“Ziedugravām” dāvina maskas, cimdus un dezinfekcijas līdzekļus
Uzņēmēju dāvanu saņem sociālā aprūpes centra “Ziedugravas” darbiniece Aija Upīte.

Sociālās aprūpes centrs “Ziedugravas” saņēmis un vēl šonedēļ saņems sūtījumu ar individuālās aizsardzības līdzekļiem, lai Covid-19 pandēmijas laikā nodrošinātu iestādes darbu. Vēl trūkst ūdensnecaurlaidīgo halātu un garo cimdu – saskaņā ar Veselības inspekcijas ieteikumu arī tie darbiniekiem būtu nepieciešami.

 Sociālās aprūpes centra “Ziedugravas” direktore Diāna Bebre-Kondrāte jau iepriekš pauda neizpratni par to, ka valsts sociālās aprūpes centri Covid-19 pandēmijas laikā tiek nodrošināti ar dezinfekcijas un individuālās aizsardzības līdzekļiem, bet pašvaldību pansionātiem līdz šim to iegādē nekāda palīdzība netika piedāvāta. Iestādēs bija lūgts aizpildīt anketas, kas būtu nepieciešams, nu pirmie palīdzības sūtījumi arī saņemti.

Vispirms pagājušajā nedēļā “Ziedugravās” saņemta akciju sabiedrības “Drogas” sarūpēta dāvana, kurā bija roku dezinfekcijas līdzekļi, šķidrās ziepes, papīra dvieļi un roku krēmi, kas paredzēti darbiniekiem lietošanai darbavietā.

Savukārt piektdien saņemts Latvijas uzņēmēju dāvinājums, kas sarūpēts ar Latvijas Pašvaldību savienības starpniecību. Lai varētu nodrošināt ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem vismazāk aizsargāto darbinieku grupas, uzņēmēji kopā ziedojuši 125 000 eiro, taču par šo naudu neizdevās iegādāties visu apmēram 70 pašvaldībām nepieciešamo, turklāt daudzas no nepieciešamajām lietām nemaz nav iespējams nopirkt.

Skrīveros saņemtas 300 tipa “KN-95” sejas maskas, 1000 trīsslāņu maskas, 2500 cimdi, 1500 bahilas, 750 galvassegas un 50 brilles. Lielākā daļa sūtījuma nogādāta “Ziedugravās”, nedaudz – arī Skrīveru novada pirmsskolas izglītības iestādēs, sociālajā dienestā un pašvaldībā.

“Paldies uzņēmējiem par sniegto atbalstu, jo tas ir nenovērtējams,” saka Diāna Bebre-Kondrāte.

Šonedēļ skrīverieši vēl dosies uz Rīgu, kur valsts sociālās aprūpes centra “Rīga” Juglas filiālē jāsaņem Veselības ministrijas sarūpētie individuālie aizsardzības līdzekļi. “Ziedugravas” saņems 1650 trīsslāņu masku, tikpat cimdu un 33 respiratoru.

Vai sociālās aprūpes centrā tagad ir viss Covid-19 pandēmijas laikam nepieciešamais? “Masku, cimdu, dezinfekcijas līdzekļu mums pietiek, taču dažu lietu aizvien nav,” saka Diāna Bebre-Kondrāte. “Veselības inspekcija norādījusi, ka darbiniekiem jāizmanto cimdi ar pagarinātu manšeti, bet mums tādu nav. Tāpat būtu vajadzīgi ūdensnecaurlaidīga materiāla halāti un kombinezoni, taču, kā uzsvēra arī dāvinātāji, šīs lietas patlaban nemaz nevar iegādāties, jo to vienkārši nav. Piemēram, nav aizsargtērpu un neviens nevar prognozēt, kad tie būs pieejami.” Skrīveru sociālās aprūpes centrā darbinieki izmanto vienkāršus aizsargtērpus.

Sociālās aprūpes centra “Ziedugravas” direktore vēl piebilst, ka neizprotams ir ministriju ieteikums ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs nodrošināt visu nepieciešamo, lai te varētu uzturēties iemītnieki, kuri saslims ar Covid-19. “Pat daudzas slimnīcas nav gatavas uzņemt Covid-19 slimniekus, taču aprūpes iestādei liek būt gatavai slimnieku aprūpei. Līdz ar to mums jādara viss iespējamais, lai cilvēki nesaslimtu un mēs nenonāktu šādā situācijā, jo pilnā apmērā rekomendācijas nav iespējams izpildīt. Ja būtu papildus finanses, visu varētu izdarīt, teiksim, izolācijas telpās nodrošināt sanitāro mezglu, bet pagaidām situācija ir tāda, ka visas prasības mēs nevaram izpildīt, jo iestādes budžets ir ierobežots. Te nav ārstniecības iestāde, bet atbildīgās iestādes pagaidām īsti negrib saprast, ka aprūpes iestādes personāls nevar būt profesionālāks par slimnīcu personālu.”