Himnas josta apskatāma Skrīveros
Rīga, 2018. gada 6. jūlijs. Dziesmusvētku gājiens. Limbažu TLMS “Dzilna” ar Latvijas Himnas jostu. Foto: Dacīte Beķere.

2015. gada 1. maijā, pieminot Latvijas himnas autora Baumaņu Kārļa 180. jubileju, Limbažu kultūras nama Tautas lietišķās mākslas studija (TLMS) “Dzilna” uzsāka unikāla projekta realizāciju: vairāk kā 15 metru garas, 30cm platas jostas aušanu Latvijas karoga krāsās ar pilnu valsts himnas, latviešu tautas lūgsnas “Dievs, svētī Latviju!” tekstu, kopā ap 150 rakstu zīmēm. Nu josta apskatāma Skrīveru kultūras centrā.

2015. gada 1. maijs, Limbaži. “Rakstu raksti” iedzied, ieauž himnas pirmo burtu un ieraksta savu vēlējumu Latvijai. Asistē Ingrīda Krūmiņa no TLMS “Dzilna”. Foto: Baiba Vaivare.

Katrai tautai ir savas īpašās vērtības. Latviešiem tie ir jostās ieaustie raksti. Šīs jostas pamats ir austs, bet burti – izšūti.

Grandiozās jostas aušana uzsākta uz tai īpaši izgatavotām stellēm 2015.gada 1. maijā, Baumaņu Kārļa dzimšanas mēnesī, pabeigta līdz Latvijas valsts simtgades Dziesmusvētkiem 2018. gadā.

2015. gada 6.oktobris, Limbaži. Himnas jostu auž Skrīveru tekstilstudijas “Putnukalns” dalībnieki un draugi: Ilona Burka un Ralfs Bārtulis. Foto: Baiba Vaivare.

Vienlaicīgi ar jostu tiek radīta arī Latvijas himnas, tautas svinīgās lūgšanas aušanas grāmata.  Tā ir pievienotā vērtība jostai. Katram burtam veltīts viens atvērums. Visiem, kas auduši jostu – burtu pa burtam – ir bijusi iespēja grāmatā ierakstīt savu vēlējumu Latvijai. Vēl vairāk – te ir pievienota arī katra himnas audēja fotogrāfija. Grāmata ir 8 cm bieza.

2015. gada 1. maijs, Limbaži. Par iecerēm, uzsākot Himnas jostas aušanu un himnas grāmatas veidošanu, Vidzemes TV korespondentei stāsta Baiba Vaivare. Foto: Baiba Vaivare.

Savu artavu ieguldīja gan lieli, gan mazi no visiem Latvijas novadiem, arī ārpus Latvijas dzīvojošie – ikviens cilvēks, kurš vēlējās pievienot savu devumu Latvijai – viens pats, ar ģimeni vai kolektīvu.

Himnas josta un grāmata ceļo:

  • 2018.gada jūlijs – XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki. Rīga, Latvija.
  • 2018.gada 18. novembris – izstāde “Latvijas simtgade”. Vitebska, Baltkrievija.
  • 2019.gada 4. maijs – Baltā galdauta svētki Baumaņu Kārļa dzimtenē. Limbaži, Latvija.
  • 2019.gada 4.-7. jūlijs – izstāde, XV Latviešu dziesmu un deju svētki. Toronto, Kanāda.
  • 2019.gada 18. novembris – Latvijas valsts dzimšanas diena. Limbaži.
  • 2020.gada oktobris – himnas autora Baumaņu Kārļa 185 gadu piemiņas pasākums. Viļķene.

Tagad, Latvijas valsts dzimšanas dienā 18. novembrī, tās būs apskatāma Skrīveru kultūras centrā. Jostu Skrīveros varēs aplūkot līdz decembra vidum.

Baiba Vaivare,
TLMS “Dzilna” vadītāja