Dāvanu namiņā priecājas par viesiem
DARBNĪCAS “RADADA” īpašniece Monta Nāburga apsolījusies līdz Ziemassvētkiem par nogurumu nesūdzēties.

Ziemassvētki būs! Klusāki, taču droši vien dāvanas neizpaliks. Tās var iegādāties tepat Skrīveros, vien jādodas uz darbnīcu “RADADA” – tur līdz pat Ziemassvētkiem darbojas dāvanu namiņš, kurā arī šoreiz vienuviet var apskatīt un iegādāties daudzu Latvijas ražotāju darinājumus.

Darbnīcas “RADADA” īpašniece Monta Nāburga jau ceturto gadu pirms Ziemassvētkiem savā darbnīcā pulcē gan Skrīveru novada uzņēmējus, gan citus darbīgos ļaudis, piedāvājot iespēju savu preci izrādīt un piedāvāt dāvanu namiņā. Tas šoreiz atvērts agrāk un darbosies līdz pat Ziemassvētkiem, lai cilvēki nesteidzīgi var nākt lūkot dāvanas.

“RADADA” nopērkami ne vien pašu darbnīcā tapušie apģērbi, bet arī citos Skrīveru uzņēmumos darinātas lietas: “Skrīveru galdniecības” svečturi, Skrīveru Pārtikas kombināta saldumi, zemnieku saimniecības “Ragāres” tējas un garšvielas, ražotnes “Manas Garšas” garšvielas, “Paradīzes lavandas” ražojumi, skrīverietes Ilzes Girgensones darinātās bižutērijas rotas, koka galda spēles, uzņēmuma “MO Dizains” dāvanas no koka. Tāpat tur ir arī Kokneses, Krapes, Ogres un citu novadu amatnieku darinājumi: sveces, somiņas, bērnu rotaļlietas, kosmētika un dažādas citas dāvanas visām gaumēm. “Esmu šo gadu laikā sapratusi, ko cilvēki vēlas, un to arī cenšamies piedāvāt,” saka Monta.

Svētku sajūtu nopirkt nevar

DĀVANAS te var atrast katrai gaumei.

Ziemassvētku gaidās ir īstais brīdis stāstīt par cilvēkiem, kuri atbalsta citus, arī šādā veidā, tāpēc dodos uz darbnīcu, lai satiktu īpašnieci un uzzinātu, kā veicas viņas izlolotajā uzņēmumā.

Monta Nāburga, kā allaž, ir darbīga un smaidīga, un nosaka: viņai veicas, jo tikko ir kas jauns, ir arī kāds, kurš par to interesējas. Nupat darbnīcā atvesta jaunā izšūšanas iekārta, kas iegādāta ar projekta “Leader” atbalstu. Nu “RADADA” apģērbiem paši varēs veidot arī izšuvumus, vēl tikai jāiemācoties ar jauno iekārtu rīkoties – nosaka Monta.

Kad jautāju, kāds ir stimuls pulcēt kopā citus uzņēmējus, Monta atzīst: “Jā, darba nav maz, taču laikā pirms Ziemassvētkiem daļēji apturam sava uzņēmuma darbību, lai te radītu svētku sajūtu. Darbnīcā viss uz šo laiku ir jāpārkārto, taču man ļoti patīk, ka cilvēki nāk pie manis ciemos. Varbūt šogad esam piesardzīgāki, bet svētku sajūtu pavisam negribas atlikt. Protams, šajā laikā uzvaras gājienu svin interneta veikali, bet tajos nevar nopirkt svētku sajūtu. Te, klātienes tirdziņā, to var “noķert” un man gribas šo pozitīvismu nodod arī citiem.” Jāpiekrīt, ka īpaša sajūta piezogas, kad darbnīcas vidū ieraugi Ziemassvētku eglīti, smaržo piparkūkas, skan mūzika. Svētki būs!

Jautāta par ideju pulcināt kopā arī citus, Monta paskaidro: “Es ļoti lepojos, ka Skrīveros ir tik daudz uzņēmēju, tad kāpēc to neparādīt arī citiem? Vairāki kopā ir spēks, un man liekas dabīgi pulcināt ap sevi cilvēkus, kas darbojas un viens otru papildina. Cilvēks viens pats neizaug, arī uzņēmējam ir svarīgi mācīties vienam no otra un ir forši, ja tev ir kāds, kuram vari paprasīt padomu. Es daudz uzzinu no citiem uzņēmējiem, mēs viens otram iesakām, palīdzam un man nav žēl citiem pastāstīt arī savu pieredzi. Ir labi zināt, ka tu tāds, kurš strādā no rīta līdz vakaram, neesi viens.”

Dzīves skola

“RADADA” pirmo reizi viesojos, kad pirms vairāk nekā četriem gadiem uzņēmums nupat bija uzsācis savu darbību, sietspiedes tehnikā apdrukājot flīzes un krekliņus. Tagad tas izaudzis par Latvijā zināmu apģērbu ražotni. Kad jautāju, ko šis laiks prasījis tā īpašniecei, Monta atzīst: “Ieguldīts daudz darba, taču es ne dienu neuztveru kā apgrūtinājumu, jo nāku šurp ar prieku.” Darbiniece Agnese, kura ir turpat līdzās darbnīcā, piekrīt: “Ja Monta dienā darbnīcā nav bijusi, vakarā noteikti būs klāt!”

Monta pasmaida: “Jā, es daudz strādāju, varbūt nozogot laiku ģimenei. Kad to uzsāku, naivi cerēju: varēšu kontrolēt savu laiku, būšu mājās, kad gribēšu. Taču to nevar izdarīt. Ja gribi attīstīt savu uzņēmumu, savu sirdslietu, tajā jābūt iekšā visam. Man ir paveicies, jo ģimene ir saprotoša. Bez savas atbalsta komandas – vīra, mammas un abām māsām – nebūtu tik vienkārši ar visu tikt galā.”

“Man patīk tas, ko es daru, patīk jaunrades process un motivē arī tas, ka cilvēkiem patīk darinājumi, ko varam piedāvāt,” saka uzņēmēja. “Šajos četros gados esmu daudz iemācījusies, man tā bijusi īsta dzīves skola. Mācījos veidot uzņēmējdarbību, būt darba devēja un veidot attiecības. Uzskatu, ka neviens nav pārāks par otru – tas man palīdz būt saskaņā ar apkārtējiem.”

Kad visiem jābūt mājās

GLĪTIE SVEČTURI, kurus var iegādāties dāvaniņu namiņā, tapuši tepat Skrīveros.

Patlaban “RADADA” ražo apģērbu ar apdruku, populārākais zīmējums ir tautumeita, kas rotā gan kleitas, gan krekliņus un džemperus. Te top apģērbs bērniem un vecākiem, tāpat ikviens, ja neatrod gribēto, var pasūtīt savām vēlmēm un izmēram atbilstošu apģērbu.

Viens no jaunākajiem darinājumiem ir cepure ar uzrakstu “Visi mājās”. Tik pieskaņota šim brīdim – saku, bet Monta iesmejas: “Jā, humors reizēm manos darbos atspoguļojas, bet man šķiet, ka cilvēks visu laiku nevar būt nopietns. Patlaban situācija ir tāda, kāda tā ir, šis ir pārmaiņu laiks visā pasaulē, bet mazliet par to var arī pasmaidīt.”

Apģērbu dizainā lielākoties tiek izmantotas Montas idejas un zīmējumi. “Tas reizē ir tas, ko cilvēkiem gribu pateikt,” saka uzņēmēja.

Reklāma firmai un kleitai

“RADADA” vārds ir izskanējis visā Latvijā. Monta gan atzīst, ka bieži cilvēki ir pārliecināti, ka viņas darbnīca darbojas Rīgā, jo daudziem šķiet, ka viss pamanāmais notiek tikai tur. “Cenšos uzsvērt, ka esam no lauku novada, mēs ar to lepojamies un nesam šo ziņu tālāk,” saka viņa. Uzņēmums iesaistījies arī pasākumos, kas veicina atpazīstamību, piemēram, noslēgta vienošanās, ka zīmola “RADADA” apģērbu reklāmās izmanto uzņēmumi “Neste” un “Omniva”.

Uzņēmumā patlaban bez īpašnieces strādā vēl trīs darbinieces. Šūšanas darbnīca ir Aizkrauklē, taču plānots, ka nākamgad tā darbosies arī Skrīveros. “Par attīstību jādomā nemitīgi,” saka Monta. “Jārūpējas, lai celtu kvalitāti un izpildes ātrumu.”

Katra jaunā – ideālā kleita

Parasti gan uzņēmēji sūdzas, ka vietējo ražoto savās mājās nepērk, taču Monta bilst: par cilvēku uzmanības trūkumu īpaši nevar gausties, taču bieži vien vietējie atnāk pēdējie, un tā nav tikai Skrīveros. Droši vien tāpēc, ka cilvēkiem šķiet: viņš jau tepat ir, nekur taču nepazudīs! Un ir cilvēki, kuri ienāk regulāri, painteresējas, kas jauns, vai nav papildinājuma “brāķu grozā”, kur nokļūst apģērbs ar defektiem.

Monta saka: arī viņa pati valkā sava zīmola apģērbu, pirmie modeļi tiek tieši viņai. Un arī brāķi – nosmej viņa: “Kad mēģini jaunu apdruku, pirmais eksemplārs ne vienmēr sanāk izcils, bet nēsāt var.”

Kad jautāju, vai Monta savu ideālo kleitu jau uzšuvusi, viņa teic: “Katra jaunā ir ideāla! Cenšos iet līdzi laikam, sekot jaunumiem modē gan krāsu, gan piegriezuma ziņā. Tāpat man ļoti patīk pats pirmais “RADADA” krekliņš ar tautumeitu, kuru aizvien ražojam.”

Priecāties, nevis samierināties!

Vai no darba savā uzņēmumā nenogurst? “Esmu apsolījusies, ka līdz 24. decembrim par nogurumu nesūdzēšos,” saka Monta. “Taču katru gadu ir tā, ka Ziemassvētki man ir gulēšanas laiks. Līdz tam ir adrenalīns paspēt, nav laika domāt par atpūtu.”  Atpūta viņai ir ikvakara pastaigas ar māsu, izvedot ārā suni, tāpat viņai patīk lasīt grāmatas un dejot vidējās paaudzes deju kolektīvā “Radi” Aizkrauklē. “Tagad dejošanas man visvairāk pietrūkst,” saka Monta.

Ziemassvētku gaidīšanas laikā Monta skrīveriešiem iesaka: “Mēs nevaram ietekmēt to, kas notiek, bet varam saglabāt mieru. Un priecāties par to, kas ir – veseliem bērniem un tuviniekiem. Nevis samierināties, bet priecāties!”

***

Starp citu, “RADADA” dāvanu namiņš Daugavas ielā 70 darbojas ik darbadienu no pulksten 9 līdz 18 un sestdienās no pulksten 12 līdz 16.

Foto: Elita Brovacka.