Mākslinieces dabu izpauž ziepēs
ZIEPJU MEISTARES Lilijas Ziediņas darbnīcā top dabīgas un skaistas ziepes un sveces.

Labas un dabīgas ziepes nav tālu jāmeklē – tās top tepat Skrīveros. Lilija Ziediņa ziepes un sveces gatavo jau divus gadus, bet nu viņa iestājusies ziepju skolā, lai iegūtu apliecinājumu savām prasmēm. Pati Lilija smej, ka viņas ģimenei skaistais uzvārds speciāli piemeklēts un tajā iekodēta vajadzība kaut ko darināt un radīt.

Lilija Ziediņa stāsta, ka ideja pašai gatavot ziepes noskatīta internetā un līdz šim viņa visas prasmes apguvusi pašmācības ceļā. Tagad gan esot pieteikusies Viskrievijas ziepju skolā – mācības notiek internetā, tās ir par maksu, taču Lilija ir apņēmusies iegūt ziepnieces prasmi apliecinošu dokumentu. “Lai jau man ir skaists papīrs, ka to protu,” iesmejas viņa. Ziepju skolā jāliek ieskaites un eksāmeni, bet pēc trīs mēnešu studijām audzēknes iegūst ziepju meistares diplomu.

Ziepes ledusskapī

Lilijas darbnīciņā ziepes top no ziepju masas – ziepju “klučus” var nopirkt internetā, bet sveces tiek darinātas no sojas masas. Pati ziepju meistare sarūpē dabīgas lietas, kuras liek gan ziepju gabaliņā, gan izmanto krāsai. Tāpat viņas “trumpis” ir dažādu ziepju formu veidošana. Lai tās taptu, Lilija izmanto silikonu, no kura veido formiņas, kurās vēlāk lej ziepes. “Man ir gan avene, ābols un bumbieris, gan gurķis un tomāts, gan puķes un kūciņas,” stāsta viņa.

Kad apskatu viņas darinājumus, dažs no tiem šķiet tik kārdinošs. Lilija iesmejas: jā, esot bijis kuriozs gadījums. Kādam draugam uzdāvinājusi ziepes kūkas formā un viņš tās uzreiz ielicis ledusskapī. Dāvinātāja noteikusi: pataupi gan un ēd, kad aiziesim mājās! Pasmējusies, bet atzinusies, ka ledusskapī gan tām neesot īstā vietā, jo tās taču ir ziepes.

Noder ķirbis un gurķis

ZIEPES UN SVECES var būt tik dažādas, arī kā pušķi, kūkas un augļi vai dārzeņi.  

Kur top Lilijas ziepes? “Mājās viena istaba ir atvēlēta ziepēm, to bērni arī sauc: mammas ziepju istaba,” teic viņa. “Lai gatavotu ziepes, nevajag īpašu aprīkojumu, tikai mikroviļņu krāsni. Ziepju masu tajā izkausē, tad pievieno ēteriskās eļļas, rotājumus, lej formiņās un gaida, kamēr atdziest.”

Lilijas darbnīcā top daudz un dažādu ziepju, jaunākā ideja ir ķirbju ziepes. Lai izveidotu to formiņu, ziepju meistare Rīgas tirgū ilgi meklējusi mazu un izteiksmīgu ķirbīti ar kraupjainu miziņu. Vispār mājinieki jau pieraduši, ka Lilija visur saskata ko noderīgu – pļavā, dārzā, mežā. Ziepēm noder puķes, sūnas, koka zariņi un pat sēnes.

Daudziem patīk liepziedu ziepes – to ziedi tik skaisti izskatās, iekausēti zeltainā ziepju gabaliņā. Māmiņu iecienītas ir kumelīšu ziepes, bērniem patīk lavandas un magoņu ziepes – par to Lilija pārliecinājusies, vadot viņiem radošās darbnīcas. Pašas Lilijas ģimenē iecienītākās ir lavandas un liepziedu medus ziepes. Viņa stāsta, ka esot mēģinājusi ziepes liet arī medus šūnās, bet šī labi domāta ideja izgāzusies ar skaļu blīkšķi – šūnas izkusušas un ziepes izskatījušas ne īpaši glīti, toties bijušas ļoti smaržīgas.

Cilvēki Lilijas ziepes iepazinuši un novērtējuši tuvu un tālu. Bijuši pasūtījumi ne tikai Latvijā, bet tās sūtītas arī uz Angliju.

Ziediņu bizness

Lilija atklāj, ka Ziediņu ģimene var lepoties ar tādu māksliniecisko “piesitienu” – savulaik jau viņas vecmāmiņa gatavoja dekoratīvus papīriņus konfektēm – tādus krāsainus un ar bārkstīm, bet jau vairākus gadu desmitus viņu ģimenes ikvasaras bizness ir ziedu vainadziņu pīšana.

“Laikam jau mums tas uzvārds speciāli sameklēts – Ziediņi. Un bez puķēm ne soli!” savus skanīgos smieklus smej Lilija. Bērnībā vainagus pina viņa, vēlāk to iemācījās viņas dēli, nu jaunākais dēls Daniels esot īsts meistars vainagu pīšanā. Ap Jāņiem tie top vairumā un tiek tirgoti Rīgas tirgū. Ziediņu ģimene puķes vainadziņiem audzē paši – arī šoruden dārzā sēs rudzupuķes. “Ja gribi, lai zied Jāņos, rudzupuķes jāsēj jau rudenī,” pamāca Lilija.

Foto ziepēs

Savukārt, kad iestājas tumšais laiks, cilvēki pērk sveces. Lilijas sapnis ir nopirkt lāzerprinteri, tad taptu arī fotogrāfiju ziepes un sveces. “Iedomājieties – ziepes ar tavu foto! Kāds mazgājas un tīksminās…” viņa atkal pasmaida.

“Manis darinātās ziepes vispār ir skaista un ekskluzīva dāvana – kurš gan nepriecātos par tādu dabīgu dāvanu?” nosaka ziepju meistare.