Naudas mazāk, plāni lielāki

Šī gada Skrīveru novada pašvaldības budžets ir mazāks nekā iepriekšējā gadā, līdz ar to iestādēm vajadzēja attiekties no vienas otras ieceres. Tomēr arī šogad plānots īstenot vairākus vērienīgus projektus – iecerēts, ka skrīverieši šogad tiks ne vien pie pievilcīgas Skrīveru kultūras centra ēkas fasādes, bet tiks izveidots arī daudzfunkcionālais sociālo  pakalpojumu centrs un sakārtots laukums centrā, kurā ir autobusu pietura.

 Skrīveros uz 2020. gada 1. jūliju bija deklarēti 3516 iedzīvotāji, kas ir par vienu iedzīvotāju vairāk nekā 2019. gada 1. jūlijā.

 Bezdarba līmenis 2020. gadā Skrīveru novadā ir bijis no 6,1 līdz  8 procentiem. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, bezdarba līmenis novadā ir pieaudzis par 1,2 līdz 1,7 procentiem, kas skaidrojams arī ar valstī izsludināto ārkārtējā situāciju un pandēmijas ierobežojumiem.

 Šogad naudas mazāk

 Pašvaldības 2021. gada pamatbudžeta ieņēmumi (bez atlikuma uz gada sākumu) plānoti 4 745 418 eiro. Kopā ar naudas līdzekļu atlikumu no pagājušā gada, kas ir 923 230 eiro, pašvaldības pieejamie finanšu resursi šajā gadā plānoti 5 668 648 eiro apmērā.

Salīdzinot ar 2020. gada sākumā plānotajiem ieņēmumiem šī gada plānotie pamatbudžeta ieņēmumi ir par 0,05 procentiem mazāki. Būtiskākās izmaiņas ieņēmumos rada proporcijas maiņa iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadalē – pašvaldības budžetā tiks ieskaitīti 75 procenti līdzšinējo 80 procentu vietā, līdz ar to par 5 procentiem lielāka būs šī nodokļa daļa, ko iemaksās valsts budžetā. Taču Skrīveru novada pašvaldības budžetā ieņēmumi nesamazinās tik krasi, pateicoties citu ieņēmumu pieaugumam, piemēram, klientu skaita palielināšana sociālās aprūpes centrā “Ziedugravas”, transfertu ieņēmumu pieaugums un citi.

Pamatbudžets ir pašvaldības budžeta galvenā daļa, kas sastāv no nodokļu ieņēmumiem (iedzīvotāju ienākuma nodoklis, nekustamā īpašuma nodoklis, dabas resursu nodoklis); nenodokļu ieņēmumiem (nodevas un naudas sodi); transferti (maksājumi no citām pašvaldībām, mērķdotācijas un dotācijas no valsts budžeta, Eiropas Savienības struktūrfondu finansētie projekti); maksas pakalpojumi un citi pašu ieņēmumi.

Lielāko pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumu daļu – 40,04 procentu – veido IIN, tā iemaksas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu plānotas par 3,04 procentiem mazākas.

Pašvaldības 2021. gada pamatbudžeta izdevumi (bez pamatkapitāla palielināšanas un atmaksājamām kredītsaistībām) plānoti 5 302 365 eiro apmērā – salīdzinot ar 2020. gada sākumu, tie ir par 105 912 eiro (2%) mazāki.

Šajā gadā 7 000 eiro ieplānoti SIA “Skrīveru saimnieks” pamatkapitāla palielināšanai un 205 000 eiro – aizņēmumu (kredītu pamatsummas) atmaksai.

Visvairāk tērēs izglītībai

Visvairāk iepriekšējos un arī šajā gadā plānots tērēt izglītībai – 2 104 853 eiro  jeb 39,70 procentu no pamatbudžeta. Izdevumos ietvertas pedagogu un saimnieciskā personāla atlīdzības, skolu un bērnudārzu ēku uzturēšana un remonts, kā arī bērnu ēdināšana un skolēnu pārvadājumi. Šajā izmaksu sadaļā uzskaita arī uzturēšanas izdevumu transfertus citām pašvaldībām par skolēnu apmācību, transfertus sporta skolai un izglītības pārvaldei.

