Tekstilstudija “Putnukalns” skrīveriešiem dāvina pasauli

Ābeļdārzā pie Skrīveru kultūras centra 5. septembrī valdīja rosība – daudzi skrīverieši un tālāki viesi bija ieradušies satikt savu meistaru. Šoreiz visus kopā aicināja lietišķās mākslas studijas “Putnukalns” vadītāja meistare Baiba Vaivare kopā ar dalībniecēm Annu Dzalbi, Andu Apsīti un Mariju Nesteri. Baibas vadībā bija iespēja gan apdrukāt dvielīti, gan aplūkot izstādi, kurā bija apskatāms arī jaunais dekors – “Putnukalna” dalībnieču radīta dāvana Skrīveru kultūras centram.

Pasākums “Satiec savu meistaru” bija kupli apmeklēts, tajā piedalījās vairāki desmiti interesentu ne tikai no Skrīveriem, bet arī no Aizkraukles, Kokneses, Krapes, Zaubes, Alūksnes, Lielvārdes, Ogres un Rīgas. “Atsaucība ir milzīga,” atzīst meistare. “Priecē, ka atbraukuši cilvēki no daudzām Latvijas vietām, bet vislielākais prieks, ka atnākuši daudzi skrīverieši.”

Baiba Vaivare interesentiem pastāstīja par apdrukas vēsturi un izstādē bija apskatāmi daudzi meistares darinātie darbi, kuri rotāti apdrukas tehnikā – kaklasaites, spilventiņi, lina kleitas. Meistare Baiba Vaivare apdrukas tehniku izmanto jau apmēram 30 gadus. “Man tā ir pirkstos,” pasmaida viņa.

Publiskajā darbnīcā ikviens varēja apdrukāt savu dvielīti, izmantojot gan jau gatavus apdrukas spiedogus, gan izveidojot savējo. Te tapa gan vārda pirmie burti, gan nošu atslēga, gan interneta zīme un katram, kurš piedalījās pasākumā, nu mājās ir dvielītis ar individuālu dizainu. Darbnīcās varēja vērot, cik ļoti lieliem un maziem šī nodarbe iepatikās, jo cilvēki mājup nesteidzās, bet gribēja darboties vēl un vēl.

Skrīveru novada dome atbalstīja Skrīveru lietišķās mākslas studijas “Putnukalns” ieceri un piešķīra naudu, par kuru iegādātas krāsas un dvielīši. Tāpat nopirkts lina audums, uz kura tapis 3×5 metru liels skatuves dekors. “Tajā attēlota daļa no puzura,” stāsta Baiba Vaivare. “Darba ideja: puzurs ir pasaules modelis. Tātad mēs dāvinām savam kultūras namam visu pasauli! Tā ir mūžīgā kustībā, ik brīdi izskatās savādāk. Uz puzuru raugoties, katrs var domāt pats par savu pasauli. Katram tā savādāka, nekad nav nobeigta un galīga. Mēs arvien maināmies. No katra skatītāja atkarīgs, kādu viņš to redz. Dekors ir pietiekami atturīgs un “nekliedz” nevienam acīs. Tas veidots apdrukas tehnikā, izmantojot tos pašus spiedogus, kurus piedāvājām darbnīcas apmeklētājiem.”

Jaunais dekors bija apskatāms izstādē, nu tas uzdāvināts Skrīveru kultūras centram. Lai daudz prieka, dekorējot skatuvi pasākumiem!

Vairāk foto no pasākuma: https://www.skriveri.lv/gallery-list/pasakuma-satiec-savu-meistaru-skriveros/

Foto: Elita Brovacka.