Par pašizolācijas neievērošanu jāziņo policijai

Skrīveru novadā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar Covid-19 – liecina Slimību profilakses un kontroles centra izveidotā karte. Taču iedzīvotājus satrauc gadījumi, kad cilvēki, kuri atbraukuši no ārvalstīm, neievēro pašizolēšanās prasības. Kā šādos gadījumos rīkoties?

Šonedēļ Skrīveru novada domē saņemtas vairākas ziņas, ka cilvēki, kuri ieradušies no ārvalstīm, neievēro pašizolēšanās noteikumus. Saskaņā ar noteikto kārtību iedzīvotājiem 14 dienas pēc atbraukšanas no ārvalstīm jāveic pašizolēšanās dzīvesvietā (mājas karantīna), lai nepakļautu apkārtējos inficēšanās riskam. Šīs prasības patlaban neattiecas uz transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēju darbiniekiem, kuri atgriežas no darba braucieniem un komandējumiem, ja viņiem nav akūtu elpošanas ceļu infekcijas pazīmju un viņi nav atzīti par kontaktpersonām.

Skrīveru novada domes darbinieki nav tiesīgi pārbaudīt, vai cilvēki pārkāpj pašizolēšanās prasības, taču saprotam cilvēku satraukumu un bažas par savu un tuvinieku veselību. Skaidrojām, kā rīkoties gadījumos, kad apkārtējiem ir zināmi fakti par pašizolācijas noteikumu neievērošanu.

Skrīveru novada kārtībniece Santa Novikova skaidro, ka viņai nav tiesību sodīt cilvēkus, kuri neievēro pašizolēšanās prasības. “Aizrādīt es varu, taču gadījumos, kad šāds fakts konstatēts, skrīverieši par to var ziņot arī man, nodošu informāciju Valsts policijai tālākai rīcībai,” saka Santa Novikova. Viņa pagaidām nevienu ziņu par šādiem pārkāpumiem nav saņēmusi. Ar kārtībnieci Santu Novikovu var sazināties pa tālruni 28628890.

Iedzīvotājiem par mājas karantīnas prasību neievērošanu jāziņo Valsts policijai, zvanot pa tālruni 110.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Aizkraukles iecirkņa priekšnieks Renārs Dreijers informē, ka līdz šim Aizkraukles pusē saņemti 16 ziņojumi par cilvēkiem, kuri neievēro pašizolēšanās noteikumus. Lielākā daļa no tiem gan izrādījušies nepatiesi, taču dažos uzsākta pārkāpumu lietvedība. “Cilvēki bieži pārprot pašizolācijas noteikumus, jo mājas karantīnu jāievēro tikai tam cilvēkam, kurš atgriezies no ārzemēm,” stāsta Renārs Dreijers. “Cilvēki bieži zvana par atgriezušos ceļotāju ģimenes locekļiem, tāpat ziņo par cilvēkiem, kuri no ārvalstīm atgriezušies krietnu laiku pirms ārkārtējās situācijas ieviešanas. Situācijas ir dažādas, taču policija rūpīgi pārbauda katru saņemto informāciju.”

Cilvēkam, zvanot pa Valsts policijas norādīto tālruni, jārēķinās, ka būs jānosauc ne vien cilvēka, kurš neievēro pašizolācijas noteikumus, vārds un uzvārds, lai policija varētu gūt pierādījumus, bet arī savs vārds un uzvārds.