“Ziedugravās” slimo ar Covid-19

Sociālās aprūpes centrā “Ziedugravas” ar Covid-19 saslimuši 33 klienti un pieci darbinieki – šodien saņemta lielākā daļa no pirmdien veikto analīžu atbildēm, un tās pozitīvas bijušas vēl vairākiem aprūpes centra klientiem.

Pirms divām nedēļām sociālās aprūpes centrā “Ziedugravas” konstatēti pirmie saslimšanas gadījumi ar Covid-19, tad saslima kāda darbiniece. Veicot visiem klientiem siekalu testus un nazofaringiālās uztriepes, pozitīvi bijuši 27 testi, tobrīd šī saslimšana konstatēta arī vairākiem centra darbiniekiem.

Šīs nedēļas sākumā atkārtoti analīzes veiktas divu korpusu klientiem, vienā no tiem jau bija saslimušie. Šoreiz pozitīvas atbildes bija vēl astoņiem klientiem, līdz ar to kopā ar Covid-19 patlaban slimo 33 aprūpes centra klienti. Sociālās aprūpes centrā “Ziedugravas” patlaban dzīvo 110 klienti.

Lai gan sākotnēji senioriem saslimšana noritēja lielākoties bez simptomiem vai bija vieglas saslimšanas pazīmes, divi cilvēki, kuriem konstatēta Covid-19 infekcija, ir miruši.

Dažu saslimušo stāvokli ir vidējs, taču līdz šim nevienu Covid-19 slimnieku nav bijusi nepieciešamība nogādāt slimnīcā.

Jau konstatējot pirmo saslimšanas gadījumu “Ziedugravās” un sazinoties ar Slimību profilakses un kontroles centra speciālistiem, sociālās aprūpes centrā ieviesti vēl stingrāki distancēšanās un drošības noteikumi, kādi tie bijuši līdz šim. Piemēram, personāls klientus aprūpē tikai vienā nodaļā un nedodas uz citām, arī ēdiens no virtuves vai veļa tiek nogādāts līdz nodaļu durvīm, pēc iespējas ierobežojot kontaktēšanos. Sasirgušie ir izolēti, bet tāpat centra klienti nevar viesoties citās istabiņās. “Tiek darīts viss, lai ierobežotu saskarsmi un pasargātu no jauniem inficēšanas gadījumiem,” saka sociālās aprūpes centra “Ziedugarvas” direktore Diāna Bebre-Kondrāte.

Patlaban ar Covid-19 saslimuši arī pieci sociālās aprūpes centra darbinieki. Centra direktore informē, ka šobrīd papildspēki nav nepieciešami, jo esošie darbinieki ar pienākumiem galā tiek un strādā papildus. Visiem aprūpētājiem un citiem darbiniekiem, kuri rūpējas par Covid-19 slimniekiem, paredzētas piemaksas 50 procentu apmērā no darba algas. Pusi piemaksām nepieciešamās summas atmaksās no Labklājības ministrijas, pusi – no iestādes budžeta.