Ar Covid-19 saslimušais nav Skrīveru ģimenes ārstu pacients

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem Skrīveros reģistrēts jauns saslimšanas gadījums ar Covid-19. Skrīveru ģimenes ārstes atklāj: šis pacients nav reģistrēts viņu praksēs, bet citu sīkāku ziņu par šo gadījumu viņu rīcībā nav. Taču ārstes aicina cilvēkus neatslābt un aizvien ievērot piesardzību.

Viens saslimšanas gadījums ar Covid-19 Skrīveros bija reģistrēts marta beigās un šis slimnieks ir izveseļojies, tāpat iepriekš ģimenes ārstu uzraudzībā bijušas Covid-19 kontakpersonas.

Savukārt vakar izskanējusī informācija, ka Skrīveru novadā atkal reģistrēts viens Covid-19 slimnieks, satraukusi daudzus skrīveriešus. Arī Skrīveru ģimenes ārstes atklāj: cilvēki zvana un interesējas, taču nekādu sīkāku ziņu par šo gadījumu viņu rīcībā nav. Ģimenes ārstes Dagmāras Eglītes privātpraksē noskaidrojām, ka saslimušais nav viņas praksē reģistrēts pacients, tāpat tas nav arī ģimenes ārstes Aijas Skudras pacients.

“Epidemiologi izskata katru saslimšanas gadījumu, taču mums šādas ziņas netiek sniegtas,” saka Aija Skudra. “Esam vairākkārt runājuši, ka būtu labi, ja tādos mazos novados un pilsētiņās ģimenes ārsti tomēr zinātu vairāk – vai cilvēks saslimis ārzemēs, vai inficējies tepat Latvijā – taču šādas informācijas mūsu rīcībā nav. Patlaban neko vairāk iedzīvotājiem nevaram pateikt. Diemžēl nevaram arī paziņot: nomierinieties, viss ir labi, mums ar to nav tiešas saistības…”

Ģimenes ārste Aija Skudra atklāj, ka ik dienu Covid-19 analīžu veikšanai nosūta vairākus pacientus, jo noteiktā kārtība paredz, ka šādas analīzes jāveic gan pirms dažādu medicīnisko manipulāciju veikšanas, gan tad, ja pacientam ir saaukstēšanās pazīmes. Līdz šim visi veiktie testi bijuši negatīvi.

Lai gan līdz šim ģimenes ārstu praksēs bija noteikta kārtība, ka pie ģimenes ārsta var doties, tikai iepriekš piesakoties, ģimenes ārste atzīst, ka cilvēki pēdējā laikā jau bija zaudējuši piesardzību. “Situācijā, kad Skrīveros atkal reģistrēts Covid-19 slimnieks, gribētu aicināt cilvēkus būt īpaši piesardzīgiem,” atgādina Aija Skudra. “Īpaši pacientiem ar elpceļu infekcijām un paaugstinātu temperatūru vispirms jāsazinās ar ģimenes ārstu telefoniski. Ārsta prakses telpās apmeklētājiem nevaram  nodrošināt divu metru distanci, tāpēc pacientu plūsmu cenšamies organizēt, lai apmeklētāji nesatiktos. Tāpat katram pašam jāievēro piesardzība un cilvēki nedrīkst atslābt, kā tas pēdējā laikā bija novērots – iepriekšējais saslimšanas gadījums Skrīveros reģistrēts pavasarī, visi jutās mierīgi un bija zināmā mērā jau atslābuši.”

Ko ģimenes ārste šajā situācijā iesaka iedzīvotājiem? “Ievērot prasības, kuras aizvien ir spēkā – bieži mazgāt rokas, neapmeklēt lielus pasākumus,” saka ģimenes ārste. “Tāpat tagad vairāk cilvēku ierodas no ārvalstīm un katram vajag pašam uzmanīties, piemēram, varbūt palūgt, lai atbraucēji veic analīzes.”

Tāpat ģimene ārste atgādina: vienreiz lietojamo masku arī drīkst lietot tikai vienu reizi, nevis noņemt, likt somā un nēsāt dienām un nedēļām ilgi. “Ja cilvēks lieto masku, kura kādreiz bijusi balta, bet tagad ir melna, tai nav nekādas nozīmes,” saka ārste. “Ja esi masku noņēmis, tā jāizmet, nevis jālieto vēlreiz. Tas nav lēti, bet citas izejas nav, vienīgi var vēl pirkt mazgājamās un vairākkārt lietojamās maskas.”

Skrīveru novada domes priekšsēdētājs Andris Zālītis bilst: “Aicinu cilvēkus necelt paniku, jo viens vai divi saslimšanas gadījumi nav iemesls, lai novadā noteiktu īpašus ierobežojumus. Taču ikvienu iedzīvotāju aicinu būt sociāli atbildīgam un ievērot piesardzības prasības un noteikumus! Rūpīgi izsveram, vai šajā laikā vajag ceļot, drīzāk aicinu atpūsties tepat Skrīveros.”

***

Latvijā līdz vakardienai kopā ar Covid-19 saslimusi 1231 persona un 1052 izveseļojušās, 32 cilvēki miruši. Aktīvi Covid-19 saslimšanas gadījumi pašlaik ir reģistrēti 26 Latvijas pašvaldībās — arī  Gulbenes, Priekuļu, Babītes, Burtnieku, Garkalnes, Ikšķiles, Līvānu, Jelgavas, Ķekavas, Kocēnu, Ogres, Olaines, Madonas, Mārupes, Salaspils, Siguldas, Talsu, Viļakas novados, Rīgā, Valmierā, Liepājā, Daugavpilī, Jelgavā, Jūrmalā un Rēzeknē.