Sabiedrības līdzdalība – priekšnoteikums izaugsmei

Sabiedrības līdzdalība ir pamats, lai nodrošinātu līdzsvarotu un iedzīvotāju interesēm atbilstošu pašvaldības teritorijas attīstību, norāda Līvānu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. Lai arī mērķtiecīga sabiedrības iesaiste sevī ietver gan pozitīvus momentus, gan arī kritiku, racionāla to izvērtēšana un ņemšana vērā lēmumu pieņemšanas procesos ļauj darīt labāk, un tas tiek novērtēts.

Līvānu pašvaldība 2019. gadā atzīta par “Ģimenei draudzīgāko pašvaldību Latvijā”. Lai tiktu pie šīs atzinības, pašvaldība savā darbā balstās uz sabiedrības līdzdalības principu īstenošanu praksē. Kā norāda A.Vaivods, visam pamatā ir sadarbība ar iedzīvotājiem, kuri ar ierosinājumiem un atsauksmēm var palīdzēt pašvaldībai izprast un īstenot nepieciešamo, jo cilvēks un ģimene ir galvenā vērtība, pēc kā vadāmies gan ikdienas darbos, gan izvirzot ilgtermiņa plānus.

Viens no būtiskākajiem principiem praksē ir visu pašvaldības attīstības programmu virzīšana uz definēto mērķu sasniegšanu, proti, uz pievilcīgas vides veidošanu ģimenēm. Realitātē tas nozīmē, ka stratēģijas veidošanā balstāmies uz “dzīvām” sarunām un konsultācijām ar mūsu iedzīvotāju grupām, t.sk. ģimenēm.

Iedzīvotāju līdzdalība noder ne tikai pašvaldības sniegto pakalpojumu novērtēšanā, bet arī jaunu pakalpojumu ieviešanā un vides attīstīšanā. Tieši iedzīvotāju iesaistes rezultātā Līvānu pašvaldība viena no pirmajām Latvijā sāka piešķirt dzīvokļus jaunajām ģimenēm, nodrošināt bezmaksas pusdienas visiem novada izglītības iestāžu audzēkņiem un apmaksāt transporta izdevumus braucieniem uz izglītības (t.sk. profesionālās ievirzes) iestādēm, kā arī, pateicoties vietējo uzņēmēju finansiālam atbalstam, piešķirt stipendijas studijām augstskolās.

Tāpat finansējums tiek mērķtiecīgi virzīts uz ģimenei draudzīgas infrastruktūras attīstību, prioritāri attīstot tos segmentus, kurus kā būtiskākos norādījusi tieši sabiedrība. Protams, līdz ar uzlabojumiem paaugstinās sabiedrības gaidas, jo iedzīvotāju prasības pieaug, un tas nozīmē, ka nevar apstāties pie sasniegtā un ir jāņem vērā arī vērtējumi no citiem skatpunktiem, ko sniedz dalība Sabiedrības integrācijas fonda konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība”.

Par pagājušā gada konkursā iegūto naudas balvu Līvānos uzstādījām rotaļu kompleksu “Pirātu kuģis”, kas jau kļuvis par aizraujošu rotaļu vietu dažāda vecuma bērniem – gan vietējām ģimenēm, gan tūristiem. Iedzīvotāju atbalsts konkursā ir palīdzējis mūsu pašvaldībai tuvināties godpilnajam titulam, un rezultāts ir: vēl vienas ģimenēm draudzīgas vietas izveide.

Līdz ar to varu apgalvot, ka iedzīvotāju līdzdalība ir panākumu atslēga novada attīstībai kopumā. Un tas, savukārt, veicina jaunu iedzīvotāju un investīciju ienākšanu novadā. Esam pārliecināti, ka ikviena pašvaldība, neatkarīgi no tās lieluma un atrašanās vietas, var kļūt par ģimenei draudzīgu, un mērķa sasniegšanas pirmais solis ir sabiedrības iesaiste.

A.Vaivods atgādina, ka šis ir tas brīdis konkursā, kad ikviens iedzīvotājs ar savu balsi tīmekļvietnē www.vietagimenei.lv līdz 12.novembrim var palīdzēt kādai pašvaldībai kļūt ģimenēm ar bērniem vēl draudzīgākai.

Konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” ir viena no trim ģimeņu atbalsta pasākumiem, ko realizē Sabiedrības integrācijas fonds. Fonds īsteno arī programmu “Ģimenei draudzīga darbavieta“, kā arī izsniedz Latvijas Goda ģimeņu apliecības “3+ Ģimenes karte” Latvijas daudzbērnu ģimenēm.

Zane Jēkabsone,
Sabiedrības integrācijas fonda
sabiedrisko attiecību speciāliste