Ārkārtējā situācija pagarināta līdz Lieldienām

Ministru kabinets piektdien, 5. februārī, nolēma, ka no pirmdienas mazās klases tomēr klātienē skolā neatgriezīsies. Pretēji otrdien paustajam, šāds lēmums pieņemts, jo saslimstība ar Covid-19 šajā nedēļā valstī atkal pieaugusi. Saistībā ar to ārkārtējā situācija valstī pagarināta līdz 6. aprīlim.

Vienlaikus valdība lēmusi, ka no pirmdienas būs pieejamas individuālas konsultācijas klātienē visos skolas vecumposmos tiem bērniem, kam ir grūtības mācībās un kam nepieciešams psihoemocionāls atbalsts. Tas attieksies arī uz skolu, profesionālo skolu un augstskolu beidzējiem.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska skaidro, ka Izglītības un zinātnes ministrija visu laiku ir iestājusies par nelieliem, pakāpeniskiem soļiem, lai skolēni atkal varētu mācīties klātienē. “Tāpēc arī otrdien parādījās šis cerību stars, ka 1. un 2. klase visā Latvijas teritorijā varētu būt klātienes mācībās. Bet, kā redzējām, statistika nebija labvēlīga, un epidemiologi bija kategoriski pret šādu rīcību,” atteikšanos no otrdien konceptuāli lemtā skaidro ministre.

Tāpat 5. februārī Ministru kabinets pieņēmis lēmumu Covid-19 ierobežošanai izsludināto ārkārtējo situāciju pagarināt līdz 6. aprīlim, ietverot arī Lieldienu brīvdienas.

Tāpat valdība atbalstījusi Ārlietu ministrijas rosinātos grozījumus Ministru kabineta rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, tādējādi no 11. līdz 25. februārim ieviešot jaunus ierobežojumus ieceļošanai Latvijā.

Ministru kabineta sēdē valdība atbalstīja Ekonomikas ministrijas piedāvāto drošas tirdzniecības modeli un no 8. februāra uzsākt pakāpenisku pāreju uz to, nosakot papildu drošības prasības tirdzniecības vietām un pastiprinot to kontroli, vienlaikus paplašinot preču pieejamību klātienē.

No 8. februāra tirdzniecību klātienē ar visu preču sortimentu varēs nodrošināt arī pārtikas veikali – tas ir, veikali, kur pārtiku tirgo ne mazāk kā 70% no preču sortimenta; higiēnas preču veikali un grāmatnīcas. Tāpat valdība lēma paplašināt klātienē nopērkamo preču klāstu tirdzniecības vietās, kas neietilpst iepriekšminētajās veikalu kategorijās.

Klātienes tirdzniecība pilnā apmērā šobrīd notiek aptiekās, tajā skaitā veterinārajās aptiekās, optikas veikalos un degvielas uzpildes stacijās. Pārējās tirdzniecības vietās klātienē tirgojamo preču klāsts ir ierobežots nolūkā mazināt cilvēku pulcēšanos un uzturēšanos veikalos, tirgos.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, līdz 6. aprīlim spēkā paliks drošības pasākumi sabiedriskajā transportā, kas nosaka, ka pasažieru skaits sabiedriskajā transportā nedrīkst pārsniegt 50% no tā ietilpības.

Sabiedriskajā transportā, tai skaitā taksometros, sejas maskas ir jālieto gan transportlīdzekļa vadītājam, gan pasažieriem, arī bērniem no 7 gadu vecuma. Sejas maskas sabiedriskajā transportā varēs nelietot bērni, kas nav sasnieguši 7 gadu vecumu, un personas ar kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem. Sabiedrisko transportu nedrīkst izmantot iedzīvotāji, kuriem ir pozitīvs Covid-19 tests vai kuri atzīti par kontaktpersonām.

Tomēr pagaidām nav pieņemts lēmums, vai pēc 7. februāra turpināsies arī brīvdienu mājsēdes, jo par šo jautājumu diskusijas vēl turpināsies.

Par skaistumkopšanas un citu nozaru drošības pasākumu atvieglošanu valdība lems, vadoties pēc luksofora dokumenta.