Pirmsskolas izglītības iestādēs plānots papildināt materiāltehnisko bāzi – iegādāties datortehniku, mācību līdzekļus, mēbeles. Plānoti arī lielāki darbi – jauna apkures katla iegāde un ierīkošana, dažādi remontdarbi. Arī 2021. gadā no pašvaldības budžeta tiks apmaksāta ēdināšana tiem bērniem, kuri apmeklē obligāto piecgadīgo un sešgadīgo bērnu sagatavošanu pamatizglītības ieguvei, kā arī bērniem no daudzbērnu ģimenēm.

Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā plānoti dažādi remontdarbi klasēs, kondicionieru iegāde. Turpinot atjaunot mācību materiāltehnisko bāzi, plānota jaunu datoru iegāde. Arī 2021.gadā ieplānoti izdevumi kompensācijai par transporta biļetēm skolēniem, kuri apmeklē Andreja Upīša Skrīveru vidusskolu un ir deklarēti ne tikai Skrīveru novadā, bet arī citās pašvaldībās, stipendijām 9. līdz 12. klašu labākajiem skolēniem un autovadītāju apliecības iegūšanai 12. klases audzēkņiem.

Skrīveru Mūzikas un mākslas skolā šogad plānota jauna mūzikas instrumenta – eifonija iegāde, kā arī datortehnikas iegāde mācību procesa nodrošināšanai.

Paredz līdzekļus dziesmu svētkiem

Sociālajai jomai šogad plānots tērēt 1 468 919 eiro  (27,70% no visiem izdevumiem). Lielu daļu no šajā nozarē ieplānotajiem līdzekļiem veido SAC “Ziedugravas” budžets (1 022 567 eiro), šī iestāde nepieciešamos saimnieciskos izdevumus nodrošina no pašu ieņēmumiem. Tāpat šajos izdevumos iekļauti izdevumi bāriņtiesai (33 495 eiro), sociālajam dienestam (89 042 eiro) un dienas aprūpes centram (76 552 eiro).  Savukārt sociālajos pabalstos Skrīveru novada iedzīvotājiem kopā gadā plānots izmaksāt 144 425 eiro, aprūpei mājās pakalpojumam – 18 000 eiro, ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu apmaksas nodrošināšanai – 74 888 eiro.

Atpūtas, kultūras un reliģijas vajadzībām šajā gadā paredzēti 482 450 eiro jeb 9,10 procenti no pašvaldības budžeta. Šo nozari veido finansējums Skrīveru bērnu bibliotēkai, Andreja Upīša Skrīveru bibliotēkai, Skrīveru kultūras centram, tūrisma un sporta pasākumiem, pensionāru biedrībai, pašdarbības kolektīviem un reliģijai.

Tēriņos ieplānots finansējums arī Skrīveru kultūras centra skatuves bēniņu pārbūvei un konstrukciju atjaunošanai. Nauda paredzēta arī viena projektora, grāmatu un periodikas iegādei bibliotēkās.

Dažādiem kultūras un sporta pasākumiem, tajā skaitā arī XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, kurus šogad gan plānots rīkot citādākā formātā, paredzēti 9 519 eiro.

Lai mudinātu ikvienu Skrīveru iedzīvotāju nodarboties ar aktīvu un veselīgu dzīvesveidu, pašvaldība paredzējusi finansējumu dažādu sporta aktivitāšu nodrošināšanai, dotāciju vīriešu un sieviešu handbola komandām, dalības maksām un ceļa izdevumiem, lai starptautiskajos turnīros varētu piedalīties jaunie handbolisti.

Labos ceļus

Vispārējo valdības dienestu nodrošināšanai paredzēti 352 787 eiro (6,65%) no kopējiem izdevumiem. Šajās izmaksās ietilpst pārvaldes uzturēšanas izmaksas, deputātu atalgojums, administratīvās komisijas un citu komisiju izdevumi, kā arī finanšu un grāmatvedības nodaļas izmaksas.

 Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai 2021. gadā paredzēts tērēt 877 242 eiro jeb 16,54 procentu no kopējās izdevumu summas. Šogad plānots pabeigt pagājušajā gadā iesāktos frēzētā asfalta ceļa seguma ieklāšanas darbus Kalna ielā un Vecās kapsētas ceļā, šķiroto atkritumu laukuma labiekārtošanu un videonovērošanas uzstādīšanu, kā arī citus darbi. Aktuāla ir ceļu infrastruktūras sakārtošana Skrīveru novadā, tāpēc gadu no gada pašvaldība pēc iespējas vairāk līdzekļu novirza satiksmes infrastruktūras attīstībai, uzlabojot pašvaldības ceļu tehnisko stāvokli.

Sakārtos Stacijas laukumu

2021. gadā plānoti vairāki lieli teritorijas labiekārtošanas un būvniecības darbi. Lielākais projekts ir daudzfunkcionāla sociālo pakalpojumu centra izveide Daugavas ielā 85A, līdzās Skrīveru mūzikas un mākslas skolai. Šajā ēkā, kuru pašvaldība savulaik iegādājās un kura jau kādu laiku netiek izmantota, pēc atjaunošanas vienuviet darbotos dienas aprūpes centrs un citas sociālās iestādes, tāpat ir iecere te iekārtot telpas jauniešu aktivitātēm un tūrisma informācijas punktam.

Daudzfunkcionālā sociālo pakalpojuma centra izveidei paredzēts tērēt 500 tūkstoši eiro, no šīs summas pašvaldības līdzfinansējums būs 100 tūkstoši, Valsts kases aizņēmums – 400 tūkstoši eiro.

Saistībā ar iedzīvotāju ierosinājumiem plānots sakārtot Stacijas laukumu. Šis zemes īpašums pieder valsts akciju sabiedrībai “Latvijas Valsts ceļi”, taču ierosinājumiem sakārtot laukumu, kurā ir autobusa pietura, uzņēmums līdz šim nav izrādījis iniciatīvu, uzskatot, kas tas ir normālā funkcionālā situācijā. Līdz ar to Skrīveru novada pašvaldība iecerējusi šo īpašumu pārņemt, ir uzrakstīta vēstule uzņēmuma “Latvijas Valsts ceļi” vadībai, lai vienotos par īpašuma pārņemšanu un sadarbību.

Stacijas laukumā paredzēts nomainīt ielas segumu, ierīkot lietusūdens savākšanas un novadīšanas sistēmu, ierīkojot gājēju pāreju un organizēt riņķveida kustību. Iepriekš par šiem jautājumiem vēl tika diskutēts ar deputātiem. Pēc pārbūves ne tikai Stacijas laukums, kurā ir autobusu pietura, būtu vizuāli un funkcionāli pievilcīgāks, bet plānots sakārtot arī ielu, kas ved uz šo laukumu, posmā no dzelzceļa pārbrauktuves, kā arī ielas atzaru līdz skolas stadionam.

Stacijas laukuma pārbūvē plānots ieguldīt 223 tūkstošus eiro, daļu no šī naudas –  189 550 eiro –  aizņemoties Valsts kasē.

Pavasarī sāks remontu

Saistībā ar vidusskolas vadības ieceri uzsākt mājturības un tehnoloģiju bloka izveidi Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā, šo darbu pamazām nolemts īstenot. Patlaban budžetā 15 tūkstoši eiro paredzēti projektēšanas darbiem. Mājturības bloks būs vecā ēkas korpusa spārnā, kur patlaban it mājturības kabinets, bet tas neatbilst noteiktajām prasībām.

Jau pērn Skrīveru novada domes deputāti nolēma ieguldīt līdzekļus Skrīveru kultūras centra fasādes remontā, taču laikapstākļu dēļ gada nogalē šie darbi atlikti. Fasādes remontdarbiem jau izvēlēts būvnieks – SIA “RL Būves”, kas sola pavasarī darbus uzsākt. Kultūras centra ēkas un lietusūdens savākšanas un novadīšanas sistēmas izbūvei paredzēts tērēt  82 500 eiro.

Tāpat budžetā līdzekļi ieplānoti projekta izstrādei, lai varētu ierīkot apgaismojumu Robežu un Draudzības ielā, tam paredzēti 5 000 eiro. Šajās ielās ir apgaismojums, taču elektrības balstus, pie kuriem ir apgaismes lampas, paredzēts demontēt. Līdz ar to vienlaicīgi ar elektroapgādes kabeļu ieguldīšanu šajās ielā tiks ieguldīti arī ielu apgaismojuma kabeļi.

