Visam labajam reiz pienāk arī beigas… Pirmā LTV1 raidījuma „Gudrs, vēl gudrāks” sezona noslēgta ar ceļojumu uz Stokholmu. Tajā devās visi uzvarētāji kopā ar savām skolotājām, raidījuma vadītāji – Valters Frīdenbergs un Kaspars Ozoliņš – un, protams, arī filmēšanas grupa.

Brauciens iesākās pavisam lietainā dienā, kad apmeklējām komandtiltiņu. Tur iepazinām kuģa vadības sistēmu, kā arī dažādos paradumus, piemēram, citu kuģu sveicināšanu ar „rociņu”. Pēc tam devāmies uz kajītēm, kur iekārtojāmies. Tika aizvadīts interesants vakars, kurā notika arī pirmās negaidītās intervijas.

Nākamajā rītā laikapstākļi bija pretēji – spīdēja saulīte, lai gan bija diezgan vēss. Devāmies ekskursijā pa Stokholmu kopā ar gidi Andu, kura Zviedrijas galvaspilsētā nodzīvojusi 22 gadus, un Viktoru, kurš studē šajā valstī. Devāmies uz Stokholmas augstāko punktu, lai vērotu ainavu no putna lidojuma, arī aplūkojām trešo lielāko Zviedrijas ezeru. „Skansen” – brīvdabas muzejā – iepazinām dažādās būves, dzīvniekus un tradīcijas. Tur arī baudījām nacionālo ēdienu – vārītus kartupeļus, gaļas bumbiņas ar brūkleņu mērci. Aplūkojām dažādas metālapstrādes darbnīcas un stikla pūtēja darbavietu. Tad devāmies uz kuģīšu piestātni, lai no turienes dotos uz Vecpilsētu. Manuprāt, visiem ļoti patika, jo tā pilsētu varēja aplūkot no cita skatupunkta. Tad sekoja neliela pastaiga pa mazajām ieliņām, bijām arī šaurākajā un īsākajā ielā. Pēcāk devāmies uz autobusu, lai  nokļūtu uz kuģa. Atkal sākām braucienu pa jūru. Sekoja pēdējās individuālās intervijas, kas, protams, neiztika bez smiekliem. Apsveicām 11. klases uzvarētājas Alīnas skolotāju dzimšanas dienā. Šķiet, tas viņai bija liels pārsteigums.

Tad pienāca pēdējā diena, kad varējām nokāpt no kuģa, bet nācās atvadīties. Saņēmām labus vārdus, es arī novēlējumu savai skolasbiedrenei, šī šova 2. vietas ieguvējai 7. klašu grupā, Liegai Krasovskai – aicinājumu „Gudrs, vēl gudrāks” piedalīties arī nākamgad. Visi atvadījāmies un devāmies mājup. Visam noslēdzoties, bija dīvaina sajūta – kā, tas viss ir beidzies? Un nekā vairāk nebūs?

Pēdējā torte ir apēsta, paspēts aizbraukt uz Stokholmu, bet mums vienmēr paliks atmiņas – atmiņas, ko nekad neaizmirsīsim. Bet šīs sezonas uzvarētāji vēl parādīsies LTV1 – neilgi pirms otrās sezonas sākuma, kur divos raidījumos skatītāji izdzīvos 4 brīnumainas dienas. Un, ziniet, redzot visu raidījumu kopsavilkumu 11. klašu fināla noslēgumā, acīs sariesās asaras – iepazīti tik daudzi cilvēki, redzēts piecpersonu šahs un piedzīvoti 24 raidījumi, kuros sacentās 216 Latvijas gudrākie skolēni. Bet viss tomēr ir atkarīgs no veiksmes un… protams, jautājumiem!

Autore: Ilva Viļuma, 9.b klase