Skrīverietes pētījums novērtēts valsts mērogā
FRANCISKAS JERMUŠAS pētījums 45. Latvijas skolēnu zinātniskās pētniecības darbu konferencē novērtēts ar pirmās pakāpes diplomu.

Vairāk nekā pustūkstotis jauno zinātnieku, arī divi jaunieši no Skrīveriem,  31. martā tiešsaistes režīmā piedalījās 45. Latvijas skolēnu zinātniskās pētniecības darbu konferencē. Pirmās pakāpes diplomu tajā ieguva Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas 11. klases skolniece Franciska Jermuša, viņa prezentēja darbu “Skrīveri Kārļa Melnmata gleznās”.

Skolēnu zinātniski pētniecisko darbu valsts konferencei, vispirms aizstāvot savus pētījumus Zemgales reģionā, tika izvirzīti divu Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas 11. klases jauniešu darbi: Emīla Strazdiņa darbs “Kosmisko raķešu dzinēji un degvielas” (skolotāja Agrita Sakse) un Franciskas Jermušas pētījums “Skrīveri Kārļa Melnmata gleznās” (skolotāja Ruta Dišereite).

Valsts konferencei šogad tika izvirzīti skolēni no 105 izglītības iestādēm visā Latvijā. Speciāli izveidotā tiešsaistes platformā skolēni interaktīvā veidā gatavoja un prezentēja savu zinātniskās pētniecības darbu digitālos plakātus.

Skrīverietes Franciskas Jermušas pētījums Latvijas mēroga konferencē novērtēts ar pirmās pakāpes diplomu.

DANČU MĀJA Kārļa Melnmata gleznā. Foto no Franciskas Jermušas darba

Franciska stāsta, ka sākotnēji bija plānojusi veidot darbu, kas saistīts ar mākslu, bet liela nozīme tēmas izvēlē bijusi skolotājas Dainas Vancānes-Viļumas teiktajam par mākslinieku Kārli Melnmati un viņa daiļradi.

“Pētnieciskajā daļā galvenokārt meklēju informāciju par mākslinieku, apmeklēju muzejus, Skrīveru kultūras namu un intervēju Dainu Sarkanbārdi, mākslas valodas pasniedzēju,” stāsta Franciska. “Praktiskajā daļā salīdzināju mākslinieka gleznās attēlotos Skrīveru objektus ar mūsdienās redzamajiem. Mani ļoti iepriecināja tas, ka savā darbā varēju ievietot skaistus un interesantus attēlus, tāpēc vizuālais noformējums nesagādāja grūtības.”

Jauniete atzīst, ka pašai visinteresantākais bija doties uz vietām, kuras ir gleznojis Kārlis Melnmatis, gūt pirmos iespaidus, dabā apskatot gleznotos objektus. Viņai ļoti daudz laika aizņēma informācijas vākšana – darba tēma nebija pietiekami pētīta, un informācijas avotu bija ļoti maz. “Bija grūti sākt meklēt esošo informāciju, taču pirmā intervija ar Dainu Sarkanbārdi deva pārliecību un motivāciju,” atzīst Franciska.

Priecājamies par skrīveriešu lieliskajiem panākumiem un sveicam Francisku Jermušu un viņas darba vadītāju skolotāju Rutu Dišereiti!