Atvadīsimies no skolotāja Kārļa Brikmaņa
Kārlis Brikmanis jaunībā kopā ar sievu Vilmu.

Sēru vēsts: mūžības ceļā devies ilggadējais Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas skolotājs Kārlis Brikmanis (20.06.1928. – 21.01.2021.).

Ziema iezīmējusi logos leduspuķes, nosegusi zemi ar tik ilgi gaidīto sniegu,  atklājusi debesu spožās zvaigžņu acis un pieaugušo mēness sirpi, ļāvusi atcerēties ledus pārklātās upes un ezerus, pabrīnīties par  dzīvnieku atstātajām pēdām vizuļojošajā sniegā, bet savu mūžības ceļu šajā skarbajā laikā izvēlējies iet ilggadējais Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas ģeogrāfijas skolotājs, izcilais pārgājienu  un ekskursiju maršrutu veidotājs  un  organizētājs Kārlis Brikmanis.

Tajā tālajā 1928. gada 20. jūnija rītā pļavas reibināja ar tikko pļautas zāles un ziedu smaržu, lakstīgalas vēl nebija beigušas jautros treļļus, kad Vidzemē, Valmieras apriņķa Bauņu pagastā, Kārļa un Martas Brikmaņu ģimenē sevi pieteica pirmdzimtais – dēls, kuram deva tēva Kārļa vārdu. Tēvs Kārlis bija amatnieks – namdaris, bet māte – mājsaimniece. Skolas gaitas Kārlis uzsāk Matīšos, 1943. gadā iestājās Valmieras vidusskolā, paralēli piestrādā par izpalīgu pie dažādiem saimniekiem gan uz būvēm, gan zemes darbos. Valmieras vidusskolu Kārlis pabeidz 1948. gadā un iestājas Latvijas Valsts pedagoģiskā institūta Ģeogrāfijas fakultātē. Arī studējot institūtā, Kārlis strādā dažādus darbus gan fabrikās, ģeogrāfiskās ekspedīcijās, kolhozos, jo ģimenei ir uzlikti  traģiski likteņa pārbaudījumi. Studiju laikā Kārlis Brikmanis apprecas, bet pēc augstskolas absolvēšanas Brikmaņu ģimeni nozīmē darbā uz Kuldīgu. Tur Kārlis Brikmanis strādā par direktoru Kuldīgas 1. vidusskolā. Kuldīgā Brikmaņu ģimene paliek kuplāka – piedzimst meita Baiba un dēls Uģis.

1961. gadā visa ģimene pārceļas uz Skrīveriem, kur Kārlis Brikmanis sāk darbu Andreja Upīša vidusskolā par ģeogrāfijas un astronomijas skolotāju un klases audzinātāju. Viņš skolā rīkoja orientēšanās sacensības un organizēja tālās ekskursijas pa tolaik lielākajām PSRS pilsētām. Skrīveru vidusskolā skolotājs Kārlis Brikmanis ir izaudzinājis četras klases un centies katrā audzēknī viest pārliecību par savām spējām, talantiem, darba prieku un mīlestību pret Latviju. Skolotājs neuzkrītoši prata motivēt izzināt un pārliecināties, gūt pamatīgu zināšanu bāzi, sevi pilnveidot un attīstīt. Viņa organizētie pārgājieni mācīja dzīvei – prast dzīvot kolektīvā, rēķināties ar līdzcilvēkiem, radīja iespēju apgūt tajā laikā daudzas praktiskas lietas: iekurt ugunskuru, no pļavā augošiem ārstniecības augiem uzvārīt tēju, mācīja savām klasēm, kā nenogurt, bet kvalitatīvi izravēt garās biešu vagas un savākt rudeņos  bagātīgo kartupeļu ražu. Skolotājs Kārlis Brikmanis mācīja dzīvi. Viņa skolēni tagad ir izcili sava aroda meistari – inženieri, tulki, šoferi, ārsti, skolotāji, advokāti, mākslinieki, uzņēmēji, vārdu sakot, skolotāja Brikmaņa audzēkņi.

Skrīveros notiek tik jaukais katras ģimenes brīnums – pasauli ierauga ģimenes pastarīte Vita un saņem milzīgu visas ģimenes mīlestību un gādību. Baibas, Uģa un Vitas tētis arvien ir bijis sportisks cilvēks – volejbolu spēlēt sāka skolas gados, turpināja studējot un uzspēlēja ar saviem skolēniem Skrīveros. Kā jau ģeogrāfam, viņam piemita vairāki hobiji, viens no tiem – makšķerēšana Daugavā un Ogrē. Otrs hobijs – darbošanās mazdārziņā, kur labprāt palīdzēja dzīvesbiedrei kopt gladiolas un darbīgi rosījās tomātu siltumnīcā. Taču vislielākais hobijs – mazbērnu pieskatīšana, kas mijās ar stāstiem, atmiņām, spēlēm, fiziskām aktivitātēm.

Par lielo ieguldījumu pedagoģiskajā darbā 1978. gadā Kārlis Brikmanis saņem ordeni “Goda Zīme”, bet par sabiedrisko darbu veikšanu un jaunās paaudzes audzināšanu tika saņemti vairāki Izglītības ministrijas Goda raksti, skolotājs ir saņēmis nozīmi „Teicamnieks tautas izglītības darbā”. Kārlis Brikmanis, strādājot Skrīveros, ir iekārtojis vairākus ģeogrāfijas kabinetus, jo Andreja Upīša vidusskola bija viena no pirmajām, kas pārgāja uz kabinetu sistēmu. Skolotāja iekārtotie kabineti bija labākie – daudz grāmatu, karšu, griestos kompass, katra stunda veidota īpaši, tas viss veicināja domāšanu, radošumu, pamatīgumu zināšanās. Grāmatas bija Kārļa Brikmaņa reliģija.

Skolotājs Kārlis Brikmanis vienmēr ir bijis lielisks sarunu biedrs, viņa redzesloks bija tik plašs, ka saruna vedās ar itin visiem, taču vismīļākās sarunas notika skolas salidojumos ar saviem audzināmajiem – sirsnīgas, atklātas, humora pilnas.

Katra sniegpārsla tajā rītā, 2021. gada 21. janvārī, viegli kā asara vēstīja – viedais, dāsnais, dzīvesgudrais skolotājs Kārlis Brikmanis iemin pēdas aizsaules ceļos.

Izsakām līdzjūtību Kārļa Brikmaņa ģimenei.

Atvadīšanās notiks 26. janvārī pulksten 14.00 Skrīveru Vecajos kapos.

Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas kolektīvs