Pēdējā laikā Skrīveros ar Covid-19 slimo vairāk

Pēc Slimību kontroles un profilakses centra datiem laikā no 29. decembra līdz 19. janvārim Skrīveru novadā reģistrēti 25 saslimušie ar Covid-19. Pēdējā laikā saslimšanas gadījumu skaits pieaudzis – apliecina arī ģimenes ārste Aija Skudra.

Karte, kurā apkopota informācija par saslimšanu ar Covid-19

Pēc veiktajiem aprēķiniem 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju Skrīveru novadā ir 749 gadījumi.

Skrīveru ģimenes ārste Aija Skudra informē, ka arī viņas praksē reģistrēti vairāki pacienti, kas saslimuši ar Covid-19, turklāt var apgalvot, ka pēdējā laikā saslimstības rādītāji pieaug.

Vai cilvēki slimo smagi? “Lielākoties mani pacienti neslimo smagā formā, taču ir atsevišķi gadījumi – divi, trīs – kad cilvēki slimojuši smagi, un viens gadījums, kad arī pēc izslimošanas veselības stāvoklis ir ļoti smags,” saka ārste.

Bērni slimo maz – līdz šim Aijas Skudras praksē reģistrēts viens šāds gadījums. “Turklāt šajā laikā, salīdzinot ar citiem gadiem šajā periodā, bērni ļoti maz slimo ar augšējo elpošanas ceļu saslimšanām,” saka ārste. “Acīmredzot distancēšanās, roku mazgāšana un citas prasības veicinājušas arī to, ka mazinājusies saslimšana arī ar citiem vīrusiem. Šim faktam ir arī citi izskaidrojumi, piemēram, ka šis vīruss nomācis visus pārējos, arī gripu.”

Ģimenes ārsti patlaban saslimušos konsultē pa tālruni, bet pie ārsta var iet tikai tad, ja Covid-19 analīžu tests ir negatīvs. Ģimenes ārstes praksē ārstēti arī pacienti ar pneimoniju, sniedzot ambulatoru palīdzību uz vietas praksē.

Ārste Aija Skudra un viņas palīdzes pašas jau saņēmušas pirmo vakcīnu pret Covid-19. “Sākumā arī mediķi bija mazliet atturīgi pret vakcinēšanos, taču redzot, cik smaga mēdz būt slimības gaita un neviens nevaram būt droši, ka būsim pasargāti, nolēmām vakcinēties,” saka ārste. “Cilvēku interese par vakcinēšanos ir liela, taču patlaban nav nedz vakcīnu, nedz norādījumu, kā šis process notiks, piemēram, vai vakcinēšanu veiks ģimenes ārstu praksē vai tikai vakcinēšanas kabinetos?”

Ko ārste ieteiktu saviem pacientiem? “Ticēt zinātnei! Lietot maskas, nepulcēties, pēc iespējas mazāk iet uz veikalu, jo vislielākā iespēja vīrusu dabūt ir slēgtās telpās,” saka Aija Skudra. “Tāpat arī uz ambulanci vajadzētu iet mazāk, jo gan receptes, gan norīkojuma var saņemt elektroniski.”

Taču ārā gan jāiet pēc iespējas vairāk – uzsver ārste. Tāpat imunitātes stiprināšanai uzturā jālieto produkti, kuros ir vitamīni un citas vērtīgas vielas, piemēram, skābi kāposti, kefīrs, tējas sēne.

“Cilvēkiem jāievēro prasības, nav izvēles!” piebilst ārste. “Neviens nevar paredzēt, cik smagi šī saslimšana skars, jo nevar apgalvot, ka tas, kurš ir jauns un vesels, slimos viegli. Mēs neko par šo vīrusu nezinām, un vienīgā garantija ir uzmanīties, lai nesaslimtu.”