Seniori var pievienoties nūjošanas treniņiem
Foto ir tikai ilustratīva nozīme.

Saistībā ar Eiropas sporta nedēļas pasākumiem šoruden aicina sportot arī seniorus – aktivitātē “Atvērtie treniņi senioriem” Skrīveros jau notikušas pirmās nodarbības, bet interesenti var pievienoties arī nākamajām vingrošanas un nūjošanas treniņiem.

Saistībā ar Latvijas Sporta federācijas padomes īstenoto projektu “Fizisko aktivitāšu un veselīga dzīvesveida popularizēšana Eiropas Sporta nedēļas 2020 ietvaros” Skrīveru senioriem septembrī un oktobrī ir iespēja piedalīties vingrošanas un nūjošanas nodarbības, kuras vada veselības sporta trenere Zigrīda Sprukte.

Kopā septembrī un oktobrī plānotas sešas nodarbības, septembrī jau notikušas trīs nodarbības.

Zigrīda Sprukte stāsta, ka atsaucība nav īpaši liela – pirmajā nodarbībā piedalījās pieci seniori. “Protams, gribētos lielāku interesi,” saka trenere. “Seniori mīļi aicināti būt aktīvākiem un izmantot bezmaksas nodarbības, nūjojot  un vingrojot svaigā gaisā. Un liels paldies iedzīvotājiem, kuri piedalās un rūpējas par savu veselību!”

Zigrīda Sprukte stāsta, ka pirmajās nodarbībās seniori mācījās noturēt stāju, nostiprināt ķermeņa dziļo muskulatūru, anatomiski pareizi veikt kustības. “Diemžēl sportotājiem vēl jāmācās labāk pārvaldīt nūjošanas nūjas,” padomos dalās trenere Zigrīda. “Nebalstāmies uz nūjām, bet sevi virzām, soļošanas procesā it kā pagrūžam uz priekšu. Jo tikai tā varam atbilstošāk iesaistīt ķermeņa muguras augšdaļas muskuļus – lāpstiņas un muguras platos un dziļos muskuļus, kā arī samazināt noslogojumu gūžām, ceļiem, potītēm.

Visi sūdzas, ka sāp mugura, sāp locītavas, bet tam cēlonis  ir muskuļu un saišu vājums, disbalanss un ilgstoša pārslodze stājas un pozas noturēšanā dzīves laikā, arī sāļu un kalcītu nogulsnēšanās uz locītavu virsmām. Tāpēc treniņos ir svarīgi iesildīties, veicot vingrinājumus visam ķermenim visos locītavu līmeņos, kas to sagatavo aktīvākai nodarbei. Ir svarīgi zināt, ko un kā vingrināt. Nodarbībās tiek papildus izmantoti specifiskie rosinošie vingrinājumi, lai stabilizētu locītavas, kuras veido stabilu pamata atbalstu apkārtesošajām locītavām. To mēs arī mācāmies – izprast un sajust, lai kustības locītavās būtu mobilas un tās brīvi kustētos funkcionāli nepieciešamajā amplitūdā. Tikpat svarīga ir atsildīšanās jeb pēcslodzes vingrinājumi, lai novērstu muskuļu nevajadzīgo sasprindzinājumu un aktivizētu vielmaiņu.

Tā mēs veidojam savas nodarbības – mēreni, harmoniski, lai rezultāts būtu pareizs un ilgtermiņā!”

Nākamie treniņi senioriem Skrīveros būs 28. septembrī,  nodarbības vēl būs arī 2. un 5. oktobrī. Nodarbību laiks: no pulksten 11.00 līdz 12:00. Tikšanās – pie Skrīveru kultūras centra. Nūjas tiek nodrošinātas.

Sīkāka informācija par nodarbībām, zvanot trenerei Zigrīdai, tālrunis  29502773.