Velosipēdu novietnes būs!

Saistībā ar to, ka šī gada budžetā ir mazāk līdzekļu, vienu otru iestāžu vajadzību un teritorijas labiekārtošanas darbus nācās “svītrot” no ieceru saraksta. Viens no plāniem, kuru sākumā naudas taupīšanas nolūkos bija nolemts nerealizēt, bija velosipēdu novietnes ierīkošana pagājušajā gadā izbūvētajā automašīnu stāvlaukumā pie Skrīveru dzelzceļa stacijas un Skrīveru Mūzikas un mākslas skolas jaunajā pagalmā. Vēlāk gan šim mērķim naudu tomēr nolemts atlicināt, kopā ierīkojot trīs velosipēdu novietnes – divas stāvlaukumā Stacijas laukumā un vienu pie Skrīveru Mūzikas un mākslas skolas. Šim mērķim ieplānoti kopā 8 198 eiro.

Savukārt teritorijas labiekārtošanai pie skeitparka un nupat iekārtotā šķiroto atkritumu laukuma paredzēts tērēt 3 524 eiro.

Pašvaldībai piederošo dzīvokļu remontdarbiem 2021.gada budžetā ir atvēlēti 10 250 eiro, tajā skaitā arī sociālo dzīvokļu remontiem.

Savukārt ceļu uzturēšanai un remontam  paredzēti 140 419 eiro (tajā skaitā valsts dotācija – 81 419 eiro). Ielu apgaismojuma infrastruktūras uzlabošana Skrīveru novadā paredzēts ieguldīt 6 903 eiro.

Maz saistību

2021. gadā Skrīveru novada dome turpinās norēķināties par 14 aizņēmumiem Valsts kasē, kam plānoti 210 500 eiro, tajā skaitā aizņēmumu apkalpošanas izdevumi – 5 300 eiro. Neatmaksātais aizņēmuma pamatsummas atlikums Valsts kasē 2021. gada 1. janvārī ir  1 822 310 eiro.

Pašvaldības galvojumu plāns 2021. gadā ir 32 364 eiro, tajā skaitā galvojums par Vidusdaugavas reģiona sadzīves atkritumu apsaimniekošanas projektu sadzīves atkritumu poligona “Dziļā vāda” būvniecību Mežāres pagastā un galvojums SIA “Skrīveru Saimnieks” jaunās katlu mājas būvniecībai.

Kopējais saistību apjoms no pamatbudžeta ieņēmumiem ir 7,57 procenti, kas ir nosacīti zems. Tuvākajos trijos gados paredzēta sešu aizņēmumu atmaksa.

Lielākie 2021. gadā plānotie teritorijas labiekārtošanas darbi
ObjektsPlānotās izmaksasLīdzekļu avoti
Daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra izveide500 000 eiroPašvaldības līdzfinansējums – 100 000 eiro, aizņēmums Valsts kasē – 400 000 eiro
Stacijas laukuma pārbūve223 000 eiroPašvaldības līdzfinansējums – 43 450 eiro, aizņēmums Valsts kasē – 189 550 eiro
Mājturības un tehnoloģiju bloka izveide Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā (projektēšana)15 000 eiroPašvaldības budžeta līdzekļi
Skrīveru kultūras centra fasādes remontdarbi un lietusūdens savākšanas un novadīšanas sistēmas sakārtošana82 500 eiroPašvaldības budžeta līdzekļi
Apgaismojuma projekta izstrādāšana Robežu un Draudzības ielās5 000 eiroPašvaldības budžeta līdzekļi
Ceļu uzturēšana un remonts140 419 eiroValsts dotācija – 81 419 eiro
Ielu apgaismojuma infrastruktūras uzlabošana Skrīveru novadā6 903 eiroPašvaldības budžeta līdzekļi
Velosipēdu novietnes ierīkošana Stacijas laukumā un Skrīveru Mūzikas un mākslas skolas pagalmā8 198 eiroPašvaldības budžeta līdzekļi
Teritorijas labiekārtošana skeitparka un šķiroto atkritumu laukuma apkārtnē3 524 eiroPašvaldības budžeta līdzekļi

Plānotie Skrīveru novada pašvaldības budžeta izdevumi