“Kalnāru” saimnieki saņem atzinību par godprātīgu darbu
ĀBOLU LAIKS “Kalnārēs”, saimnieki Ilgvars (no kreisās) un Edgars Krūmiņi.

Reģionālajā konkursā “Gada uzņēmējs Zemgalē – 2020” Atzinības raksts par radošu un godprātīgu darbu piešķirts zemnieku saimniecībai “Kalnāres” no Skrīveru novada. Tajā saimnieko Daina, Ilgvars un Edgars Krūmiņi.

Zemgales plānošanas reģiona rīkotajā uzņēmēju konkursā ik gadu tiek noskaidroti aktīvākie, radošākie un godprātīgākie Zemgales pašvaldību teritorijā strādājošie mazie uzņēmēji, tādējādi sekmējot uzņēmējdarbības vides attīstību un veicinot uzņēmēju atpazīstamību, kā arī popularizējot uzņēmējdarbības labas prakses piemērus.

ATZINĪBAS RAKSTS čaklajiem “Kalnāru” saimniekiem.

Šoreiz saistībā ar ārkārtējo situāciju valstī tradicionālais uzņēmēju godināšanas pasākums Rundāles pilī novembra beigās nenotika, tas pārcelts uz nākamo gadu, taču uzņēmēji ir informēti par piešķirtajām balvām un nominācijām. Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Aivara Okmaņa parakstīts Atzinības raksts piešķirts zemnieku saimniecībai “Kalnāres” no Skrīveru novada, sakot paldies par aktīvo, radošo un godprātīgo darbu.

Zemnieku saimniecība “Kalnāres” Skrīveros darbojas kopš 1992. gada. Tās saimnieki nodarbojas ar augkopību – ābolu un kartupeļu audzēšanu, kā arī saimniecība ir firmas “Agrico” kartupeļu sēklu pārstāve Latvijā. Ilgvars un Daina Krūmiņi izveidoja saimniecību, bet tagad čakli tajā saimnieko arī viņu dēls Edgars.

Ilgvars Krūmiņš atklāj: “Mēs sākām saimniekot tukšā vietā, visu veidojām no nulles”.  Stāsts ir šāds: divi Skrīveru zemkopības institūta zinātnieki – Ilgvars un Daina, sākoties zemes reformai, arī gribēja tikt pie sava zemes gabala. Rakstīja iesniegumu pašvaldībai un lūdza piešķirt zemi. Lai tiktu pie mazā zemes gabaliņa, tolaik pat komisija nākusi lūkot: ko tie zinātnieki māk un vai viņiem maz var zemi dot? Uzticību izpelnījušies un sākuši saimniekot. Papildus algotajam darbam, kā atpūšoties. Klajā laukā uzcēluši šķūni, tad ābolu glabātuvi, dzīvojamo māju, un pirms diviem gadiem – arī angāru. Tajā ir ābolu glabātuve, šķirojamā telpa, tehnikas novietne.

Kāpēc izvēlējušies audzēt tieši ābolus un kartupeļus? “Mums gribējās audzēt ābolus, turklāt esam beiguši Bulduru tehnikumu,” atklāj Ilgvars Krūmiņš. Saimniecībā bijis arī gurķu laiks – tie audzēti konservu ceham, savulaik saimniecības laukos auguši arī ķirbji un citi augļi un dārzeņi.

Savukārt kartupeļus nolēmuši audzēt saimnieka darba dēļ – no 1995. gada Ilgvars Krūmiņš strādāja uzņēmumā “Ādažu čipsi” (tagad – SIA “Orkla Latvija” Agroservisa direktors).

Patlaban zemnieku saimniecība “Kalnāres” apsaimnieko 12,5 hektārus zemes, no tiem 2,7 hektāros aug ābeles, apmēram vienā hektārā tiek audzēti kartupeļi. Nomātā zemē Ādažos vēl aug trīs hektāri čipsu kartupeļu – lai tuvāk ražotnei.

Saimniecībā audzētie kartupeļi tiek realizēti visu gadu, savukārt āboli – no augusta līdz martam. Glabātuvē āboli saglabā kvalitāti līdz pavasarim, augļus saimniecība saistībā ar programmu “Piens un augļi skolai” visu mācību gadu piegādā skolām Skrīveru, Aizkraukles un Kokneses novadā. Bērni un viņu vecāki atzinīgi novērtējuši zemnieku saimniecībā “Kalnāres” audzētos augļus, uzņēmēji iekarojuši godīgu un ļoti rūpīgu saimnieka cieņu, jo augļi allaž esot uzmanīgi atlasīti un kvalitatīvi.

Lai gan saimniecībā ir daudz roku darba, ir sagādāta nepieciešamā tehnika, un Krūmiņi ar visu tiek galā pašu spēkiem, citu darbinieku saimniecībā nav. Ar savu darbu un apņēmību viņi pierādījuši, ka var saimniekot gudri un mērķtiecīgi.

“Strādājam un domājam par attīstību,” teic saimnieks Ilgvars Krūmiņš. “Tādu saimnieku kā mēs Latvijā ir daudz – saimniekojam papildus darbam, taču ceram, ka saimniecību paplašinās dēls Edgars.”