PROJEKTI

  • Vai LAP 2007-2013 ietvaros plānots izsludināt vēl kādu projekta konkursu (piemēram, vai ir plānots izsludināt papildus projektu konkursu mežu ekonomiskās vērtības uzlabošanai)?

Atbilde: Papildus finansējums projektiem mežu ekonomiskās vērtības uzlabošanai saskaņots Uzraudzības komitejā, drīzumā plānots iesniegt EK. Pēc tam Zemkopības ministrija lems par jaunas kārtas izsludināšanu un/vai iepriekšējā kārtā iesniegto projektu (kuri palika bez finansējuma) apstiprināšanu. Citi pasākumi LAP 2007-2013 ietvaros vairs netiek plānoti.

  •  Vai ir zināma precīzāka informācija, kādi varētu būt pirmie izsludinātie projektu konkursi LAP 2014-2020 ietvaros?

Atbilde: Augustā plānots izsludināt projektu konkursu LAP 2014-2020 ietvaros pasākuma „Investīcijas materiālajos aktīvos” apakšpasākumos:

– Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās;

– Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē (tikai projektiem, kuru īstenošanā iegūtais gala produkts ir minēts Līguma par Eiropas Savienības darbību I pielikumā);

– Atbalsts ieguldījumiem lauksaimniecības un mežsaimniecības infrastruktūras attīstībā (bez meža zemju meliorācijas).

Par nosacījumiem un kārtas finansējuma apjomu vēl informācijas nav.

  •  Saimniekam šobrīd lopi atrodas vecā fermā, kas sadalīta 4 apsaimniekotājiem. Pie šīs fermas ir mēslu krātuve no kolhozu laikiem, tikai slikti uzturēta. Saimniekam šobrīd tiek gatavots projektu jaunas fermas celtniecībai, iekļaujot tajā arī kūtsmēslu krātuvi. Krātuvi pie vecās fermas viņam nebūtu jēga uzlabot, tāpat arī tur būvēt jaunu krātuvi. Vai šajā gadījumā, kamēr vēl nav gatavs fermas projekts, saimnieks var pieteikties uz atbalstu no „Lauksaimniecības modernizācijas” kūtsmēslu krātuvei jaunajā vietā, kur paredzēta jaunā ferma. Ja tā nevar, tad jāgaida projekta atvēršanās laiks fermas celtniecībai. Ja tagad pie vecās fermas neuzbūvēs krātuvi, vai rudenī varēs rakstīt projektu jaunas fermas celtniecībai?

Atbilde: Atsevišķi būvēt krātuvi jaunai fermai, kura nākotnē tiks būvēta, nevar. Mēslu krātuvju būvniecība ir atļauta pie esošajām fermām.

Ja tiks izsludināta jauna pasākuma kārta būvniecībai, tad varēs pretendēt uz fermas un mēslu krātuves būvniecību.

  •  Vai obligāti ir nepieciešama mēslu krātuve arī saimniecībā, kurā audzē aitas un bioloģiskos gaļas lopus, kas lielāko daļu gada pavada aplokos? Konkrēti – 50 aitas vienā saimniecībā un 20 gaļas lopi otrā saimniecībā. Atrodas ganībās gandrīz visu gadu.

Atbilde: Ministru kabineta 2004.gada 27.jūlija Noteikumi Nr.628 nosaka, ka kūtsmēslu krātuve nepieciešama dzīvnieku novietnēm virs 10 DV (dzīvnieku vienībām), bet, ja lopu novietne atrodas īpaši jūtīgā teritorijā, uz kuru attiecas paaugstinātas prasības ūdens un augsnes aizsardzībai no lauksaimnieciskas izraisītas darbības izraisītā piesārņojuma ar nitrītiem, tad no 5 DV (dzīvnieku vienībām).

Noteikumu Nr.628 grozījumos plānots iekļaut, ja gaļas liellopi vismaz 7 mēnešus atradīsies ārpus dzīvnieku novietnes, tad kūtsmēslu krātuve nebūs nepieciešama.

Līdz ar to pēc aktuālajiem noteikumiem mēslu krātuve ir nepieciešama, ja novietnē ir vairāk kā 10 DV vai 5 DV.

