Pie Skrīveru kultūras centra nozāģēs tūjas
SKRĪVERU KULTŪRAS CENTRA ēka ap 1930. gadu. Vēl bez lielajām tūjām. Foto no LNB kolekcijas “Zudusī Latvija”, oriģināls Daiņa Puncula krājumā.

Lai Skrīveru kultūras centra ēkai varētu ierīkot lietusūdens novadīšanas sistēmu, pie ieejas paredzēts nozāģēt vecās tūjas. Šāds lēmums pieņemts arī saistībā ar plānoto ēkas fasādes remontu un domājot par tā saglabāšanu nākotnē.

Jau pagājušā gada nogalē nolemts atjaunot Skrīveru kultūras centra ēkas fasādi, bet, spriežot par šiem darbiem, reizē pieņemts lēmums: lai nebojātu ēkas pamatus un fasādi, nepieciešams sakārtot arī lietusūdens novadīšanas sistēmu, jo pašreizējā ir novecojusi un virsūdeņi lēnām bojā vēsturiskos laukakmeņu pamatus.

Šis darbs iekļauts šī gada budžeta investīciju plānā, patlaban jau izstrādāts projekts lietusūdeņu novadīšanas sistēmas izbūvei, tas vēl jāapstiprina. Projektētāji norādījuši, ka vajadzēs nozāģēt visas vecās tūjas pie ēkas centrālās ieejas. “Cita risinājuma īsti nav,” saka Skrīveru novada domes izpilddirektors Uldis Riekstiņš. “Vēl viens variants būtu demontēt un pārbūvēt ielu, taču tas būtu ļoti dārgs pasākums.”

Skrīveru kultūras centra ēkas pamatu būvē izmantoti laukakmeņi, kā tas bija ierasts trīsdesmitajos gados, kad ēku būvēja. Tehnisku apsvērumu dēļ tranšejas nevar rakt pārāk tuvu pamatiem, lai sienās nerodas plaisas. Līdz ar to lietusūdens novadīšanas sistēmas caurules jāierok tālāk no pamatiem, tas nozīmē, ka tūjām, kuras aug pie centrālās ieejas, tiks nocirsta lielākā daļa sakņu, un tās ies bojā.

Tāpat tūju zari traucēs fasādes remontam, turklāt eksperti norāda, ka vecie koki drīz fasādi atkal sabojās. Tūjas ir vecas, tās vietām ir nokaltušas.

Izpilddirektors informē, ka Skrīveru kultūras centra lietusūdens novadīšanas sistēmas un ēkas fasādes atjaunošanas darbi sāksies jau šopavasar, tiklīdz būs būvdarbiem piemēroti laikapstākļi. Tā kā fasādes remontdarbus plānots pabeigt līdz jūnija beigām, tiks saskaņots laiks lietusūdens novadīšanas sistēmas ierīkošanai, lai vieni darbi netraucētu citus.

Lūdzam skrīveriešus ar sapratni izturēties pret lēmumu nozāģēt vecās tūjas, jo cita risinājuma nav. Turklāt ēka drīz iegūs jaunu un glītu izskatu, bet pēc remontdarbiem tiks domāts par citu zaļo rotu Skrīveru kultūras centra pagalmam.