Ceļus sāk tīrīt naktī

Saistībā ar diskusijām, kas šajā sniegiem bagātajā ziemas dienā sociālajos tīklos raisījās par sniega tīrīšanu Skrīveru novada teritorijā, vēlamies informēt par šo darbu veikšanas kārtību un paskaidrot situāciju.

Skrīveru novada domes vides pārvaldības speciāliste Liena Valdmane-Girgensone informē, ka par sniega tīrīšanu ziemas periodā Skrīveru novada dome ir noslēgusi līgumu ar diviem apsaimniekotājiem – SIA “Skrīveru saimnieks” tīra ielas dzelzceļa dienvidu pusē un laukumus visā novadā, savukārt SIA “Roplainis” tīra ielas dzelzceļa ziemeļu pusē un visus ceļus.

Vides pārvaldības speciāliste skaidro, ka kārtību, kādā ziemas periodā tiek uzturētas ielas, paredz Ministru kabineta noteikumi nr. 224. Tajos noteikts, ka uz C un D klases ceļiem, kādi ir Skrīveros, sniegs jātīra, ja sniega segas biezums ir 10 centimetru vai sniega sanesumu biezums atsevišķās vietās sniegputenī ir 20 centimetru. Sniegs jānotīra 18 stundu laikā. Taču vides pārvaldības speciāliste pati seko līdzi laikapstākļiem un nereti naktī zvana apsaimniekotājiem, ja nekavējoties vajag sākt ielu tīrīšanu. Iepriekšējās snigšanas reizē šis darbs uzsāks divos naktī, lai līdz rītam ielas būtu iztīrītas.

Ceturtdienas rītā sociālajos tīklos kādas skrīverietes ieraksts raisīja diskusiju, pārmetot, ka pirms pulksten 8 no rīta bija aizputināts ceļš un nevarēja tikt līdz lielceļam. Par šo situāciju autobraucējs telefoniski informēja arī Skrīveru novada domes vides pārvaldības speciālisti.

“Šajā vietā lielā vējā veidojas sniega sanesumi, jo ceļam līdzās ir klajš lauks, kurš ir augstāks par ceļa brauktuvi” saka Liena Valdmane – Girgensone. “Šajā rītā sniega tīrīšana uzsākta pulksten 5 no rīta, jo tikai pulksten 3 naktī sākās sniegputenis. Vispirms tiek notīrīti laukumi, un paralēli uzsākta arī ceļu tīrīšana. Lai ar diviem traktoriem notīrītu visus ceļus (ap 68 km), vajadzīgas apmēram sešas līdz septiņas stundas, tā kā pirms astoņiem vēl visi Skrīveru ceļi nebija notīrīti.”

Lūdzam iedzīvotājus pievērst uzmanību laikapstākļiem un tad, ja stipri snidzis vai puteņojis, un zinot vietas, kurās regulāri veidojas sniega sanesumi, no rīta izbraukšanai izvēlēties citu ceļu, ja ir šāda alternatīva.

Vides pārvaldības speciāliste piebilst, ka ziemas periodā ar sāls-smilts maisījumu kaisa tikai kalnus, slīpās plaknes, tiltus, tāpat ielas var tikt rievotas, ja tās nav asfaltētas.

Savukārt gājēju celiņus uztur Skrīveru novada domes vides pārvaldības un saimnieciskās nodaļas darbinieki, sniegu tīrot ar šovasar iegādāto traktoru. Gājēju ielas regulāri tiek kaisītas ar sāls-smilts maisījumu, taču ar to netiek kaisīta ielu braucamā daļa, līdz ar to tā var būt slidena.