 

TIEŠIE MAKSĀJUMI

Neatbilstības:

  • LAD datu bāzē tiek fiksētas dažādas neatbilstības, ja tādas konstatē saimniecībā pārbaužu rezultātā. Cik ilgi „nopelnītie soda punkti” ir aktuāli? Ja neatbilstība bijusi 1.gadā, 2.gadā atbilst, 3.gadā – atbilst, 4.gadā – neatbilst. Vai un kā tas summējas?Cik ilgi „nopelnītie soda punkti” ir aktuāli?Vai un kā tas summējas?Par nolaidības dēļ neievērotu prasību pirmajā reizē atbalsta apjomu samazina par 1%, 3% vai 5%.Kārtējā gadā konstatējot tīšu pārkāpumu, atbalstu samazina par 15% līdz 100%. Ārkārtējos gadījumos pretendentam nebūs tiesības saņemt atbalstu arī nākamajā gadā.
  • Trīs gadu laikā pēc kārtas (skaitot no gada, kad neatbilstība konstatēta), atkārtoti neievērojot attiecīgo prasību, piemēro samazinājumu līdz 15%. Turpmāku prasības neievērošanu uzskata par tīšu pārkāpumu.
  • Par kalendārā gada ietvaros konstatētu SA neatbilstību, to izvērtējot, piemēro atbalsta apjoma samazinājumu kārtējā gada Iesniegumam vai izsaka brīdinājumu.
  • Saskaņā ar Komisijas 30.11.2009. Regulas (EK) Nr.1122/2009 47.pantu par „atkārtotu” neatbilstību ir uzskatāma  tāda, kas trīs kalendāros gados pēc kārtas konstatēta vairākas reizes.
  • Atbilde:
Konstatētā neatbilstība

SA prasībai

Piemērojamais atbalsta apjoma samazinājums
Maznozīmīga

prasības

neievērošana

Brīdinājums

Ja lauksaimnieks (kompetentās kontroles iestādes noteiktajā termiņā) attiecīgo konstatēto neatbilstību:

  • novērš, atbalsta samazinājums netiek piemērots;
  • nenovērš, tiek piemērots atbalsta apjoma samazinājums vismaz 1% apmērā.
Nolaidības dēļ

neievērota prasība

Pirmajā reizē atbalsta apjomu samazina par 1%, 3% vai 5%.
Trīs (pēc kārtas)

kalendāro gadu laikā

atkārtoti konstatēta

prasības neievērošana,

kas radusies

lauksaimnieka

nolaidības dēļ

Atkārtotās konstatētās neatbilstības procentuālais samazinājums

(1%, 3% vai 5%) x koeficients “3”.

Trīs gadu laikā, atkārtoti neievērojot attiecīgo prasību, piemēro samazinājumu līdz 15%.

Turpmāku prasības neievērošanu uzskata par tīšu pārkāpumu.

Kārtējā gadā konstatēts

tīšs pārkāpums

15% līdz 100%

Ārkārtējos gadījumos pretendentam nebūs tiesības saņemt atbalstu arī nākamajā gadā.

 

Piemērs par konstatētajiem SA pārkāpumiem:

Ja trīs (pēc kārtas) kalendāro gadu laikā atkārtoti konstatēta savstarpējās atbilstības prasības neievērošana, kas radusies lauksaimnieka nolaidības dēļ, tad tiek piemērots atbalsta samazinājums 1%, 3% vai 5% apmērā un koeficients „ 3”.

1.piemērs

Konstatēts pārkāpums
XnavnavX
Pārkāpums tiks fiksētspirmo reizinavnavpirmo reizi
Samazinājuma aprēķins(%)*navnav(%)*

* kārtējā gadā piemērojamais procents 1%, 3% vai 5%;

2016.gadā fiksētais pārkāpums netiks uzskatīts kā atkārtots, bet gan kā pirmo reizi konstatēts, jo netiks ņemts vērā fakts, ka 2013.gadā jau bija fiksēta prasības neievērošana.

 

2.piemērs (netīšais pārkāpums)

Konstatēts

pārkāpums

XnavXnavXnavX
Pārkāpums tiks fiksētspirmo reizinavatkārtotinavatkārtotinavatkārtoti
Samazinājuma

aprēķins

(%)*nav(%)* x (3)**

(bet nepārsniedz 15%)

nav(2015. gadā aprēķinātais samazinājuma %) x (3)**nav(2017. gadā aprēķinātais samazinājuma %) x (3)**

* kārtējā gadā piemērojamais procents 1%, 3% vai 5%

** koeficients

 

  • Cik ilgi pēc kūlas dedzināšanas fakta uz konkrēto lauku saglabājas liegums to pieteikt platību maksājumiem vai ir arī kādas cita veida sankcijas uz šādiem laukiem?

