Krīzes pabalstam piesakās tikai daži

Krīzes pabalstam, kuru piešķir cilvēkiem, kas valstī izsludinātajā ārkārtējā situācijā nonākuši grūtībās, Skrīveru novadā līdz šim pieteikušies tikai daži cilvēki, patlaban vienai personai pabalstu nolemts piešķirt.  Šajā laikā iedzīvotājiem sniegts arī cita veida atbalsts.

Personām un ģimenēm, kuras ietekmējuši ārkārtējās situācijas ierobežojumi, krīzes situācijā nolemts piešķirt pabalstu 65 eiro apmērā – tā lēma Skrīveru novada dome. Savukārt, ja šajā ģimenē ir nepilngadīgi bērni, katram izmaksā vēl 50 eiro – šī summa atvēlēta no valsts budžeta.

Skrīveru novada sociālā dienesta vadītāja Jekaterina Bezdežska informē, ka krīzes pabalstam pieteikušās dažas personas, taču patlaban tas piešķirts vienai personai.

Kādos gadījumos cilvēki var saņemt krīzes pabalstu? Vai skrīverieši šobrīd vairāk nekā iepriekš lūdz palīdzību? Stāsta sociālā dienesta vadītāja Jekaterina Bezdežska.

– Kādās situācijās var pieteikties krīzes pabalstam?

– Šim atbalstam var pieteikties personas, kuras krīzes apstākļos nonākušas saistībā ar vīrusa Covid-19 ierobežošanas pasākumiem un valstī noteikto ārkārtējo situāciju. Pabalstam var pietiekties, ja cilvēki palikuši bez darba un samazinājušies ienākumi, bet tas noticis tieši saistībā ar šiem ārkārtējiem apstākļiem.

– Krīzes pabalsts ir vienreizējs atbalsts?

– Saistībā ar normatīvajiem dokumentiem krīzes pabalsts paredzēts valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, bet to izmaksā vēl mēnesi pēc šīs situācijas atcelšanas. Ja cilvēki ilgāku laiku ir krīzes apstākļos, arī pabalstu var saņemt ilgāk.

– Kādi dokumenti nepieciešami, lai pieteiktos pabalstam?

– Jāraksta iesniegums sociālajam dienestam un jāpievieno savas situācijas apraksts. Katra situācija ir citādāka, un, ja nepieciešams, varam pieprasīt vēl papildus informāciju, piemēram, ziņas no kredītiestādēm.

– Vai šajā laikā cilvēki vairāk nekā iepriekš lūdz sociālā dienesta palīdzību?

– Tā nevar teikt, manuprāt, Skrīveros līdz šim situācija bijusi diezgan mierīga. Palīdzam, ja cilvēki, lūdz, un priecājos, ka varam sniegt atbalstu plašākam ģimeņu lokam, ne tikai trūcīgām, maznodrošinātām un daudzbērnu ģimenēm.

– Jau iepriekš aicinājāt atsaukties tos, kuriem karantīnas vai piesardzības dēļ nepieciešama palīdzība pārtikas piegādē. Vai kādam bijusi vajadzība palīdzēt?

– Palīdzību pārtikas piegādē lūgušas tikai divas cienījama vecuma kundzes, kuras piesardzības dēļ nevarēja pašas iet iepirkties. Viņas lūdza atbalstu, un sociālā dienesta darbinieces labprāt palīdzēja.

Kā jau teicu – šķiet, ka līdz šim Skrīveros ārkārtējo situāciju esam pārdzīvojuši diezgan mierīgi. Ceram, ka rudenī tā mūs neskars vairāk un skarbāk.

***

Iedzīvotāju atbalstam ārkārtējā situācijā Skrīveru novadā pagarināts arī nekustamā īpašuma samaksas termiņš, kā arī paredzētas nomas maksas atlaides komersantiem.