Pētījums nodrošina budžeta vietu augstskolā
Evijas Mārtiņas pētnieciskais darbs novērtēts ar godpilno otro vietu.

28. februārī Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) Jelgavā norisinājās 11. skolēnu reģionālā pētniecisko darbu konference, kurā savus darbus aizstāvēt bija uzaicināti 180 autori no 29 novadu pašvaldībām. Otro vietu ar savu darbu “Ūdens apgādes problēmu izpēte Skrīveru novadā” ieguva skrīveriete Evija Mārtiņa.

Iepriekš skolēnu darbi tika piedāvāti izvērtēt LLU mācībspēkiem. Skrīverietes Evijas Mārtiņas darbs “Ūdens apgādes problēmu izpēte Skrīveru novadā” bija ieguvis 90 procentu no maksimālā punktu skaita. Tas deva drošības sajūtu un prieku darbu aizstāvot, rezultātā Evijai 2. vieta, tiesības mācīties kādā no budžeta vietām LLU un iespēja piedalīties nākamajā – valsts kārtā. Evijas darba vadītāja ir skolotāja Daiga Martinsone, atbalstu un konsultācijas sniedza arī ķīmijas skolotāja Agrita Sakse un vizuālās mākslas skolotāja Ināra Plakane. Paldies viņām!

Galvenais pētījuma rezultāts ir tas, ka skolas ūdensvadu sistēmā ūdens cietība, fosfātjonu un nitrātjonu koncentrācija atbilst normai, bet Kraukļakmens avota ūdenī ir paaugstināta nitrātjonu koncentrācija un to nav ieteicams lietot. Tika analizēts arī Kalna ielas iedzīvotāju akas ūdens, tajā ir paaugstināta ūdens cietība.

20. februārī Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolā savus pētnieciskos darbus prezentēja 10 Jaunjelgavas, Aizkraukles, Skrīveru un Neretas audzēkņi. Te mūsu skolu pārstāvēja Laura Koļesņikova ar darbu “Zinātnes attīstība renesanses laikmetā: medicīnas piemērs” (vadītājs E. Bērziņš) un Krista Verpele ar darbu “Ģimenes ārsta prakses izpēte” (vadītāja D. Martinsone). Skolēni ieguva uzstāšanās pieredzi, gandarījumu par paveikto un daudzas idejas, kā labāk prezentēt savu darbu.

Daiga Martinsone, bioloģijas skolotāja