“Lai spārni plešas lielam un augstam lidojumam”

Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas absolventi 24. jūlijā reizē ar atestātu saņēma arī centralizēto eksāmenu sertifikātus. Svinīgajā pasākumā skolas direktors Aldis Rakstiņš atzina: šie jaunieši ir cīnītāji un to apliecina arī fakts, ka viņu iegūtais vērtējums eksāmenos ir augstākais pēdējo piecu gadu laikā.

Andreja Upīša Skrīveru vidusskolu šogad absolvēja 34 jaunieši – divas klases, kuras abas audzināja skolotāja Daina Vancāne-Viļuma. Jaunieši jau mācību gada noslēgumā izlēma, ka izlaidumu nevēlas, tikai svinīgi saņems skolas beigšanas dokumentus. Svinīgajā pasākumā Skrīveru kultūras centrā piedalījās 31 absolvents kopā ar vecākiem.

Šis vidusskolu beidzējiem bijis sarežģīts mācību gads – kopš pavasara mācības skolās notika attālināti, taču vidusskolēni tāpat kārtoja centralizētos eksāmenus. Šajā situācijā skrīverieši dubultā parādījuši savu erudīciju, jo vērtējumi centralizētajos eksāmenus iepriecina gan pašus, gan vecākus un pedagogus.

Svinīgajā pasākumā Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas direktors Aldis Rakstiņš atzina: skolotājiem nebija viegli, bet eksāmenu rezultāti parāda, ka bija vērts censties un sniegt pat pāri saviem spēkiem, jo centralizēto eksāmenu rezultāti ir augstākie pēdējo piecu gadu laikā. Direktors uzsver, ka īpaši priecē rezultāti matemātikā – vidējais rādītājs ir virs 50 procentu, bet jaunieši pūlējušies līdz pēdējai eksāmenam atvēlētajai minūtei un pierādījuši, ka arī ar centību var daudz sasniegt. Savukārt angļu valodas eksāmenā jauniešu zināšanas ir virs 80 procentiem. Centralizētā eksāmena rezultāts tiek izteikts procentuāli. Iegūto vērtējumu ieraksta vispārējās vidējās izglītības sertifikātā, norādot kopējo procentuālo vērtējumu un procentuālo vērtējumu katrai eksāmena daļai.

“Jūsu ceļasomā nu ir ne tikai atestāts un centralizēto eksāmenu sertifikāti, bet arī daudz cita vērtīga, piemēram, autovadītāja apliecība, ko esat ieguvuši ar Skrīveru novada domes finansiālu atbalstu, tāpat daudziem ir sporta, mūzikas un mākslas skolas beigšanas diploms,” saka direktors. “Jums ir, ar ko lepoties. Savukārt vecākiem paldies par sadarbību! Lai spējat saviem bērniem palīdzēt arī turpmāk – gan materiāli, gan ar padomu un lai jūsu bērniem veicas arī turpmāk!”

Skrīveru novada domes priekšsēdētāja vietniece Sarmīte Jansone, sveicot absolventus, uzsver: “Pa Latvijas zemi ripo interesants un raibs gads. Arī jums, absolventi, aiz muguras ir zināma pieredze, un jūsu bagāžā ir gan jūsu, gan jūsu vecāku un skolotāju kopējie nopelni. Izsaku visiem pateicību par pūlēm un centieniem! Lai jums spārni plešas lielam un augstam lidojumam! Ceļš būs reizēm bedrains, grumbuļains un jūsu lidojums reizēm var tikt ierauts turbulencē. Novēlu, lai jums visiem nepatīkamais iet secen!”

“Kad es jūs 10. klasē saņēmu audzināšanā, man šķita, ka manās rokās nokļuvusi dārgumu lāde,” atminas klases audzinātāja Daina Vancāne-Viļuma. “Lēnām to vēru vaļā un skatījos, kādi tad ir mani dārgakmeņi? Dažādi – slīpējami un mirdzoši, bet visi vērtīgi. Kopā pavadītais laiks bijis raibs un dažāds, bet man nav jānožēlo neviena kopā pavadītā diena. Šie bērni ir gudri, atvērti, pretimnākoši, izpalīdzīgi. Man par to ir prieks un arī par to, ka viņi zina, ko dzīvē grib sasniegt.”

Šī gada absolventi jau var lepoties ar daudziem sasniegumiem un par to liecina arī informācija skolas Goda grāmatā, kurā ieraksta tos skolēnus, kuri var lepoties ar īpašiem sasniegumiem. Piemēram, Evijas Mahliņecas vidējais vērtējums ir 9,27 balles. Viņa kā izcilākā absolvente saņēma Finanšu ministrijas un Izglītības ministrijas atbalstīto Latvijas nacionālās momentloterijas Simtgades stipendiju. Vidējais vērtējums virs astoņām ballēm ir Patrīcijai Zālītei,  Agatei Albekeitei, Austrai Pumpurei un Jogitai Baltmanei. Vidējo vērtējumu, kas augstāks par septiņām ballēm, ieguvuši: Karīna Fedotovska, Arta Jurgensone, Katrīna Marija Viktorova, Ērika Vaira Leopolde, Nellija Kazāka, Māris Arcihovičs, Deniss Ribinskis, Ričards Andžāns, Megija Medne, Daniels Fišers, Kitija Griškāne, Dinija Pūpola, Krista Beāte Bērziņa un Arta Juste.

Tāpat Goda grāmatā ierakstīti to jauniešu vārdi, kuri var lepoties ar sasniegumiem olimpiādēs un konkursos, aktīvi darbojušies skolas pašpārvaldē, Eko padomē, veikuši gida pienākumus, dejojuši deju kolektīvā un muzicējuši pūtēju orķestrī, bijuši izcili sportisti.

Vairāk foto no izlaiduma: https://www.skriveri.lv/gallery-list/divpadsmito-klasu-izlaidums-andreja-upisa-skriveru-vidusskola/

Foto: Elita Brovacka.