Atbilde: Platību maksājumus par šo platību nevar saņemt tikai konkrētajā gadā. Papildus tiek piemērotas Savstarpējās atbilstības sankcijas uz visu saimniecību.

 

  • Gaļas liellopu nozarē SA kontrolēs neatbilstība tiek fiksēta, ja dzīvnieks nozaudējis 1 krotāliju; diemžēl praksē šādi gadījumi mēdz būt nereti, šādas situācijas ganāmpulkos mēdz atkārtoties objektīvu iemeslu dēļ. Dzīvnieki ir identificējami. Vai un kādas iespējamās sankcijas platību maksājumu saņēmējiem šajās situācijās varētu tikt piemērotas? Vai un kādi risinājumi, lai objektīvos faktorus ņemtu vērā?
  • MLA:
  • Atbilde: Pārbaudes laikā inspektori pārbaudīs vai dzīvnieki ir atbilstoši reģistrēti un vai ir krotālijas, ja gadījumā viena no krotālijām ir izkritusi, tad pretendentam ir jāuzrāda dokumenti, ka iztrūkstošās krotālijas ir pieprasītas. Ja pārbaudes laikā konstatēs, ka dzīvnieki nav reģistrēti un nekādus dokumentus nevarēs uzrādīt, tad tiks informēts PVD par konstatēto neatbilstību un PVD to izvērtēs.
  • Vai ir iespējams informēt LAD reģionālās pārvaldes, ka teritorijās, kur MLA atbalsts līdz šim nav saņemts, šogad platību pieteikumos nav jāatzīmē ķeksītis MLA kategorijā. Jautājums radies, jo lauksaimnieki ir neizpratnē, kā 2015.gadā varēs saņemt MLA atbalstu par 2014.gada platību.
  • Bloku kartes:
  • Atbilde: Varam ar pārvalžu starpniecību informēt pretendentus par šādu atzīmes nevajadzību.
  • Par bloku karšu precizēšanu – šogad līdz 1.maijam ir jāprecizē bloku kartes. Saimniecībai ir šogad iegādāta zeme, kas uz 2014.gada 15.septembri būs labā lauksaimniecības stāvoklī kā papuve, taču iepriekšējā īpašnieka vadībā tai ir izveidojies apaugums, kā arī kūla vēl nav noņemta. Saimniecība vēlējusies precizēt lauku bloku karti uz 1.maiju, lai to iekļautu atbalsttiesīgajā platībā, ko LAD fiziskajā kontrolē nav akceptējusi. Vai un kā būs iespējams atkārtoti precizēt kartes?
  • Atbilde: Iesniedzot lauku bloku precizēšanu, tai jau ir jābūt labā lauksaimniecības stāvoklī uz iesniegšanas brīdi. To paredz MK noteikumu 139 100.1 pants. Tā kā rakstāt, ka sakopsiet līdz 15 septembrim, tad varat iesniegt jaunu bloku precizēšanu, un sakoptā platība tiks ielikta bloku kartēs uz 2015.gadu.

Maksājumi:

  • Par nosacījumiem VPM izmaksāšanai 2014.gadā. Ja saimniecība, piemēram, ir 35 ha LIZ, vairāk kā 50% zālāju īpatsvara, liellopu vienību nav. Vai VPM maksās par 30 ha zālāju (atbilstoši sakoptiem) jeb VPM nemaksās par zālāju platību virs 30 ha?
  • Atbilde: VPM maksās par visu saimniecības platību, taču izvērtējot konkrēto situāciju tiks piemērota Savstarpējās atbilstības sankcija uz visu saimniecību 1-5% apmērā.
  • Ja Eiropas Komisija patiešām finansiāli kompensēs Latvijā izsalušo ziemāju graudaugu un rapša platības, vai Lauku atbalsta dienests vai kāda cita iestāde, ir veikusi vai veiks iznīkušo platību apsekošanu dabā un to dokumentēšanu?

Atbilde: Pēc attiecīga lēmuma saņemšanas no Eiropas Komisijas ZM un LAD lems par praktisko šīs kompensācijas piemērošanu. Katrā ziņā pašlaik platību apsekošana nav paredzēta.

 

Meliorācija:

·         Kur pieejami meliorācijas objektu detālplāni, kas pirms tam glabājās meliorācijas sistēmu pārvalžu arhīvos? Saimniecībām, kuru rīcībā nav šo plānu, ir sarežģījumi ar meliorācijas sistēmu uzturēšanu kārtībā.

Atbilde: Informācija par meliorāciju var saņemt pie V SIA Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi.