalstāmās aktivitātes
– Meža ieaudzēšana, papildinot daļēji aizaugušās lauksaimniecības zemes, un to kopšana.
– Meža ieaudzēšana un kopšana.
• Finansējums 10 milj EUR
Atbalsta saņemšanas nosacījumi
Mežaudzes ieaudzē:
• daļēji aizaugušās lauksaimniecības zemēs. Daļēji aizaugušās lauksaimniecības zemes ir tās, kurās koku skaits ir mazāks par koku skaitu, kas atbilst mežaudzes kritiskajam šķērslaukumam;
• krūmājos;
• lauksaimnieciskajai ražošanai ekonomiski neizdevīgās vietās:
• zemēs, kuru auglība mazāka par 30 ballēm,
• kūdrājos,
• erozijai pakļautās zemēs (E2, E3);
• vienā lauku blokā ne vairāk kā 5 ha.
Ieaudzētās mežaudzes kopšanu atbalsta ne vairāk kā piecus gadus pēc kārtas, ieskaitot ierīkošanas gadu.
Ieaudzēšanu veic ar augšanas apstākļiem piemērotām vietējām meža koku sugām, atbilstoši normatīvajiem aktiem par meža reproduktīvo materiālu. Apmežošanā izmanto augstvērtīgu (definēts kā uzlabots, atlasīts un pārāks) stādāmo materiālu.
Vienam atbalsta saņēmējam ne vairāk kā 10 ha ieaudzēšanai (t.sk. aizaugušo platību kopšanai) plānošanas periodā.
Atbalstu var saņemt, ja īpašumā, kurā paredzēts veikt apmežošanu, nav normatīvajos aktos noteiktajā termiņā neatjaunotu platību un normatīvajos aktos noteiktajā termiņā neizkoptu jaunaudžu.
Neatbalsta meža ieaudzēšanu platībās ar slēgtām meliorācijas sistēmām.
Neatbalsta meža ieaudzēšanu bioloģiski vērtīgos zālājos.
Ieaudzēšanu veic saglabājot savrup augošus kokus un krūmus, koku grupas un rindas un alejas, kā arī apmežojot ūdensteces aizsargjoslā, ņem vērā mežaudzes koku sugu sastāva ierobežojumus. Augsnes apstrādi neveic tērcēs, pārmitrās vietās, mikroieplakās u.c.
Atbalstu meža ieaudzēšanai nepiešķir par:
1) Ziemassvētku kociņu stādījumiem;
2) īscirtmeta atvasājiem;
3) ātraudzīgu koku sugu enerģētiskām plantācijām;
3) NATURA 2000 teritorijās un citās aizsargājamās teritorijās, izņemot, ja to paredz aizsargājamās teritorijas apsaimniekošanas plāns.
Atbalsta apjoms
Atbalsta likmēm par meža ieaudzēšanu un kopšanu aprēķini vēl tiks veikti …atbalsta intensitāte vēl diskutējama.
Tīraudzēm piemēro 90% atbalsta apmēru no mistraudžu atbalsta apmēra. Mistraudze (citas koku sugas īpatsvars vismaz 25%).
Ieaudzēšanā izmanto augšanas apstākļiem piemērotu vietējo meža koku sugu augstvērtīgu (definēts kā uzlabots, atlasīts un pārāks) stādāmo materiālu, atbilstoši normatīvajiem aktiem par meža reproduktīvo materiālu.

PASĀKUMS „Profilakse un atjaunošana pēc bojājumiem, ko mežam nodarījuši meža ugunsgrēki, dabas katastrofas un katastrofāli notikumi”
• Atbalstāmās aktivitātes
– 1) Meža ugunsgrēku, kaitēkļu un slimību monitoringa iekārtu un sakaru aprīkojuma ierīkošana un uzlabošana.
– 2) Ugunsgrēkos un citās dabas katastrofās (tiks precizēts pēc regulas apstiprināšanas – vēja un uguns postījumi, jaunajā iespējams būs arī kaitēkļu un slimību bojājumi) cietuša meža potenciāla atjaunošana.
• Finansējums 5.7 milj EUR
Aktivitātē „Ugunsgrēkos un citās dabas katastrofās cietuša meža potenciāla atjaunošana”- atbalsts paredzēts platībās, par kurām Valsts meža dienests sniedz atzinumu, ka konkrētajā platībā ir bijis ugunsgrēks un/vai dabas katastrofa, kuras rezultātā mežaudze ir iznīcināta un šajā platībā veicama meža atjaunošana.
Atbalsta apjoms
1) Aktivitātē „Meža ugunsgrēku, kaitēkļu un slimību monitoringa iekārtu un aprīkojuma un sakaru aprīkojuma ierīkošana un uzlabošana” – atbalstu saņem tikai valsts iestādes 100% apmērā no attaisnotajiem projekta izdevumiem – monitoringa un sakaru iekārtu uzstādīšana vai uzlabošana.
2) Aktivitātē „Ugunsgrēkos un citās dabas katastrofās cietuša meža potenciāla atjaunošana” atbalsta likmes par meža atjaunošanu 100%
Atbalsta likme atkarīga no izmantotā meža reproduktīvā materiāla kategorijas. Aprēķinot atbalsta likmi jāņem vērā, ka atjaunojamās platības ir mazas – līdz 2 ha viena likme, virs 2 ha cita. Atjaunotās mežaudzes kopšanu atbalsta ne vairāk kā 5 gadus pēc kārtas.
Apakšpasākums „Natura 2000 maksājumi mežu īpašniekiem”
• Pasākuma mērķis ir meža bioloģiskās daudzveidības saglabāšana sabiedrības interesēs mežos un meža zemēs, kas nodrošina direktīvu 92/43/EEK un 2009/147/EK prasību īstenošanu, NATURA 2000 un mikroliegumi (zem 5 %);
• Veic kompensāciju izmaksu par saimnieciskās darbības ierobežojumiem privātajos mežos un meža zemēs;
Finansējums – 17 milj. EUR

LIKUMDOŠANA
2015. gadā 1.janvārī stāsies spēkā Meža likuma 3. panta 2. Daļa, pēc kuras par meža likuma objektu tiks uzskatīta ne tikai zeme, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēta kā mežs, bet arī citas zemes lietošanas kategorijas zeme 0,5 hektāru un lielākā platībā, uz kuras ir izveidojusies mežaudze ar koku vidējo augstumu vismaz pieci metri un kur mežaudzes šķērslaukums ir vienāds ar vai lielāks par mežaudzes minimālo šķērslaukumu.
Līdz 2015. gada 1.janvārim zemē, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā nav reģistrēta kā mežs, kokus cērt Meža likuma 8.pantā noteiktajā kārtībā (MK noteikumi par koku ciršanu ārpus meža).
Šis gads ir pēdējais, kad var atbrīvot l/s zemi no apauguma, ja apaugums atbilst meža definīcijai.