Latvijā un pasaulē atzīmēs Zemes stundu

Pasaules Dabas Fonds sadarbībā ar uzņēmumu Tetra Pak Latvija iedzīvotājus aicina 27. martā pulksten 20.30 atzīmēt Zemes stundu, simboliski samazinot apgaismojumu mājsaimniecībās un pieslēdzoties īpaši šim vakaram organizētam etnomūzikas grupas “Tautumeitas” koncertam tiešsaistē. Šogad Zemes stundā miljoniem cilvēku visā pasaulē solidarizējas digitāli, organizējot vai piedaloties dažādos virtuālos pasākumos ar saukli “Iestājies par dabu!”. Zemes stundas galvenā tēma ir dabas daudzveidības izzušana.

Latvijā Zemes stundā kopības sajūtu varēs smelties latviešu etnomūzikas grupas Tautumeitas koncertā, ko ievadīs TV žurnāliste un Pasaules Dabas Fonda vēstniece Kristīne Garklāva. Koncerta tiešraide būs skatāma Zemes stunda 2021 pasākuma lapā, Pasaules Dabas Fonda un Tvnet Facebook kontos, kā arī Tvnet.lv, Apollo.lv, Spoki.lv, Sejas.lv, Egoiste.lv un Receptes.lv.

Šogad plānoti dažāda mēroga tiešsaistes pasākumi vairāk nekā 140 valstīs un teritorijās. Tā, piemēram, Nīderlandē tiks organizēta tiešraides sesija ar DJ Arminu van Būrenu. WWF-Krievija uzrunās iedzīvotājus pievienoties aicinājumam padarīt informāciju pieejamu sabiedrībai par pašreizējo vides stāvokli valstī. WWF-Turcija aicinās cilvēkus parakstīt petīciju, lai pakāpeniski pārtrauktu akmeņogļu izmantošanu. WWF-Singapūra uzsāks digitālu kampaņu, lai mobilizētu iedzīvotājus klimatneitralitātes sasniegšanai līdz 2050. gadam, izstrādājot individuālos emisiju samazināšanas plānus ikdienai. Latvijā Pasaules Dabas Fonds rīko konkursu “Klimata vēstnieks” un plāno visa gada garumā organizēt dažādus izglītības un dabas atjaunošanas pasākumus.

Zemes stundā simboliski gaismu izslēgs tādi ikoniski objekti kā Eifeļa tornis, tornis “Tokijas Debesu koks”, Brandenburgas vārti, Kolizejs Romā, debesskrāpis Taipei 101, Viktorijas osta Honkongā, Sv. Pētera bazilika Vatikāna pilsētā, Sidnejas operas nams un daudzi citi.

Pasaulē lielākajai vides kustībai pievienosies vairāk nekā 50 pašvaldības visā Latvijā, atbalstot akciju informatīvi un izslēdzot vai samazinot ēku fasāžu un āra apgaismojumu. Daudzviet Latvijā tiks organizēti Zemes stundai veltīti dažādi izglītojoši pasākumi. Centrālais objekts Latvijā, kas uz stundu iegrims tumsā, šogad ir Latvijas Nacionālais teātris. Informatīvu atbalstu sniedz un Zemes stundā iesaistās arī sabiedrībā pazīstamas personības, uzņēmumi un iestādes.