“Reizi dzīvē Daugava jāpārpeld!”

2. jūlijā notika trešais Daugavas pārpeldēšanas festivāls, kura dalībniekiem bija jāveic apmēram 800 metru distance, divreiz pārpeldot Daugavu. Festivālā šogad piedalījās rekordskaits dalībnieku – 68 peldētāji, viņu vidū arī vairāki skrīverieši.

Daugavas pārpeldēšanas festivālu ik gadu rīko biedrība “Daugavas abi krasti” sadarbībā ar kuģīti “Balta kaza” un Latvijas Triatlona federāciju. Iepriekšējos gados šis pasākums notika augustā, taču šoreiz “Baltas kazas” balvas izcīņai izvēlēts siltāks laiks.

Sacensību organizators, kuģīša “Balta kaza” saimnieks Jānis Zariņš stāsta, ka Daugavas pārpeldēšanas festivāls ik gadu kļūst aizvien populārāks, un šogad tajā piedalījās neparasti daudz dalībnieku – 68 peldētāji. Arī ģeogrāfiskais diapazons gana plašs: festivālā piedalījās peldētāji no Skrīveriem, Jaunjelgavas, Aizkraukles, Kokneses. Rīgas, Suntažiem, Ikšķiles, Salaspils, Jēkabpils, Ogres, Tīnūžiem, Baložiem, Stopiņiem, Ķekavas un pat Kolkas.

Pirmo reizi Daugavas pārpeldēšanas festivālā startēja bērni vecumā no 9 līdz 13 gadiem, viņi peldēja treneres Jolantas Grugules uzraudzībā.

Parasti apmēram 800 metru garo distanci – no Jaunjelgavas līdz Skrīveriem un atpakaļ uz Jaunjelgavu – pieveic gandrīz visi dalībnieki. Šogad izstājās divi peldētāji, kuri saprata, ka spēka nepietiks, tāpēc viņiem palīgā steidzās Skrīveru un Jaunjelgavas puiši, kuri dalībnieku drošību uzrauga laivās.

Jānis Zariņš paskaidro, ka to, kurš visātrāk pārpeld Daugavu, šajās sacensībās nenosaka, jo šis ir festivāls, kurā piedalīties un pieveikt distanci jau vien ir ļoti liels sasniegums. “Tas ir prieka festivāls, kurā var pārbaudīt savu spēku un iespējas,” saka Jānis Zariņš.

Taču dalībnieki, kuri vēlas, pēdējā sacensību posmā var pārbaudīt ātrumu, peldot uz laiku apmēram 300 metru garu distanci. Tajā visātrākā bija Patrīcija Ozola, studente no Stopiņiem, kura šo posmu nopeldēja 4,13 minūtēs. Starp citu, dāmu konkurencē trešo labāko rezultātu šajā 300 metru garajā distancē ieguva olimpisko spēļu dalībniece soļotāja Agnese Pastare.

Daugavu šogad pārpeldēja arī pieci skrīverieši: Ivita Šale, Katrīna Celmiņa, Asnate Avotiņa, Juris Politers, Mārtiņš Golosujevs, taču bija vairāki jaunieši, kas reģistrējās kā citu novadu pārstāvji, taču savulaik absolvējuši Andreja Upīša Skrīveru vidusskolu.

Festivālā “Ziedugravu” vārdu nes Asnate Avotiņa un Mārtiņš Golosujevs. Foto: Diāna Bebre-Kondrāte.

Divi dalībnieki – Asnate Avotiņa un Mārtiņš Golosujevs, festivālā startēja ar sociālās aprūpes centra “Ziedugravas” karogu un viņus atbalstīt bija ieradušies arī kolēģi.

Asnate stāsta, ka Daugavas pārpeldēšanas festivālā viņa piedalījās pirmo reizi, lai gan arī iepriekšējos gados bijusi ieinteresēta, bet nevarējusi saņemties. Viņa godam pieveica visu distanci, taču ar laika kontroli nepeldēja.

Vai distanci veikt bija grūti? “Viegli nav, bet īpaši grūti arī nebija,” atzīst Asnate. “Mērķi, ko pati sev biju noteikusi – nebūt pēdējā un pārpeldēt Daugavu – sasniedzu.”

Asnate peldēšanā nav trenējusies. “Vienkārši visu dzīvi esmu dzīvojusi pie Daugavas, tāpēc šķita tikai pašsaprotami, ka vismaz reizi dzīvē tā jāpārpeld,” pasmaida viņa.

Arī Mārtiņš Golosujevs nopeldēja visu distanci un bilst: “Veicās labi, tikai peldēt nedaudz traucēja Daugavas viļņi.”

***

Daugavu var pārpeldēt arī ar kovboju cepuri galvā. Foto: Diāna Bebre-Kondrāte.

Pateicību par piedalīšanos Daugavas pārpeldēšanas festivālā un dāvanu kartes saņēma visi dalībnieki, savukārt ātrākajiem dāvināja balvas un dāvanu kartes braucienam ar kuģīti “Balta kaza”.

Jānis Zariņš piebilst, ka nākamgad ir iecere ierobežot festivāla dalībnieku skaitu, jo šādu pasākumu rīkot ir ļoti liela atbildība.

Festivāla organizators izsaka pateicību par sadarbību un atbalstu arī Skrīveru novada domei.

Vairāk foto galerijā: https://www.skriveri.lv/gallery-list/daugavas-parpeldesanas-festivals/ Foto: Diāna Bebre- Kondrāte, Ginta Grincēviča.