Bērnu bibliotēkā – Agijas Stakas ceļojošā izstāde

Skrīveru bērnu bibliotēka līdz 21. augustam aicina apskatīt mākslinieces Agijas Stakas ceļojošo izstādi “Ceļojums Agijas Stakas tēlu pasaulē.”

Agija raksta : “Skrīveri ir devītā vieta izstādes ceļā pēc LNB Rīgā, Ropažiem, Pāvilostas, Rojas, Kuldīgas, Ventspils, Valmieras, un Jaunklidžu bibliotēkas. Nav nemaz tik daudz vietu uz zemes, kuras allaž spēj iedvesmot lieliem darbiem un sapņiem. Taču pusslinkais sivēns te arī ir čakls un es biju varena motobraucēja un kučieris – vajag tikai vietu un cilvēkus, kuri ļauj tev noticēt. Skrīverieši tādi ir! No šonedēļas, vienu mēnesi, mana ceļojošā izstāde skatāma Skrīveru bibliotēkā! Sirsnīgs paldies bibliotekārēm par izstādes iekārtošanu, sirsnību un ieinteresētību. Ja sanāk, iegriežaties apskatīties, es ļoti priecātos! Skrīveri man ir bijuši īpaša vieta- mani otrie lauki ar veco mammu un vecotēvu, krustmātes ģimeni. Skrīveros man bērnībā bija tā lieliskā iespēja pieredzēt lekšanu sienā no kūtsaugšas, bāšanos virsū visādiem lopiņiem, siena ķīpu labirintu līšanu un Maizītes upes dambju celtniecību utt. Vārdu sakot piedzīvojumiem un iedvesmas pilna vieta.”

Agija Staka ir ilustrējusi teju 200 grāmatās bērniem. Māksliniece ir beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina grafikas nodaļu un Vizuālās komunikācijas nodaļu, ieguvusi mākslas maģistra grādu 2000. gadā.

Ilustratore ir sadarbojusies ar dažādām izdevniecībām, bet kopš 2006. gada viņas otrās mājas ir apgāds “Zvaigzne ABC”.

Agija Staka ir vairākkārtēja balvu laureāte – viņai piešķirta Pastariņa prēmija (2007), māksliniece nominēta Starptautiskajai Jāņa Baltvilka balvai (2010) u. c. Agija ir Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomes biedre, aktīva dalībniece nacionāla un starptautiska mēroga ilustrāciju izstādēs.

Izstādē skatāma virkne ilustrāciju no dažādos gados izdotajām grāmatām un arī pašas grāmatas, kuras tapušas 30 darba gados. Sākot no pirmās “Ābeces palīgskolai”, kas  tautā saukta vienkārši par “Lāča ābeci”, līdz nesenākajiem izdevumiem, starp kurām ir gan izdevumi ar skaņu pogām, gan puzlēm, gan uzdevumiem un uzlīmēm.

Grāmatu ilustrāciju izstādē skatāmi lielformāta eksponāti – piemēram, namiņš no pasakas par trim sivēntiņiem u.c.

Esat laipni gaidīti bibliotēkā!

Sandra Trakina.

Skrīveru bērnu bibliotēkas vadītāja