Pār jauno tiltiņu – kaimiņu novadā
Jaunais tiltiņš savieno Skrīveru un Aizkraukles novadu. Foto: Liena Valdmane-Girgensone.

Skrīveru novada domes vides attīstības un saimnieciskās nodaļas darbinieki šonedēļ pabeiguši tiltiņa atjaunošanu pār Ašķeres upīti. Pār jaunajiem tilta dēļiem, kurus rotā citāti no eposa “Lāčplēsis”, no Skrīveru novada var “iekāpt” Aizkraukles novadā.

Pirmo tiltiņu pār Ašķeres upīti, kura iezīmē Aizkraukles un Skrīveru novada robežu un kuru agrāk šajā vietā vienkārši pārbrida kājām, pirms vairākiem gadu desmitiem uzbūvēja skolotājs Leonīds Antons kopā ar kustības “Zaļais termoss” jauniešiem. Pirmā tiltiņa dēļus rotāja tikai daži teikumi no eposa “Lāčplēsis”, un tolaik reizē ierīkota arī Spīdalas taka, kas veda pāri tiltiņam. Aizkraukļa meita Spīdala dzīvoja Aizkraukles pilī, tāpēc arī takai deva šo nosaukumu. Vēlāk taka gan pārdēvēta par Ašķeres taku, un tagad pāri Ašķeres upītei ved Ašķeres taka – ejot pa to un šķērsojot tiltiņu, no Skrīveru novada uzreiz nokļūsti Aizkraukles novadā.

Tilta dēļus rotā rindas no eposa “Lāčplēsis”.

Laika gaitā šis tiltiņš nolietojās, vēlāk izbūvēts jauns – ar daudz plašākām rindām no eposa. Savukārt arī šis tiltiņš savu laiku jau nokalpojis un uzraksti, kas rotāja tilta dēļus, bija kļuvuši nesalasāmi, tāpēc šovasar tapa jauni tilta dēlīši. Tos darināja Skrīveru novada domes vides attīstības un saimnieciskās nodaļas darbinieks un koka apstrādes meistars Jānis Klints. Uzraksti frēzēti kokā, savukārt tilta dēlīšu starpas aizpildītas ar epoksīda sveķiem.

Skrīveru tūrisma informācijas punkta vadītāja Daina Vancāne-Viļuma stāsta, ka Aizkraukles pilskalns un tā apkārtne ir sena kultūrvēsturiska vieta, kas daudz aprakstīta arī literatūrā, piemēram, Aizkraukles pilskalns minēts Raiņa lugā “Uguns un nakts” un A. Pumpura eposā “Lāčplēsis”. Savukārt Ašķeres upīte un Kraukļupīte, kas atrodas Aizkraukles pilskalna otrā pusē, abas apvij pilskalnu.

Ašķeres upīte slavena ar vēl kādu stāstu. Kad četrdesmito gadu sākumā nākamā mākslinieka Gunāra Kroļļa vecākus izveda uz Sibīriju, viņš kopā ar vecmammu patvērumu rada Skrīveros un vasarās piestrādāja par  ganu.  Un tā, būdams pusaugu puika, Aizkraukles pilskalnā mēdza sēdēt un pārdomāt dzīvi. Reiz karstā vasaras dienā viņš pie Ašķeres ietekas Daugavā sadzirdējis dīvainus, it kā koka klaudzienus. Nosteidzies lejā, viņš šajā vietā atradis izskalotas lībiešu meitenes rotas un nazīti. Vēlāk, kad Gunārs Krollis jau bija kļuvis par slavenu mākslinieku, viņam lūdza ilustrēt Pumpura eposu. Ilustrācijās viņš gan Laimdotai, gan Spīdalai  zīmēja identiskas rotas – tādas, kas uzietas Ašķeres upes izsusējušajā gultnē. Arī “Indriķa hronikai”, kurā minēta Aizkraukles pils, ilustrācijas  zīmējis mākslinieks Gunārs Krollis.

Jaunais Ašķeres tiltiņš ir jau gatavs, skrīverieši un novada viesi var iet to lūkoties un iemēģināt svaigos tiltiņa dēļus. Reizē atgādinām: būsim saudzīgi! Nepostīsim šo skaisto vietu un cienīsim citu ar rūpību un mīlestību paveikto darbu!

Foto: Liena Valdmane-Girgensone.