Amatnieku parkā uzbūvēta kukaiņu māja
KUKAIŅU MĀJA Amatnieku parkā.

Amatnieku parkā pretī Skrīveru novada domes ēkai nu iekārtota kukaiņu māja un izveidots dzērveņu purviņš – šī iecere īstenota saistībā ar projektu “Meža dienas 2020” , ko finansē Latvijas Pašvaldību savienība. Projekta moto: “Veidosim daudzveidīgu Latviju un tīkamu tās ainavu!”.              

Daži statistikas dati par meža nozari Skrīveros:

  • Skrīveru kopējā platība ir 10540,1ha, tai skatā mežs – 4343,13 ha.
  • Valsts mežs ir 3467,84 ha (79,85%); pašvaldības mežs – 127,65 ha (2,94%), privātie meži – 747,64 ha (17,21%).
  • Nodarbināto skaits meža nozarē – 118 iedzīvotāji.
  • Ieņēmumi no realizētajām pašvaldības cirsmām šajā un pagājušajā gadā ir 204 200 eiro.

Skrīveru novada dome nolēma iesaistīties Latvijas Pašvaldību savienības aktivitātes “Meža dienas 2020” izsludinātajā projektā meža nozarē “Skaista ainava un mežsaimniecība ekonomikai”, īstenojot ieceri papildināt un iekārtot Amatnieku parku. Nu tajā ir iestādīti vairāki skujkoki, uzbūvēta kukaiņu māju un iekārtots dzērveņu purviņš, izveidojot apstādījumus miniatūra meža noskaņās. Tāpat līdzās izveidotajam laukumiņam novietots informācijas stends un septiņi jauni koka soliņi.

PARKĀ ierīkoti arī septiņi jauni soliņi.

Skrīveru novada domes vides pārvaldības speciāliste Liena Valdmane –Girgensone stāsta, ka kukaiņu māja būvēta no dabas materiāliem – koka, māla, tai ir niedru jumtiņš. Mājiņa piesaistīs kukaiņus un viņi varēs tajā iemitināties. Savukārt ģimenes kopā ar bērniem var iet šo brīnumu lūkot.

Miniatūrs meža stūrītis iekārtots ar Skrīveru novada domes saimnieciskās nodaļas darbinieku un algotajos sabiedriskajos darbos iesaistīto cilvēku spēkiem. Savukārt par projekta līdzekļiem – 700 eiro – iegādāti kokmateriāli soliņu izgatavošanai un skujkoku stādi. Tie iegādāti Kalsnavas kokaudzētavā, kas īpaši izceļas ar Latvijas apstākļiem piemērotu skujeņu šķirņu stādu audzēšanu.

Foto: Liena Valdmane-Girgensone.