Saistībā ar vīrusa “Covid-19” izplatību Skrīveros noteikti piesardzības pasākumi

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, Latvijā vīruss “Covid-19” apstiprināts kopā 16 personām. Pēdējā diennakts laikā veikts 41 laboratoriskais izmeklējums, no tiem seši bijuši pozitīvi.

Saistībā ar situāciju Latvijā un pasaulē, pēc šorīt, 12. martā, notikušās sanāksmes ar pašvaldības iestāžu vadītājiem, Skrīveru novada domes priekšsēdētājs Andris Zālītis izdevis rīkojumu, nosakot ievērot vairākus piesardzības pasākumus. No šī gada 12. marta līdz turpmākajam rīkojumam pašvaldības iestāžu un struktūrvienību vadītājiem noteikts:  marta mēnesī atcelt kultūras, sporta un citus publiskos pasākumus, ekskursijas, konkursus, konferences, sanāksmes; atcelt pašvaldības darbinieku piedalīšanos semināros, konferencēs, sanāksmēs, došanos komandējumos.

Tāpat pirmsskolas izglītības iestādēs, skolā un pašvaldības iestādēs jāievēro papildu dezinfekcijas pasākumi.

Rīkojuma pilns teksts

Saistībā ar jaunā koronavīrusa “Covid-19” infekcijas izplatības riskiem pasaulē un Latvijā, Veselības ministrija aicina visus Latvijas iedzīvotājus ņemt vērā šādus vispārējos piesardzības pasākumus:

  • Nedoties uz “Covid-19” skartajām teritorijām (no 6. marta šo valstu sarakstā ir Itālija, Japāna, Singapūra, Dienvidkoreja, Irāna, Ķīna). Ar aktuālo šo valstu sarakstu var iepazīties Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā https://spkc.gov.lv/lv/aktualitates/get/nid/7692.
  • Iedzīvotājiem, kas atgriezušies no Covid-19 skartajām teritorijām, kurām piemēroti īpašie piesardzības pasākumi, 14 dienas kopš izbraukšanas no minētās teritorijas novērot savu veselības stāvokli, mērot ķermeņa temperatūru divas reizes dienā – no rīta un vakarā. Ja parādās kādas akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmes (iesnas, klepus, rīkles iekaisums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpošanas traucējumi), nekavējoties zvanīt 113.
  • Veselības aprūpes darbinieki, sociālo institūciju darbinieki, kas strādā ciešā kontaktā ar klientiem, un izglītības iestāžu darbinieki, kas strādā ar bērniem, un atgriezušies no “Covid-19” skartajām teritorijām, aicināti 14 dienas pēc izbraukšanas no minētās teritorijas nedoties uz darbu, bet atrasties pašizolācijā mājas režīmā.
  • Bērniem, kas atgriezušies no “Covid-19” skartajām teritorijām, 14 dienas pēc izbraukšanas no minētās teritorijas nedoties uz izglītības iestādi, bet atrasties pašizolācijā mājas režīmā. Šajā laika periodā jānovēro bērna veselības stāvoklis.
  • Vecākus, kas plāno doties ārvalstu ceļojumā ar bērniem, informēt izglītības iestādi par valsti, uz kuru plānots doties, ceļojuma laiku un vietu, lai izglītības iestāde sadarbībā ar epidemiologiem varētu plānot “Covid-19” izplatības ierobežošanas pasākumus iestādē.
  • Personas, kurām ir apstiprināta “Covid-19” infekcija vai kurus Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi ir atzinuši par Covid-19 pacienta ciešām kontaktpersonām, stingri ievērot karantīnu un epidemiologa un ārstniecības personas norādījumus, lai nepakļautu inficēšanās riskam apkārtējos.
  • Visiem iedzīvotājiem ar akūtām elpošanas ceļu infekcijas pazīmēm ievērot mājas režīmu, nedoties uz darbu un neapmeklēt sabiedriskas vietas.

Rīcības shēma iespējamās COVID-19 saslimšanas gadījumā 

Lūgums cilvēkiem ievērot individuālos piesardzības pasākumus:

  •  mazgāt rokas ar ziepēm vismaz 20-40 sekundes atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām https://spkc.gov.lv/lv/profesionali/ieteikumi-skolam-un-bernudarzi/get/nid/19;
  • klepojot un šķaudot nosegt muti un degunu ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas izmest atkritumos, un pēc tam nomazgāt rokas;
  • ievērot ne mazāk kā divu metru distanci no personām ar akūtām elpceļu infekcijas pazīmēm.

Aktuāla informācija atrodama arī mājaslapās:

www.vm.gov.lv

www.spkc.gov.lv

https://www.mfa.gov.lv