Ar leļļu izstādi atbalstīs skolas bibliotēkas tapšanu

Māksliniece, kura darinājusi talismanus Edgaram Točam un Mārtiņam  Pļaviņam, savas lelles rādīs arī Skrīveros.

No 6. jūlija Skrīveru kultūras centrā būs apskatāma aizkrauklietes Dinas Kopānes darināto leļļu izstāde. Tas būs veltījums Andreja Upīša Skrīveru vidusskolai, kurās mācījās un turpina mācīties viņas bērni, un izstādes apmeklētāju ziedojumi tiks dāvināti skolas bibliotēkas renovācijas projekta īstenošanai.

Dina Kopāne stāsta, ka ideja rīkot labdarības izstādi Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas bibliotēkas atjaunošanas projekta atbalstam radusies, jo šo skolu absolvējusi viņas meita, māsa, māsas vīrs un tagad mācīsies arī viņas dēls. “Man gribējās dot savu artavu skolas atbalstam, tāpēc nolēmu Skrīveros iekārtot savu leļļu labdarības izstādi,” saka Dina.

Izstādē, kuru Skrīveru kultūras centrā būs apskatāma no 6. jūlija, būs apmēram 20 Dinas Kopānes autorlelles. To darināšana ir Dinas vaļasprieks jau apmēram piecus gadus, bet ikdienā viņa jau ilgus gadus strādā skaistumkopšanas jomā, kurā apmāca arī citus.

Dina stāsta, ka jau agrāk no dažādiem materiāliem darinājuši mazus eņģelīšus un citus suvenīrus, kas pēc pasūtījuma tapa tikai vienā eksemplārā un nokļuva jauno īpašnieku rokās. “To man pašai diemžēl vairs nav. Ja gribētu rīkot eņģeļu izstādi, varētu palūgt tos cilvēkiem, kuru rokās mani darinājumi nonākuši,” saka māksliniece. “Taču tas arī ir sākums manu leļļu stāstam.”

Viena no Dinas Kopānes darinātajām lellēm.

Dinas lelles no matu galiņiem līdz papēžiem top pašas autores rokām. Lelles karkasu darina no vara stieplēm, kas tiek “apaudzēts” ar apdares materiālu no filcētas vilnas, bet ķermeņa daļas tiek veidotas no polimēra māla vai plastikas – pašcietējošas vai termiski apstrādājamas.

Katra Dinas lelle ir skaista. Un tās ir ļoti dažādas. Kad jautāju, vai tām ir prototipi, kas noskatīti dzīvē, Dina iesmejas: “Nē, tā ir mana fantāzija. Vienīgās portretlelles tapušas kā dāvana slavenajiem pludmales volejbolistiem Edgaram Točam un Mārtiņam Pļaviņam. Viņu atveidi lellēs bija dāvana volejbolistiem – talismani, lai viņiem veiktos olimpiskajās spēlēs. Tās ir manas pirmās portretlelles, kas tapa pagājušajā gadā. Vēl viens cilvēka atveids lellē dzīvo Anglijā – tā bija ļoti liela lelle, kas gatavota pēc līdzības ar cilvēku, un bija darināta kā speciāla dāvana.”

Dinas lelles var arī nopirkt, taču šovasar tās vispirms ceļos pa izstādēm. “Ja kādu gribēs iegādāties, to atdošu tikai pēc izstādēm,” saka Dina.

Tie, kuri Dinas lelles nāks aplūkot Skrīveros, reizē paveiks labu darbu – izstādes apmeklētāju ziedojumus – cik nu kurš var atļauties – autore dāvinās Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas jaunās un modernās bibliotēkas renovācijas projektam.

Dinas Kopānes autorleļļu izstādes atvēršana Skrīveru kultūras centrā paredzēta 6. jūlijā pulksten 16.00, kad interesenti varēs tikties ar leļļu mākslinieci. Izstāde Skrīveros būs apskatāma līdz 31. jūlijam.