Izstādē – skrīverieša Laura Vīksnes fotogrāfijas
FOTO no Laura Vīksnes izstādes.

Skrīveru kultūras centrā skatāma fotogrāfa Laura Vīksnes fotogrāfiju izstāde “Latvijas talanti”. Lauris ir skrīverietis, taču vispirms šī izstāde bija apskatāma Aizkrauklē, kur pirms 22 gadiem iesākās viņa fotogrāfa karjera.

Lauris Vīksne Skrīveros ir izaudzis un absolvējis vidusskolu. Tagad viņš ir profesionāls fotogrāfs, kurš bildē un arī nodarbojas ar gaismošanu.

Lauris atklāj, ka pirmo filmu fotoaparātu saņēmis mantojumā no tēva, taču viss sācies jau ar vectēvu, kurš daudz fotografējis. “Vectēvam mājās bija bilžu laboratorija, kurā tapa bildes, un tās allaž žāvējās uz grīdas un uz avīzēm,” atminas Lauris. “Mazs būdams, bieži vēroju fotogrāfijas, un droši vien manā apziņā nosēdies pirmais priekšstats par kadrējumu, stilistiku. Nebiju domājis, ka būšu fotogrāfs un neesmu šo arodu mācījies. Taču reiz kāds žurnālists man iedeva kameru un teica: palīdzi man! Tā arī sāku fotografēt.”

Vairākus gadus viņš strādāja un fotografēja izdevumam “Vakara Ziņas”, desmit gadus nostrādājis foto ziņu aģentūrā, bildējot dažādiem preses izdevumiem un gūstot ievērojamu pieredzi šajā darbā.

Lauris atminas, ka pirmais viņa fotogrāfa darbs bija 1998. gadā, kad Aizkraukles kultūras namā noticis talantu konkurss, kuru rīkoja jauniešu organizācija “Trepes”. Lauris tajā bildēja, tieši tāpēc sākumā viņa izstāde iekārtota Aizkraukles kultūras namā – vietā, kur savulaik savā ziņā sākusies viņa karjera. “Taču reāli ar fotografēšanu sāku nodarboties 2003. gadā,” piebilst fotogrāfs.

Kad jautāju, ko visvairāk patīk fotografēt, Lauris atzīst: “Nevaru kaut ko izcelt, jo man vienkārši patīk fotografēt! Pamata lieta, ar ko sāku, bija cilvēki un reportāžas, taču pēdējos gados esmu sācis bildēt arī dabu, pilsētas vidi, un arī tas man ļoti patīk.”

Lauris uzskata, ka fotografēt var daudzi, taču šo talantu var izkopt, ja ir vēlme un interese to darīt. “Fotogrāfam jāpiemīt drosmei un pacietībai. Ne vienmēr ar pirmo klikšķi situācija saliekas bildei labvēlīga, tad ir svarīga pacietība to mirkli sagaidīt,” saka viņš.

***

Izstādē Skrīveru kultūras centrā redzamās Laura Vīksnes fotogrāfijas tapušas pēdējo trīs gadu laikā un sākotnēji bija uzņemtas publicēšanai žurnālos un citur. Portretu izstādē ir vairāk nekā 20 darbu.

Tie, kuri apmeklēs izstādi, ja vēlēsies, reizē varēs ziedot naudu arī Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas bibliotēkas atjaunošanai. Savāktos līdzekļus fotogrāfs ziedos savas skolas atbalstam.

Izstāde Skrīveru kultūras centrā būs apskatāma līdz septembra beigām.