Noskaidroti skaistāko pastkastīšu autori
PASTKASTĪTE no “Bilžu Biroja” fotogrāfiju izlases, to apgleznojuši Liene un Luīze Tērneres un Sergejs Bižāns no Skrīveru novada.

Noslēgusies “Bilžu biroja” rīkotā mūzikas un mākslas festivāla “Bildes” 35 gadu jubilejai veltītā akcija “ApGLEZNO un noBILDĒ arī Tu savu pastkastīti!”. Akcijā iesūtītas 412 māksliniecisku pastkastīšu un 303 pastkastīšu maketu fotogrāfijās no 73 Latvijas pilsētām un novadiem. Akcijā iesaistījās arī vairāki Skrīveru novada iedzīvotāji.

Visaktīvāk akcijā iesaistījās Jelgavas, Liepājas un Tukuma novada iedzīvotāji. Tālākā pastkastīte tapusi Krievijas Federācijā un to darinājusi latviešu valodas un kultūrvēstures skolotāja Ilona Saverasa. Savukārt, Briseles latviešu nedēļas nogales skolā tapa pastkastīšu maketi.
Darbu tapšanā izmantotas dažādas tehnikas – gleznošana, dekupāža, tamborēšana, kolāžu veidošana, pat kokgrebšana un kalšana. Arī tēmas bijušas dažādas – sākot ar melnbaltiem ģeometriskiem un abstraktiem tēlojumiem līdz pat krāsainiem dzīvās dabas un ainavu attēliem. Tās radītas gan pašiem sev, gan arī kā sirsnīgas dāvanas tuviniekiem un draugiem.
Pēc akcijai iesūtīto pastkastīšu foto galerijas aplūkošanas prieku par akcijas rezultātiem pauž Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte: “Brīnišķīgs ceļojums pa Latviju, iepazīstot tik daudzus visu paaudžu Latvijas ļaudis, kuri, labprāt atsaucoties idejai, ir spējuši iedzīvināt savu radošo potenciālu, padarot savu un kopējo dzīves telpu sakoptāku, krāsaināku.
Ar savu rīcību esat kļuvuši par iedvesmas un prieka avotu citiem. Katrs esat cilvēks – radītājs, par ko katram no jums – īpašs paldies!
Pasta kastītēm būt kā būtiskam elementam cilvēku sadzīvē un Latvijas kultūras ainavā!”
Akcijas gaitā apgleznotas kā privātās, tā arī kopējās daudzdzīvokļu māju pastkastītes. Ne vienas vien mājas iedzīvotāji darbojušies kolektīvi, lai atsvaidzinātu un padarītu priecīgāku savas mājas kāpņutelpu.
Pie mākslinieciskotām pastkastītēm tikušas arī 20 iestādes un uzņēmumi, tai skaitā arī 7 bibliotēkas, vairākas izglītības iestādes, pašvaldību pārvaldes, tūrisma apskates objekti u.c.
Latvijas skolās norisinājās pasākumi akcijas aktivizēšanas pasākumi “Ja man būtu pastkastīte…”. Tajos bērni tika aicināti iztēloties savu sapņu pastkastīti un veidot tās maketu, izmantojot, piemēram, kurpju kastes. Attālināto mācību, kā arī vasaras prakšu laikā akcijā iesaistījās Aizkraukles Mākslas skola, Baldones Mākslas skola, Krāslavas Varavīksnes vidusskola, Krimuldas Mūzikas un mākslas skola, Mērsraga Mūzikas un mākslas skola, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola, Priekules Mūzikas un mākslas skola, Vecumnieku mākslas skola, vokālā studija “Nots” no Rīgas un citas interešu un izglītības iestādes. Īpaši aktīvi darbojās Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija un mākslas skolotāja Dace Lejēja, kuras skolēni sagatavoja 143 pastkastītes un 218 pastkastīšu maketus.

Savukārt pašvaldības un kultūras nami aicināja pastkastītes apgleznot vietējos iedzīvotājus. Pastkastīšu apgleznošanas pasākumā “Mēs savam Briežuciemam” vietējie iedzīvotāji atjaunoja un mākslinieciskoja pastkastīšu kompleksu pie bijušās pasta ēkas, kā arī vairākas daudzdzīvokļu māju un privātās pastkastītes. Briežuciema kultūras darba organizatore Zita Mežale stāsta: “Cilvēku laukos kļūst arvien mazāk, bet tie, kuri te dzīvo un strādā, ir sava pagasta un Latvijas patrioti! Lauku cilvēki ir talantīgi, radoši, daudzas mājas ir sakoptas, lauki apstrādāti, mēs lepojamies ar savu pagastu un ļaudīm.
Pasta kastīšu atjaunošanas ideju pagastā ierosināja tautas nams un iedzīvotāji atsaucās. Ceram, ka nākotnē pasta kastīte nekļūs par kultūrvēstures mantojumu, bet tai būs praktisks pielietojums! Bet ja tomēr tā notiks, pie bijušās pasta ēkas uzstādītais kastīšu jumtiņš un apgleznotās pasta kastes kalpos arī kā vēstures liecinieki.”
Pastkastīšu apgleznošanas pasākumi notika arī Ceraukstes bibliotēkā, Zemītes pagastā, Penkules pagastā, Līgatnē, Tumes pagastā, Jūrkalnē, Popes pagastā un citur. Pasākuma “Ogre ceļo” atklāšanā Ogres novada Kultūras centrā pastkastītes apgleznoja mūziķi Antra Stafecka, Alex, Toms Kalderauskis un Gunārs Meijers.
Liepājas Karostas festivāla plenēra laikā mākslinieki apgleznoja pastkastītes, kuras nu rotā dažādus pilsētas uzņēmumus. Savas pastkastītes apgleznoja arī liepājnieki Ābeļu ielā, atverot savu pastkastīšu galeriju. Galerijas veidošanas un atvēršanas pasākuma organizēšanā un konsultēšana cītīgi iesaistījās māksliniece, dizainere Zigrīda Atāle.
Pēc akcijas noslēguma “BILŽU BIROJS” un “BILŽU” mākslinieku žūrija izvērtēja iesūtītos darbus un atzīmēja interesantāko darbu autorus, piešķirot balvas.

Akcijai iesūtīto darbu fotogrāfijas, apbalvoto saraksts un citas akcijas aktualitātes atrodamas mūzikas un mākslas festivāla “BILDES” Facebook lapā – @FestivalsBildes – un festivāla lapā – www.bildes.lv.

Ņemot vērā pašreizējo situāciju, festivāls “BILDES” savas 35. jubilejas svinības ir pārcēlis. Tāpēc balvas un krāsainus paldies akcijas dalībnieki ar VAS “Latvijas Pasts” starpniecību saņems savās atjaunotajās, mākslinieciskotajās pastkastītēs.