Vēlētāji var mainīt vēlēšanu apgabalu

Atbilstoši Vēlētāju reģistra likumam no šī gada 27. marta līdz 27. maijam (ieskaitot) vēlētāji var mainīt sākotnēji piešķirto vēlēšanu apgabalu uz jebkuru citu vēlēšanu apgabalu, kura administratīvajā teritorijā vēlētājam pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums (izņemot Rīgu). Tāpat vēlētājs pēc vēlēšanu apgabala nomaiņas var pārdomāt un ir tiesīgs minētajā laika periodā tikt pārreģistrēts uz vēlēšanu apgabalu, kurā reģistrēts sākotnēji. Vēlētāji šo maiņu var veikt paši elektroniski vai iesniedzot iesniegumu pašvaldībā.

 Šīs tiesības vēlētāji var īstenot:

  • veicot apgabala maiņu elektroniski Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes interneta vietnē pmlp.gov.lv, kur jāizvēlas e-pakalpojums “Vēlēšanu apgabala noskaidrošana un maiņa”;
  • iesniedzot attiecīgu iesniegumu jebkurā pašvaldībā vai tās dzīvesvietas deklarēšanas iestādē.

Skrīveru novada iedzīvotāji ar iesniegumu var vērsties Skrīveru novada domē, iepriekš sazinoties pa tālruni 65197747 ar Inesi Peļņiku vai Veltu Vigovsku.

Sīkāka informācija un iesniegumu paraugi pieejami Centrālās vēlēšanu komisijas tīmekļa vietnē: https://www.cvk.lv/lv/velesanas/pasvaldibu-velesanas/2021-gada-5-junija-velesanas/velesanu-apgabala-noskaidrosana-un-maina

Ja vēlētājs izmanto iespēju vēlēšanu apgabalu mainīt pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, par vēlēšanu apgabala maiņu atbildīgais pašvaldības darbinieks vēlētāja iesniegumā norādītās ziņas pārbaudīs un aktualizēs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Vēlētāju reģistrā iesnieguma saņemšanas dienā.

Atgādinām, ka mainīt vēlēšanu apgabalu pēc nekustamā īpašuma atrašanās vietas ir tiesīgs arī vēlētājs, kurš ir attiecīgā nekustamā īpašuma īpašnieka laulātais, ja īpašums ir laulāto kopīga manta. Lai šajā gadījumā veiktu apgabala maiņu, vēlētājam jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, laulības apliecība (vai tās notariāli apliecināts noraksts vai izziņa par laulības reģistrāciju no Civilstāvokļa aktu reģistrācijas informācijas sistēmas), zemesgrāmatu apliecība (vai notariāli apliecināta zemesgrāmatas akta noraksts, vai zemesgrāmatas nodalījuma noraksts, vai notariāli apliecināta zemesgrāmatas nodalījuma noraksts).

Centrālās vēlēšanu komisijas informācija