Dome starpgabalu pārdos izsolē

Zemnieku saimniecības “Kalnāres” īpašnieks vērsās domē ar lūgumu atļaut iegādāties nomāto zemes gabalu “Sprūdu kalns”, jo vēlas paplašināt saimniecisko ražošanu un augļu audzēšanu. Dome piekrita, bet saistībā ar šo lēmumu ierosināts publiskot informāciju arī par citiem starpgabaliem, kuri pieejami.

Nekustamais īpašums “Sprūdu kalns” sastāv no trīs zemes vienībām, kas pieder Skrīveru novada pašvaldībai. Vienu no šiem zemes gabaliem – 1,47 hektāru platībā – vēlas iegādāties zemnieku saimniecība “Kalnāres”, lai paplašinātu zemnieku saimniecības ražošanu un attīstītu augļu audzēšanu.

Skrīveru novada domes zemes lietu speciāliste Anita Krusta skaidro, ka zemes vienībā “Sprūdu kalns” ietilpst 1,33 hektāri lauksaimniecībā izmantojamās zemes un 0,14 hektāri meža. Zemes izmantošanas mērķis ir lauksaimniecība, un saskaņā ar valsts kadastra informācijas sistēmas datiem, zemes gabala kadastrālā vērtība šī gada 1. janvārī bija 1255 eiro.

Šis zemes gabals saskaņā ar senāku domes lēmumu atzīts par starpgabalu – tātad tam nav piekļuves un tā platība ir mazāka nekā divi hektāri. Šis starpgabals iesnieguma iesniedzējam pirms trijiem gadiem nodots nomas lietošanā.

“Sprūdu kalns” robežojas ar zemnieku saimniecībai “Kalnāres” piederošo īpašumu, bet tam ir arī citi kaimiņi. Saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu zemes īpašnieks var ierosināt atsavināt zemes starpgabalu, kas piegul viņa zemei, ja tā nav nepieciešama attiecīgai atvasinātai publiskai personai vai tās iestādēm to funkciju nodrošināšanai.

Skrīveru novada dome, diviem deputātiem balsojot pret, nolēma atzīt, ka nekustamais īpašums “Sprūdu kalns” nav nepieciešams pašvaldības funkciju veikšanai, un nodot to atsavināšanai.

No nekustamā īpašuma “Sprūdu kalns” nolemts atdalīt prasīto zemes gabalu 1,47 hektāru platībā, piešķirot jaunizveidotajam īpašumam nosaukumu “Kazenes”. To sagatavos pārdošanai, īpašuma nosacītās cenas noteikšanai pieaicinot sertificētu vērtētāju.

Tā kā šim starpgabalam ir vairāki kaimiņi, to pārdos izsolē un tai var pieteikties arī citi, kuru zemes īpašumi robežojas ar šo zemes gabalu.

Saistībā ar šo lēmumu Skrīveru novada domes deputāti ierosināja publiskot arī citus zemes gabalus, kas atzīti par starpgabaliem. Šādu sarakstu izveidos, un cilvēki, kuriem būs par tiem interese un kuru īpašumi robežojas ar noteiktu starpgabalu, varēs rosināt to iegādāties.